用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ ...
樓主: kiss'bb
go

有沒有小朋友4歲開始學琴?歡迎大家入來分享一下~~ [複製鏈接]

原文章由 concerttime 於 08-4-3 07:22 PM 發表
拍子機...我只會用來check下某一段有無快或慢到
唔數拍子的話用拍子機都十成九都應該對不到
KnN你的"人肉拍子機"應該無咁快可以收檔

唔收檔絕對唔係問題, 做得呀媽就無得收檔law.
我擔心我係幫緊佢定係其實幫唔到佢呢..

我覺得你係幫緊佢
不過彈之前可幾做多些準備功夫
可以先拍或chant個節奏
唱音(so-fa name)加節奏
然後再彈就會好好多

原文章由 KnN 於 08-4-3 20:30 發表

唔收檔絕對唔係問題, 做得呀媽就無得收檔law.
我擔心我係幫緊佢定係其實幫唔到佢呢..

原文章由 feifei614 於 08-4-3 14:18 發表
見到呢個topic我很開心很有共鳴,因為決定比仔仔學琴之前,身邊既人都不太讚成我,大家都叫我等仔仔大少少,5歲先至比佢學!
但我又覺得未試過就話唔得,點解唔比個機會佢試下呢!
雖然第一堂既表現未如理想,但我 ...

其實4歲幾開始學琴都冇所謂架,至緊要個小朋友有興趣啫,你可以俾佢試吓先囉,跟住每個月交學費之前就問吓個小朋友仲學唔學,學就交囉,唔學咪算囉。我嗰陣都係咁問我個囡架,佢到依家都差唔多學咗3年喇! (如果負擔得起嘅,我覺得應該俾個小朋友試吓,如果唔係又點知佢嘅興趣同長處响邊呢,係咪??)

贊成 ! 比多少少資料比大家.

黃懿倫認為兒童4、5歲可開始學琴,之前可多聽樂曲、學習節奏等;她了解學生功課益發忙碌,但只要放棄部份娛樂如打機上網等,仍可定時練習彈琴。她說,家中擺放鋼琴可方便經常練習,初期每天應練習10至30分鐘,較資深的需練一至兩小時。

助訓練專注力及毅力

鋼琴非名利工具,學鋼琴不但令小孩受音樂薰陶,更可透過每日定時練琴,訓練專注力及毅力,鋼琴老師指出,彈琴可提高手腳協調度,「彈琴其實都有用腳 。」

改善手腳協調
星級鋼琴老師黃懿倫說,彈琴需極大專注力,有助讓過份活躍小童學懂安靜,而且「彈鋼琴唔係單單講天份,係不停練習,沈靖韜都好勤力練。」她說,小孩子每天定時練琴,不受打機及上網等引誘,極需要毅力。她又說,彈琴除要求雙手靈活,腳部也要配合踩腳踏,有助發育中小童改善手腳協調。

有父母以子女考獲八級鋼琴為榮,這並不代表學生已真正掌握最佳技巧,因考試只要求考生彈奏三首樂曲,學生若只重複練習這些樂曲應付考試,最終考取資格也徒然。

初學者應該兩年後才應試,「彈得好,之後跳級考試都得啦。」

其實4歲幾開始學琴都冇所謂架,至緊要個小朋友有興趣啫,你可以俾佢試吓先囉,跟住每個月交學費之前就問吓個小朋友仲學唔學,學就交囉,唔學咪算囉。我嗰陣都係咁問我個囡架,佢到依家都差唔多學咗3年喇! (如果負擔得起嘅,我覺 ... [/quote]

Dear littleflowers
多謝你支持,我會試下你既方法!

原文章由 littleflowers 於 08-4-4 17:09 發表

其實4歲幾開始學琴都冇所謂架,至緊要個小朋友有興趣啫,你可以俾佢試吓先囉,跟住每個月交學費之前就問吓個小朋友仲學唔學,學就交囉,唔學咪算囉。我嗰陣都係咁問我個囡架,佢到依家都差唔多學咗3年喇! (如果負擔得起嘅,我覺 ...

pollychu
我知我仔仔對音樂係有興趣,但要佢坐定定30min學琴,初初可能未必可以,但作為母親我一定要支持佢!

