用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 維多利亞(何文田)國際幼兒園 何文田維記 - 升K3傾傾
樓主: SybilChang
go

何文田維記 - 升K3傾傾 [複製鏈接]

Cyrusmum,

尋日博博已經退咗燒, 今日見博博又冇發燒, 咁就梗係俾佢返學la, 話晒請咗兩日假  點知一點鐘就收到周姑娘電話話博博仲有發燒, 叫我即刻接佢返屋企 佢今次喉嚨發炎都幾犀利, 今朝食少一次退燒水就攪到費時失事

原文章由 Cyrusmum 於 07-11-6 20:19 硐表
fiancawong,
博博仲有冇燒呀? 希望佢快啲冇事啦! 等佢好返, 你會唔會同佢去打流感針?
可能你哋課室有太多人啦! 所以接觸病菌既機會都多啲!

nokmom,
上星期送思翰返交通安全隊, 見到真係有兩個警察叔叔嚟教佢哋呀!  ...

fiancawong,

Is Edison ok now?  Nok Nok also didn't feel well last week, but only very mild running nose.

Will you all go to the picnic this Wednesday?

nokmom,
yes, 聽日我和husband都會去, 話晒高班最後一年旅行麻, 聽日不如大家join埋一齊食lunch呀, 好似上年咁, 我帶定坐墊布, 食物我諗住簡單d只準備三文治同蛋糕, 因為我為咗考小一, 已經成個人筋疲力竭, 冇乜精神去準備其他了

博博上個星期足足有四天返唔到學, 其實是流感及喉嚨發炎, 但是每次一到中午前就會起小小燒, 但係其他時間就冇事 妳話佢呢個感冒奇唔奇怪呢 今日叫做好返好多, 不過都仲未清晒, 我諗等佢食晒d西藥再試下俾佢食猴棗散清下個底:-|

原文章由 nokmom 於 07-11-12 14:35 硐表
fiancawong,

Is Edison ok now?  Nok Nok also didn't feel well last week, but only very mild running nose.

Will you all go to the picnic this Wednesday?

fiancawong,

Good to know that Edison has recovered.  I saw him just now when I took nok nok back to school and he looked very ok ah!

Your hubby is so nice to join the picnic tomorrow :) .  Sure, let’s do the same as last year.  This morning nok nok asked me if I’ll make pasta again like last year (he still remembers ?!) but I’m also thinking of something easy too since I need to work this afternoon.  I’ll probably bring a ball or frisbee (my brother-in-law said the place is quite boring) so that they can play.

Totally agree with your feeling.  This P1 application process is just a torture :evil: .  Do you still have any interview to go?  Let’s try our best to relax .

琴晚個旅行, 思翰玩得唔係好夠呢! 叫佢走時, 佢話咁快? 我都未玩過! 不過今年係最後一年幼稚園旅行, 我希望佢留個美好回憶啦! 你哋琴日玩得開唔開心呢? 我掛住同其他家長傾計, 都唔記得過去搵你哋傾吓計添, 真係唔好意思!

fiancawong,
唔記得恭喜你添! 宜家博博考到間好學校, 咁你係咪成個人輕鬆晒呀? 仲會唔會繼續抽獎? 又會唔會要搬過香港? 小朋友讀書既問題又真係兼顧好多嘢呢!

Cyrusmum,
今次旅行, 我覺得時間短咗d, 好快就話走, 博博玩得唔夠喉, 所以回程時係巴士上冇瞓過
多謝晒妳!我四圍打探過間學校, 校風和老師都好好, 而且小一唔會太辛苦, 我才鬆一口氣:D

原文章由 Cyrusmum 於 07-11-15 11:45 硐表
琴晚個旅行, 思翰玩得唔係好夠呢! 叫佢走時, 佢話咁快? 我都未玩過! 不過今年係最後一年幼稚園旅行, 我希望佢留個美好回憶啦! 你哋琴日玩得開唔開心呢? 我掛住同其他家長傾計, 都唔記得過去搵你哋傾吓計添, 真係 ...

Hi 各位 HMT 維記 K3 家長, 我想問下你地有無幫仔仔報考dbspd?  如有, 請問有幾多位入圍2nd in??

