用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? ...
樓主: wisekid
go

請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)? [複製鏈接]

Re: 請問有沒有人知道如何在短期內令洗(天主教)?

你係既得利益者, 梗係可以係度講風涼話. 唉, 你知不知樓主現在的心情...?

Sindy 寫道:
咪就係,我本來成家都唔係教友,但我幾個細路都係d叫做幾好既天主教學校讀書....我真係唔覺得要果五分先入到好學校喎.....

[size=large]意思係你同佢地一樣以為自己岩晒, 不知反省, 度d死橋重要話人打壓, 簡單直接一句就係無恥, 完畢.

baekdoosan 寫道:
依家討論緊天主教領洗, 你講埋呢d丁蟹呀, 楊麗娟呀係咩意思?
:-D

王國長老

咁了解天主教既運作,即是可能係教友啦?!
但連點解要有嬰兒洗禮都未攪得清,仲話唔公平?!
你呢個星期日好問吓教堂,報名再上過堂喇。
主佑!主佑!真係要替你祈吓禱。
天主所安排既野真係好奇妙,
安排如此思想偏離既(疑似)教友出現,
正正利用呢個平台,令我地分辨錯與對,
從中得到反醒與警惕,感謝天主!

隨你點講啦. 你係成年人, 你鍾意明白哂教義先領洗, 係你的個人自由.

但天主教容許嬰兒領洗, 然後讓小孩子參加主日學慢慢學習, 繼而初領聖體, 長大後領埋堅振等等. 你可以話唔公平, 但天主教就係咁樣運作.

無時間上慕道班可以去外國安排領洗, 係行之多年的有效方法, 大把人都係咁做, 亦已有網友分享過成功入讀名校經歷. 大家都係經神父領洗, 絕對合法. 無話咩唔公平唔正途. 至於各人領洗動機, 唔關其他人事, 亦毋須向其他人交待. 各人信仰救贖歷程不同, 有人鍾意兜遠路, 有人可以一步到位, 呢d都係天主奇妙安排. 其他人不必妄自猜測, 亦無必要鬧人「虛假」「無恥」之類人身攻擊說話, 反倒顯得自己十分自私, 不願和其他家長分享心得方法, 以減少自己小朋友爭入名校機會而已...

王國長老

拿!拿!拿!你愈講愈離譜了,
你真係講多錯多,不知所謂!
咩叫做「各人信仰救贖歷程不同,
有人鍾意兜遠路, 有人可以一步到位」?
大佬,邊個話領左洗就可以得到救贖?!
呢個世上無人可以「一步到位」,
唔到你死左之後,直到最後審判之時,
天主先可作出最後裁決!
重有,洗左禮唔代表得到救贖,
你好好反醒,行應走的路,講應講既野。

無時間上慕道班可以去外國安排領洗, 係行之多年的有效方法, 大把人都係咁做, 亦已有網友分享過成功入讀名校經歷. 大家都係經神父領洗, 絕對合法. 無話咩唔公平唔正途. 至於各人領洗動機, 唔關其他人事, 亦毋須向其他人交待. 各人信仰救贖歷程不同, 有人鍾意兜遠路, 有人可以一步到位, 呢d都係天主奇妙安排.

拿拿拿! 又有人無讀聖經喇! 乜你唔知厄里亞係「一步到位」, 不經死亡直接升天咩!

都唔知邊個先至係「講多錯多, 不知所謂」呢? 「你好好反醒,行應走的路,講應講既野。」呢句金石良言, 話番你自己先啦!

禮尚往來, 我希望閣下多點愛心包容, 儘力幫忙有需要網友解答問題, 而唔係一味尖酸刻薄人身攻擊鬧人「不知所謂」, 大家一起努力令親子王國更和諧! 願天主保佑你和你的家人. ^^

麟媽媽 寫道:
拿!拿!拿!你愈講愈離譜了,
你真係講多錯多,不知所謂!
咩叫做「各人信仰救贖歷程不同,
有人鍾意兜遠路, 有人可以一步到位」?
大佬,邊個話領左洗就可以得到救贖?!
呢個世上無人可以「一步到位」,
唔到你死左之後,直到最後審判之時,
天主先可作出最後裁決!
重有,洗左禮唔代表得到救贖,
你好好反醒,行應走的路,講應講既野。

王國長老

你既無知令我笑到噴!!
你用自己同咁偉大既先知相比呀?
咁你快D 走上山,睇吓有無旋風接你?!
哈~~哈~~ 真係笑到流眼水。

乜你唔知厄里亞係「一步到位」, 不經死亡直接升天咩!