原文章由 pollychu43 於 08-4-3 16:55 發表
Dear feifei 614

好多家長都問小朋友可以學琴未. 我都會同家長講,大家見過面做個面試先.

我試過係音樂會中.有個家長帶小朋友過來. 問我可唔可以收佢個小朋友做學生. (當時小朋友只有3歲9個月)
小妹妹當時同我講 ...

pollychu43
好多謝你的資料,令我獲益良多!

原文章由 pollychu43 於 08-4-5 10:22 發表
贊成 ! 比多少少資料比大家.

黃懿倫認為兒童4、5歲可開始學琴,之前可多聽樂曲、學習節奏等;她了解學生功課益發忙碌,但只要放棄部份娛樂如打機上網等,仍可定時練習彈琴。她說,家中擺放鋼琴可方便經常練習,初期每天應練習1 ...

用 Alfred / Bastien 又好, 用 John Thompson / Everybody 又好, 都唔緊要 .... 個人覺得兩方面各有長短。

最重要係老師怎樣 handle 套書及與學生的 Interaction.
學鋼琴不是短距離的競爭,持續地和扎實地打下基礎才是關鍵。

Alfred 這套書真的不錯,專是for幼童學習鋼琴用的, 在剛開始時不用學五線譜,學生可以專心學好手指和拍子,到後來的五線譜便很容易上手, 而且仲係彩色, 比較吸引小朋友. (如果小朋友是6歲以下.我多會選用alfred)

Everybody 我都有選用, 它的內容比較重複任何年紀的人學琴都適合;

John Thompson 的技巧和要求是多一點.

每一本琴書都有優點, 最重要係老師, 學生, 家長的配合

想問下大家點樣可以令阿女自動自覺去練習呢, 佢學左3個月係柏斯, 不過冇心機練習, 下下要叫自去做, 我問佢仲學吾學, 佢又話學, 點攪好.  仲有呀, 你地係邊到學琴呀. 依加阿女學30分鐘成$120, 好似好貴咁.  同埋柏斯好衰, 吾記得左交學費(其實差一個星期ja ma), 佢要收additional $25:;pppp: , 太過份了

Little_cy,
我估幼兒每天練琴是需要家長提點的,孩子的成長要到7-8歲才會開始做一些自動自覺的行為,"自動自覺"是很成熟的表現! (除非是看電視! )
題外話,有些家長教育的書會鼓勵家長少介入,任由7-8歲的孩子自己處理執拾寢室,做功課,洗澡等事情,讓他們自己承擔後果,這是一個好好的"自動自覺"訓練!

原文章由 Little_cy 於 08-4-7 00:10 發表
想問下大家點樣可以令阿女自動自覺去練習呢, 佢學左3個月係柏斯, 不過冇心機練習, 下下要叫自去做, 我問佢仲學吾學, 佢又話學, 點攪好.  仲有呀, 你地係邊到學琴呀. 依加阿女學30分鐘成$120, 好似好貴咁.  同埋柏斯 ...

Little_cy:

各家長們又係大家覺得最煩腦的問題- 練琴

家長係小朋友練琴時要注意下幾方面:

合理時間安排練習 (不要在小朋友最喜歡的卡通時間做ar)
態度嚴肅又要有耐性
方法要正確
一步一步培養小朋友的獨立學習能力

幼兒的注意力的時間更短. 練琴的時間更短

3-4歲 : 5-10分鐘 ........ 我希望家長可以陪子女練習, 教子有方的家長一定要有耐心又要嚴格, 鼓勵又有批評, 讓小朋友可以有安靜的環境.

小朋友不喜歡聽: (好! 現在再來一次)

不如比多小小想像比, 如果彈 (開汽車歌) : 同小朋友講你坐左鋼琴前做司機..........