我問過好多有報dbspd ge 維記同班家長, 好多都無回音.  所以我想做個小調查.  

麻煩各位報報料呀   謝謝!

WD40,

Hi, 你都係HMT維記家長嗎?  小兒有幸入到dbspd 2nd round, 不過仍要面對2揀1的篩選.  我知另外最少有多一個HMT的小朋友入 2nd round.

Cyrusmum, Fiancawong,

諾諾個日都好開心, 一路行返屋企, 一路講"今日渡過一個愉快的早上和下午", 突然好似寫週記咁

Fiancawong,

我睇番舊年維記全部k3升p1record, 有20+個小朋友去博博個間, 所以真係吾錯架!

[ 本文章最後由 nokmom 於 07-11-18 15:35 編輯 ]

nokmom,
嘩! 諾諾好叻仔呀! 唔怪之得嗰日佢比咁高分自己啦! 思翰又再度落選, 睇見你哋一個二個揀定咗或入咗圍, 我就愈來愈代思翰擔心! 再睇吓近期表現, 都好難相信自己有咁好運, 可以抽到獎呢! 仲要飄浮到出年至知結果呢!:-|

nokmom,
尋日一朝早我地一家三口去咗沙田傷健慈善步行, 見到孔校長, 我先生同佢傾咗兩句, 佢都話RCPS係一間好好的小學, 每年維記有好多學生入咗呢間小學
下星期的面試,準備好未? 加油呀,諾諾! 加油呀,nokmom & nokdaddy! 我和博博會給妳們打氣, 對妳們極有信心, 加油呀

Cyrusmum,
妳信唔信天意呀, 其實上天已經早早安排咗一間好好好的小學給思翰了, 只不過要26號才通知妳咁解:)

WD40,
其實妳問過的所有家長, 已經間接俾咗答案妳   

原文章由 nokmom 於 07-11-18 15:33 硐表
WD40,

Hi, 你都係HMT維記家長嗎?  小兒有幸入到dbspd 2nd round, 不過仍要面對2揀1的篩選.  我知另外最少有多一個HMT的小朋友入 2nd round.

Cyrusmum, Fiancawong,

諾諾個日都好開心, 一路行返屋企, 一路講"今日 ...

[ 本文章最後由 fiancawong 於 07-11-19 10:50 編輯 ]

fiancawong,
我睇過舊年既統計, 第一輪我申請嗰間, 舊年有96個位, 不過世襲既(即25分以上), 已經佔咗58個, 淨返嗰啲, 簡直唔知要好彩到點至抽到啦! 所以經過啲兩個月既訓練, 我絶對唔敢抱咁大期望啦!
抽唔到又好, 考唔到又好, 思翰總有學校讀既,(佢已有間私立墊底!) 所以我唔係真係好擔心, 只係有啲士氣低落啫!

Cyrusmum,

interview 真係幾睇天時地利人和, 諾諾係其他學校interview後同佢入2nd round這兩間真係有d分別, 不過dbs 爸爸的10%都有d幫助ge  

hai, 其實我都未有著落, 所以心情咪一樣幻得幻失, 不過盡量提自己方鬆d, 有上面個個照住, 諾諾一定有間識合佢的學校

fiancawong,

多謝妳呀! 我都未點準備呀  都要同老公夾夾口供先得, 我驚比人叮我呀 仲要提諾諾吾好好似上次係yw咁"hai"嘆氣

[ 本文章最後由 nokmom 於 07-11-19 15:34 編輯 ]

nokmom,
你都有機, 所以唔駛驚喎! 乜諾諾上次係yw時歎氣咁攪鬼? 佢係嫌耐定悶? 我係DBSPD 2ND IN嗰邊睇度到今日2ND IN啲題目好得人驚呢! 都唔知問啲咁既題目同個小朋友適唔適合讀佢學校有乜直接關係?

Hi All,

好想知今年考私小/直資的情況啊, 可以的話, 報報料!  還有, 下星期一是自行分配結果公佈的日子, 希望你們一切順利!
今年k1的家長好想了解K3上全日班的情況, 學習情況理想嗎?

