用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Homama2004
go

一呂家長 [複製鏈接]

Candy,
妳客氣0拿....妳地小朋友咁叻女只係錦上添花0者..
請check pm.

上星期六你哋囡囡係咪去紅館表演呀? 我女話少交去中國乒乓波精英show表演, 真的嗎?
>>係國家隊體操隊表演,昨午無綫錄播,但一小段少交表演都無播出,好失望.......

至派位結果,請check pm, 因都係個人私穩....唔知啲家長喜不喜歡post在這裡

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-16 15:58 編輯 ]

咁多位一呂家長,

唔知你地仲有無小一0既書本或者test paper未掉呢? 如果有可否給我作為我小朋友入學的準備呢? 如果請PM我, 唔該晒

今日我個女去一呂讀英文暑期班, 佢入到去就喊到豬頭咁呀, 唔知點解上主日學, 返幼稚園時又無問題0咼, 係0米去到見到外國人教就0吾掂呢? 死火, 唔知點樣輔導佢, 你地小朋友一年級時有無0厘個情形出現呀?

唔好好意思,我的已比晒人......及已不合時宜了.

我兩個囡囡返小一時就沒有喊到豬頭咁,好似好開心,家姐就好似隻傻豬仔咁,小息時拿著一盒二盒我一早為她預備的零食好輪盡咁行到操場..... 妹妹就返學第一天已識同啲小朋友玩,可能有家姐在,各方面都適應得好快.記得當年我兩個囡囡開學,都拿了三天的上午假陪佢哋返學,看她小息,接佢放學......話咁快(其實一點唔快)就兩個都快上中學了.

我建議你同佢看芝麻街,見慣聽慣外籍人說話便不怕,時常同講佢一些簡單的greetings,讓她識應對.學校的外籍老師都好友善的呀....

我囡囡的契媽嫁了一位瑞典藉人仕,他講的口音好難聽得懂每次同佢吃飯都覺自己的英文好差,好彩係連native英文同事都係咁話.....情況可能同你小朋友一樣,未習慣那語言世界,覺得老師係外星期人咁...比啲時間佢......:) :) 小一係適應期,最要緊不要迫成績.....高年級就別論.互勉之......

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-16 22:03 編輯 ]

hazelnut,
我留給小朋友那些已經好多都轉晒版了....連課程比以前也改革了很多..好多都不合時宜呀...
我小朋友都有去英文暑期班,佢比較內向不愛出聲的...但妳小朋友平時係未好怕陌生人呢?搞清楚佢為咩事會喊...耐心些解釋佢聽...有好多同學仔一齊玩,老師是好友善的....或給他一些鼓勵和獎勵,我諗第一次不適應..慢慢就問題不大了...

原文章由 hazelnut 於 07-7-16 21:07 發表
咁多位一呂家長,

唔知你地仲有無小一0既書本或者test paper未掉呢? 如果有可否給我作為我小朋友入學的準備呢? 如果請PM我, 唔該晒

今日我個女去一呂讀英文暑期班, 佢入到去就喊到豬頭咁呀 ...

Candy,
請check pm

Alice, 好鍾意你張大頭相,在那裡download.....見到都嚮往咁優閒的生活.....昨晚可以話係這幾個月以來最好瞓的一晚.....瞓到今早起床見自已的"肉"係有"痕",即是睡得好熟......本應今天放假陪家姐考分班試,但啲嘢做唔晒唯有放下午陪下佢. 還有星期日到朗豪坊看了早場哈仔(東亞信用咭9折加埋網上訂票的手續費都係$44一張,算好平)....啲囡話想看多次.考慮緊....

昨晚同家姐傾,佢話分班試的題目勁難,英文閱讀理解篇文係3頁紙咁長(我想我看完都夠鐘囉).......當然還有其他題目要考.而有些數係小學未教過(包括直屬小學那些都係咁講),而整間班房同學都話難喎!!! 死囉.......我好驚佢唔讀唔讀得掂......

呂中分班試只考英文,但係阿囡那間考晒中英數......真係嚇人!!! 我老公話學校係嚇下啲家長,等啲家長暑假時不會讓小朋友hair .....

家姐好開心咁同我講,今天撞見一位同小學讀精英班的同學,3+4年級同佢同班,佢派了去Alice家前面那間英中,扣門扣入聖羅撒.........那位女同學好乖好叻,預備班還編埋同家姐一班!!!

各位你們對庇利羅士這學校有甚麼認識呢????

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-17 12:13 編輯 ]

Homama,
聽妳咁講..
個個都話難就唔係學生0既問題啦...學妳HB話齋做個勢等妳地家長著緊D囉... 都唔知點解要比咁大壓力d小朋友同家長...
家姐有自己同學仔一齊就更加有照應添....

※各位你們對庇利羅士這學校有甚麼認識呢????

這個我沒有認識..可能Candy Claudia會知道...

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-17 11:06 編輯 ]

昨午無綫錄播,但一小段少交表演都無播出,好失望.......>>>>>好可惜呀, 唉, 可能對TVB來講, 播咗冇$$收, 不如攞黎播廣告.
各位你們對庇利羅士這學校有甚麼認識呢>>>>>詳情唔清楚, 只知係唔易入的女校.

hazelnut,

我囡囡P1唔係呂小讀, 幫唔到你. 可能你囡囡第一次見到咁正式的"考試", 而爸媽又唔係隔離, 一時害怕, 唔使擔心, 好快會習慢.

[ 本文章最後由 candytl 於 07-7-17 12:46 編輯 ]

Candy,
唔該晒妳幫忙

homama,candy,claudia
其實我們小朋友放緊暑假,大家有無興趣出0黎聚下呢?傾下計交收晒所有野都好呀 看看妳們意下如何.....

alice,

不用客氣.
出来我冇問題, 睇你哋乜時間ok.