練琴係要對症下藥. 主要係(質) 不是(量)

我自己會為學生定下練琴的時間表. (時間. 次數等.....)

Little_cy 你囡囡幾大? (睇下我可唔可以幫到你)

原文章由 Little_cy 於 08-4-7 00:10 發表
想問下大家點樣可以令阿女自動自覺去練習呢, 佢學左3個月係柏斯, 不過冇心機練習, 下下要叫自去做, 我問佢仲學吾學, 佢又話學, 點攪好.  仲有呀, 你地係邊到學琴呀. 依加阿女學30分鐘成$120, 好似好貴咁.  同埋柏斯 ...

我個女岩岩6歲........
原文章由 pollychu43 於 08-4-7 10:50 發表
Little_cy:

各家長們又係大家覺得最煩腦的問題- 練琴

家長係小朋友練琴時要注意下幾方面:

合理時間安排練習 (不要在小朋友最喜歡的卡通時間做ar)
態度嚴肅又要有耐性
方法要正確
一步一步培養小朋友的獨立學習 ...

6歲小朋友其實可以練 20-30min (如果初初比佢試下15min 先)

比個練琴時間表比佢.有獎勵佢會開心d....

如果佢怕悶. 比d兒歌佢彈下. 咁佢可以會多d興趣 .

小朋友學緊咩書.

原文章由 Little_cy 於 08-4-7 11:15 發表
我個女岩岩6歲........  

佢係柏斯學緊..... 可能我自己都係識彈琴, 所以我覺佢進度好慢

pollychu43

您好呀,呀仔佢上左2堂,發覺佢好似唔係好聽呢個老師講,上課不太專心,是否老師既教學方法比較悶吸引唔到佢?
我應該同佢轉老師,定係上多幾堂睇下點先?

feifei614

小朋友點解唔專心. 你有冇問下小朋友係唔係太悶.
唔專心上堂. 其實你要問下小朋友先.

小朋友性格係點? 平時上堂(學校) 坐唔坐得定. 乖唔乖b先.

你有冇陪小朋友一起上堂呀!

小朋友學多久一堂. 用咩書. 你講下比我知.我希望可以幫到你 !

原文章由 feifei614 於 08-4-7 16:28 發表
pollychu43

您好呀,呀仔佢上左2堂,發覺佢好似唔係好聽呢個老師講,上課不太專心,是否老師既教學方法比較悶吸引唔到佢?
我應該同佢轉老師,定係上多幾堂睇下點先? ...

唔可以因為自己識彈琴而對小朋友要求太高 , 我有幾位家長都係鋼琴老師. 她們對子女都有一定的期望. 但大家都希望小朋友對音樂有興趣同熱誠 ! 因為佢地仲係小朋友. 學琴真係 (質)不是 (量)

原文章由 Little_cy 於 08-4-7 13:13 發表
佢係柏斯學緊..... 可能我自己都係識彈琴, 所以我覺佢進度好慢

1、選擇一個好的老師都好重要。我覺得不是彈琴水平高的一定是好老師,教小朋友or幼童,老師一定要懂小朋友心理,符合小朋友的要求,我自己上課時很風趣,大家常常笑聲不斷,對小朋友也要有表揚,那可以令小朋友的興趣越來越濃厚。

2、我建議家長和小朋友一起學, 一起學可以增加小朋友的興趣。家長如果也愛音樂,不如一起和小朋友上課,一起學琴,這樣可以增加知識,也可激發孩子。

原文章由 pollychu43 於 08-4-7 16:58 發表
feifei614

小朋友點解唔專心. 你有冇問下小朋友係唔係太悶.
唔專心上堂. 其實你要問下小朋友先.

小朋友性格係點? 平時上堂(學校) 坐唔坐得定. 乖唔乖b先.

你有冇陪小朋友一起上堂呀!

小朋友學多久一堂. 用咩 ...
‹ 上一主題|下一主題