用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 st. mary vs MCS
樓主: harris99
go

st. mary vs MCS [複製鏈接]

Re: st. mary vs MCS

Please note band 2 of MCS may be equivalent to band 1 in other schools.

唔信!

Re: judy  "好簡單,可能係St. mary 俾天神嘅額唔多,所以天神之band1生不能全數入St. Mary ,只要你喺bank 1 個lot 全級第一名跟全級xx名喺無分別嘅,要抽簽。每間津校都是行同一種制度,St. Mary 和MCS 冇可能有分別。        "喺直屬小學同連繫小學嘅分別。因ST.MARY都有自己嘅小學。幾年後,當一條龍嘅天神學生全數入ST.MARY就毋須再LUCKY DRAW啦!

cwpge1983 ,
而家有少少明白,Thanks.

1. 基本上天神bank 2 生喺入唔到st.mary (lucky draw)個 lot 裏面。   -- 絕對正確

2.  好多天神top嘅學生入唔到st.mary因為喺lucky draw而唔喺棑學生名次。-- 呢個問題我覺得唔係,因為真正top嘅學生已被挑選interview(自行分配學位),要得到St.Mary嘅interview機會,不只要看成績,還要看天神的報告,然後再由St.Mary 自行揀選過,絕非容易。除非小朋友面試情況差,才跌回lucky draw內。

Why you don't  believe ?

LilyMaMa 寫道:
Why you don't  believe ?

係唔係問我?好易啫:other schools噃,講笑咩!

Please note band 2 of MCS may be equivalent to band 1 in other schools.

ST.MARY 手上祗有約42個自行收生名額(包括st.mary小學,天神,sfa......油天..全港小學...天主教教區等等)咁就要睇下小朋友top嘅程度啦!!

應該咁講:42個自行收生名額  + 直屬小學學額 + 聯繫學額,此等學額基本上已很早就揀定咗學生,lucky draw嘅位根本就好少,所以就算係lucky draw入去嘅學生一定係lucky + band 1。
正如有位媽咪所講,人揀你,你揀人,St.Mary揀學生interview 都睇得好全面。

直屬小學學額 + 聯繫學額,此等學額基本上已很早就揀定咗學生

唔信!

LilyMaMa :  應該咁講:42個自行收生名額 + 直屬小學學額 + 聯繫學額,此等學額基本上已很早就揀定咗學生,lucky draw嘅位根本就好少.......都話咗比你聽天神個D聯繫學額全部LUCKY DRAW,又点會"很早就揀定咗學生"呢?。講咗咁耐,你都唔明???

很早就揀定咗學生"嘅意思係LUCKY DRAW前,呢d學生根本就唔使LUCKY DRAW。
講咗咁耐,你都唔明???-- 你的意思是否直屬小學學額 + 聯繫學額是列入大抽獎內?
補充一下:
而家應該明白你們的意思,但如你們所言,小朋友何須interview ?學校何須做report? 如你們所言,直屬+ 聯繫學額是列入大抽獎內,我可以肯定話唔係。

ST.MARY小學喺用棑名方法,例如有100個直屬小學學額,原則上喺考全級100名嘅學生全收(當然有少部份有特殊原因收或唔收)。而天神嘅聯繫學額如果有60個嘅話則不分學生校內名次,衹要喺BANK 1 GROUP 就一齊LUCKY DRAW!!咁清楚味?

lILYMAMA::小朋友何須interview ?學校何須做report?  INTERVIEW 喺用學校自行收生嘅QUOTA.校長可以自行取錄任何學生。而直屬小學學額 + 聯繫學額則教統局有限制。明唔明??

cwpge1983 ,
而家明啦,Thanks for your teaching.
但我依然相信我見到的事實,我的小女兒與她的同學是由天神上St.Mary的,我不能相信咁多interview的同學全是由lucky draw入的,不可能有30幾個巧合啊,Anyway, 我哋好似離咗題,唔阻住人哋個topic啦。