多謝你地的建議 , 已經同我個女傾過佢為咩事喊, 佢話唔知個老師講咩, 不過佢都覺得好好玩, 明天係第二堂, 希望佢唔會再喊啦.

其實佢平時係超級極度多咀架, 我都真係好唔明白點解佢去到一D新環境會適應得咁慢law

我在以下日期時間可以出來聚聚:

這星期六21號下午1:30-4:30
8月
4號整天都可以
11號2時前
18號2時前
25號整天都可以

原文章由 candytl 於 07-7-17 14:44 發表
alice,

不用客氣.
出来我冇問題, 睇你哋乜時間ok.

我都可以出來!!

Alice
>>今個星期要不要上江老師堂呀

Candy
>>尋日琴姐姐叫你女彈奏, 琴姐姐讚你女真係好叻, 耍柔便柔,  要剛得剛, 好有大將之風, 真係可造之材
>>另琴姐姐話你女同我女各有強項, 我女計數計得快, 你女認琴譜同邏輯好, 最好笑就係兩個成日比賽鬥快做題目, 都不知幾開心,  真是比起1:1好好多呀! 

原文章由 Homama2004 於 07-7-18 09:11 發表

8月
4號整天都可以
11號2時前
18號2時前
25號整天都可以

Candy&Claudia,
你兩個囡囡真係叻女,咁小年紀已識互相砌磋....前途無可限量.....

我成日同囡囡講,小學為了升中派位,可能同學之間就好有"保留"自己的資料,但上到中學個個都係考公開試,同學之間一定要互相扶持鼓勵才有好成績.

家姐上了第一堂預備班,叫晒救命,因為要背文言文+查中英文字(不能用電子辭典喎)+數+好似明天要默書添.....意料之外......真係提早開課....我安慰咁都好,到開學時便有晒預備沒有那麼辛苦了.....

同意呀, 所謂教學相長, 希望佢地明白這個道理!

要背文言文+查中英文字(不能用電子辭典喎)++好似明天要默書添.....意料之外......真係提早開課....
>>直情已開學呀, 不過好似其他學校如是, 所有什麼預備班傾巢而出, 做家長的連暑假都無得休息

Homama
>>你細女o甘鍾意看fiction, 我介紹你去St. John Cathedral (聖約翰大教堂) 一個fun fair, 每年十月尾舉行, 有義賣, 灘位遊戲, 又有管弦樂同舞蹈表演, 地方不大, 但係好relax, 隔離就是香港公園, 有時間又可以去行行, 我最喜歡去執平書 (多數是英文書, fiction 特多, 合不合看就另一會事), 所有書不論種類, scenery book, travel book, recipe, etc, 一律 $15 (舊書)/$25 (新書), 到時我提你吧 !

原文章由 Homama2004 於 07-7-18 14:32 發表
Candy&Claudia,
你兩個囡囡真係叻女,咁小年紀已識互相砌磋....前途無可限量.....

我成日同囡囡講,小學為了升中派位,可能同學之間就好有"保留"自己的資料,但上到中學個個都係考公開試,同學之間一定要互相扶持 ...

homama,candy,claudia
今日我同個仔去左書展呀...買左4/5袋拎到::" /> ::" /> 下...仔女書單上習作都買齊0拿...每年去完Hall 5..就已經唔想行...落左去Hall 1打個round就走0拿....已經由朝行到晚了....

candy,claudia
妳2個女女都各有所長...大家一齊學仲可以互動到對方..真係好
0拿?有伴仲無咁悶添.....

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-18 20:39 編輯 ]

homama,
唔係呀麻.... 真係好谷喎...家姐真係唔駛放暑假了?

※家姐上了第一堂預備班,叫晒救命,因為要背文言文+查中英文字(不能用電子辭典喎)+數+好似明天要默書添.....意料之外......真係提早開課....我安慰咁都好,到開學時便有晒預備沒有那麼辛苦了.....

Claudia, 多謝介紹.....到時一定去.....

我以為家姐一定會很抗拒,昨晚吃飯時佢不停讚啲老師好人+風趣幽默,成堂都係笑聲不絕...咁我都無咁驚.....英文老師講的英文非常標準好似英基啲老師咁,而數學老師就同佢哋講因為佢係新來所以講的英文還有些廣東音叫佢哋原諒(真係難得 我同佢講在香港讀大學的英文都好難無廣東音,除非主修英文),英+數都係全英教學.昨晚看整套教材套都好用心做,程度不是想像中咁深,$400真係超值(真係只收冷氣費+講義的影印費),我老公話應問學校可否比妹妹上埋堂云云..........今日便要默英文生字,只有2-3個係新字,其餘小學時都學過.中文背論語幾句而己+默一段200字的文章,對一呂的學生來說應係無難度.....佢叫救命係沒有心理準備返預備班翌日就要默書,嚇得我 我們做阿媽的心臟機能一定好好的,一日一小嚇,十日一大嚇.....

我應在星期日去書展,我老公就老大不願意去迫 話去商務差不多而己.....但我家中的"書虫"當然不肯,話星期六出哈仔第7集(佢已大大隻字咁mark在月曆上),如星期日去書展一定有收獲云云,真係無佢收......

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-19 09:27 編輯 ]

homama,
我地要今晚聯絡左中作老師先知21號下午有無堂上..
跟著我諗要25號先得...咁Candy同Claudia妳地幾時得呀..???

原文章由 Homama2004 於 07-7-18 09:11 發表

8月
4號整天都可以
11號2時前
18號2時前
25號整天都可以
‹ 上一主題|下一主題