王國長老

唔使你提點,我不嬲都好包容,
係小學雜談多年亦為不少家長解答問題,
只係真係有D「不知所謂」既人,
我先開口咁講,我咁多年都好少開口話人,
你真係好野,你真係當中表表者。

禮尚往來, 我希望閣下多點愛心包容, 儘力幫忙有需要網友解答問題, 而唔係一味尖酸刻薄人身攻擊鬧人「不知所謂」, 大家一起努力令親子王國更和諧! 願天主保佑你和你的家人. ^^

好少開口話人? 唔使咁客氣喎! 連蘋果都quote閣下鬧人「不知所謂」喎!? 奉勸你自己檢討下再講過啦! 多點包容, 少些尖酸刻薄人身攻擊. ^^

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070508&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=7079181

麟媽媽 寫道:

王國長老

唔該晒喎!呢個童軍旅長唔係「不知所謂」咩?
我話好少鬧人「不知所謂」,唔代表無喎!
而家撞死左個小朋友吖!童軍旅長佢咁大個人,
出黎頂包,包庇個少年無牌駕駛者,
我真係覺得佢超級「不知所謂」。
你再搵啦!今朝我仲話過個棄子女人添,
兩個一擔擔,一樣「不知所謂」!

好少? 連蘋果都quote閣下鬧人「不知所謂」喎!? 奉勸你自己檢討下再講過啦! 多點包容, 少些尖酸刻薄人身攻擊. ^^

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070508&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=7079181

[quote]
麟媽媽 寫道:
[/quote]

你好像不懂看報紙,理解力有問題,蘋果quote了幾段有代表性的市民感言,包括了BK的麟媽媽,認為他們說得好。
連引文都引錯,真的不知所謂。
好少開口話人? 唔使咁客氣喎! 連蘋果都quote閣下鬧人「不知所謂」喎!? 奉勸你自己檢討下再講過啦! 多點包容, 少些尖酸刻薄人身攻擊. ^^

蘋果幾時有講話「認為他們說得好呀」? 閣下是否眼花? 抑或閱讀理解能力有問題? 請不要混淆視聽! ^^'

Verveine 寫道:
你好像不懂看報紙,理解力有問題,蘋果quote了幾段有代表性的市民感言,包括了BK的麟媽媽,認為他們說得好。

王國長老

講得係好定唔好根本無關係,
我講得出又唔怕人Quote 出黎。
如果某人所作所為貼合「不知所謂」既意思,
咁「尖酸刻薄,人身攻擊」就唔成立,
咁就要睇吓大家認同我,定係認同你喇!

蘋果幾時有講話「認為他們說得好呀」? 閣下是否眼花? 抑或閱讀理解能力有問題? 請不要混淆視聽! ^^'

[quote]
Verveine 寫道:
[/quote]

受教

ckwliu 寫道:
容許我作少少分析: 丁蟹同楊麗絹嘅比喻唔係太過貼切, 因為我認為佢哋兩個人嘅出發點唔係自欺欺人, 係真心地唔覺得自己有咩問題. 但係呢位bk人兄係絕對知道自己做緊啲乜!

麟媽媽:

佢連大把人做同應唔應該做都分唔清, 重以為自己係來打救BK既家長, 真係   .

各家長千其咪比佢'昆'呀! 咪第時恨錯難返呀!

無時間上慕道班可以去外國安排領洗, 係行之多年的有效方法, 大把人都係咁做, 亦已有網友分享過成功入讀名校經歷. 大家都係經神父領洗, 絕對合法. 無話咩唔公平唔正途. 至於各人領洗動機, 唔關其他人事, 亦毋須向其他人交待. 各人信仰救贖歷程不同, 有人鍾意兜遠路, 有人可以一步到位, 呢d都係天主奇妙安排. 其他人不必妄自猜測, 亦無必要鬧人「虛假」「無恥」之類人身攻擊說話, 反倒顯得自己十分自私, 不願和其他家長分享心得方法, 以減少自己小朋友爭入名校機會而已...

打救就唔敢. 只係各位既得利益和其他自私家長的尖酸刻薄人身攻擊言論, 的確令那些來bk尋求協助的家長大開眼界, 睇清楚那些打壓外國領洗的人的背後動機, 真係受益不淺!

circleda 寫道:
麟媽媽:

佢連大把人做同應唔應該做都分唔清, 重以為自己係來打救BK既家長, 真係   .

王國長老

我地個個見你D 言論仲大開眼界啦!
計埋洗禮最多20 分都唔一定入硬架喎!
依你高見有無辦法令自己做埋舊生呢?
25 分先至夠穩陣喎!你咁多好橋!
不過,想做舊生真係無咩可能了,
又無得去第度搵張畢業證書番黎。
棄子得唔得呀?再搵個名校生領養,
你個個月再過數比佢,
學你話齋︰「吹你唔脹喎!」

打救就唔敢. 只係各位既得利益和其他自私家長的尖酸刻薄人身攻擊言論, 的確令那些來bk尋求協助的家長大開眼界, 睇清楚那些打壓外國領洗的人的背後動機, 真係受益不淺!

[quote]
circleda 寫道:
麟媽媽:

[/quote]

除了baekdoosan, 我十分認同各bk媽咪的說法   
我認為大家不如停止罵戰吧 !
同一個無社會道德觀的人罵戰, 就像同傻強對罵..九唔搭八 無謂浪費唇舌......我地講咩佢都唔明
以後見到佢名都避之則吉la   
‹ 上一主題|下一主題