5號課室的radiomama

原文章由 Radiomama 於 07-11-24 14:30 發表
Hi All,

好想知今年考私小/直資的情況啊, 可以的話, 報報料!  還有, 下星期一是自行分配結果公佈的日子, 希望你們一切順利!
今年k1的家長好想了解K3上全日班的情況, 學習情況理想嗎?

5號課室的radiomama ...

radiomama,
我仔仔是讀k3下午班的, 所以不清楚全日班的情況 而自行分配因只得15分所以..冇望..至於考其他小學, 已有一所私校收了並已註冊 心情放鬆了, 現會好好教導仔仔去迎接小一:)

Cyrusmum & nokmom,
星期五生日會妳地會幫思翰和諾諾扮演乜野角色呀? 我問博博將來想做乜野就扮邊個la, 佢竟然話<扮靚仔> 仲好, 著靚衫話咁易
今個星期六我地會去深灣維小出席小童軍宣誓典禮, 妳地交通安全隊會唔會都係同日舉行呀? 係的話我地又可以見面la:D

Fiancawong,

Edison is so cute! Nok Nok said he wants to be policeman woh  I think it's because he saw other classmates being policeman before.

Ah, forgot to thanks your photos ah.  I have also taken some photos and short video of Nok Nok/Edison for the dance they did at the start of school.  Will pass you later.

Finally we have finished the 2nd in this morning, so we can relax la!  Next week we'll go to Tokyo with the kids for a short break

Yes, we'll also go to VSA this Sat. so see you all then!

Radiomama,

My son is also in pm session so cannot really advise on the wholeday class.

We're lucky enough to get the 1st round allocation but since my son also got accepted by another DSS, so we have to give up the gov't one la.

原文章由 Radiomama 於 07-11-24 14:30 發表
Hi All,

5號課室的radiomama ...

原文章由 nokmom 於 07-11-28 14:41 發表
Fiancawong,

Edison is so cute! Nok Nok said he wants to be policeman woh  I think it's because he saw other classmates being policeman before.

Ah, forgot to thanks your photos ah.  I have also ta ...

nokmom,
好好地享受日本之旅, 正好鬆弛早前崩緊了的身軀

星期六, 我地會12:30pm會到天后站坐學校提供的巴士去維小, 到時見 另外先多謝妳的相片:)

fiancawong,
今個星期五, 思翰一早已決定咗要扮soldier啦! 不過上次生日會佢已扮咗police!
今個星期六我哋都會去呀! 不過時間好似同你哋唔同, 我哋會遲啲既! 但如果你哋會留低係嘉年華會, 咁就可能都會見到!

nokmom,
係咪YW已經收咗諾諾? 真係恭喜晒你呀! 希望繼續有好消息啦!
思翰係第一輪位中都冇咁好彩抽中, 所以唯有等到六月, 睇吓有冇咁好彩啦!
希望你日本之行, 有個難忘回憶啦! 我諗到諾諾上咗小學後, 就好難係唔係學校假期時去旅行啦!

[ 本文章最後由 Cyrusmum 於 07-11-28 23:06 編輯 ]

Cyrusmum,

Yes ah, Nok nok got accepted.  Thanks. and 2 of his classmates got accepted too.  

We're glad and relieved that it's settled.  You are right, it's not possible to take them travel in non-holiday season after nok nok studies in P1.  We'll sure enjoy the trip, but we also foresee it will be quite tough as we'll bring both kids ourselves and quite bulky b/c of all the winter clothes.

Fiancawong,

Our shuttle will start at 1:30.  Not sure if we will meet.  Anyway, if we don't meet, I will pass the photos to you after we're back  

原文章由 Cyrusmum 於 07-11-28 18:58 發表
fiancawong,
今個星期五, 思翰一早已決定咗要扮soldier啦! 不過上次生日會佢已扮咗police!
今個星期六我哋都會去呀! 不過時間好似同你哋唔同, 我哋會遲啲既! 但如果你哋會留低係嘉年華會, 咁就可能都會見到!

nokmo ...
‹ 上一主題|下一主題