你喺無睇錯,因為天神嘅方法喺叫全級前30-40名嘅學生去INTERVIEW以爭取多D自行收生學額,但你有冇留意到,校方係非常有方法地勸告家長(選校研討會上)不要報ST.MARY或勸告他們報讀聖家...等等..因為校方已知聯繫學額是多少,校方盡可能控制報讀人數以致大部份前列同學(有份去INTERVIEW個班)可以順利入到ST.MARY。好啦,真喺講到清清楚楚啦!!THANKS ALL

judy 寫道:
[quote]
學界男子組近年年年第3~ 3間拎過第一o既其中一間~
音樂好多項都同db, dg, 庇利羅士呢幾間差1-2分, 多數都有獎攞~
其他比賽d獎就真係冇乜人記得啦=.=
整體課外活動應該會係僅次於ls, dg, hy, db呢4間~

體育係咪得手球出名,其他的拿不拿到冠軍?如果樣樣只拿名次獎,雖然山大砍埋有排燒,加加埋埋總分不錯,唔係好好噃。

音樂都勁?去年到大會堂觀看勝出者表演,好似唔見英華噃?

'平均黎講0.8左右',比我想像中好,英華有公佈成績,幾年前明報公佈英華有5個尖仔,其他欠奉。去年聽說中六收生要收外來生,是不是真的?[/quote]
梗係唔係啦~ 手球, 籃球, 乒乓波, 羽毛球, 游水都好勁, 籃球手球都係第一~
同埋, 係男子或者女子組o既項目拎到頭幾名可以話係好勁~
喇沙同男拔都唔係話樣樣冠軍啦~

音樂梗係勁啦~ 同db, dg果d有得爭喎~
勝出者表演係要點先有??
去年o既話, 我記得唔知管弦定合唱贏左db嫁喎~

音樂大致可以分幾個level啦~
db, dg, bp等幾間超班o既一個level
st paul, yw, wyk, wyhk等第二個
之後就其他學校

0.8, 我其實覺得唔係幾好~
因為多數理科其實好好~ 但係有一部份理科同大部份文科拖到衰晒~
重有就係, 英華死都唔攪精英班~ 唔想只係谷一班, 分兩班好鴉~

應該會收幾個外來, 不過唔係收成績嫁~
收d體育或者音樂多~ 除非成績好勁啦~

FUNG12345 寫道:
...
喇沙同男拔都唔係話樣樣冠軍啦~...

Agreed

音樂梗係勁啦~ 同db, dg果d有得爭喎~
勝出者表演係要點先有??
去年o既話, 我記得唔知管弦定合唱贏左db嫁喎~

音樂大致可以分幾個level啦~
db, dg, bp等幾間超班o既一個level
st paul, yw, wyk, wyhk等第二個
之後就其他學校

I don't think so. Yes, DBS must still be the number one music school. But the second should be Wong Fut Nam now.

... 應該會收幾個外來, 不過唔係收成績嫁~
收d體育或者音樂多~ 除非成績好勁啦~

As YW has become one dragon and YW primary is the major feeder, if YW admits mainly sports and music elites from outside, I am afraid YW's academic results will deteriorate.    

del

del

youma 寫道:
[quote]
...
喇沙同男拔都唔係話樣樣冠軍啦~...

Agreed

youma,

唔同意,自上次你提過中银紫荊盃獎項後,我上過去学界體育聯會個website看過。以2005-06之成績計,田徑、游泳,小球這些個人項目,幾乎是喇沙同男拔的天下(英華好象一個第三都冇)。冷門的,例如射箭、投球之類,國際学校有一定之優勢。而大球例如足球、藍球等却是大混戰,band2, band3 学校也可過關斬將。2005-06英華在手球和藍叫球得到第一,喇沙去年第二,今年只能争第三。

去年之成績,很清楚地看到體育方面,不是男拔,就是喇沙。其獨霸之程度,比起冷戰時代蘇联和美國在奧運獨取大部分金牌更誇張。

不過,最搞笑的是中银紫荊盃獎項之計分方式,田徑、游泳這樣之大項目總分12分,拿走全部金牌的12分,一個金牌拿不到,在田徑、游泳項目總分排第ニ的可得11分。排球第一的又得12分,亚軍11分,如此類推。

所以,好象長沙灣天主教中学田徑很多項目很勁,特別是B組,更拿了多項冠軍,但以此制度一算,只得第五。德望體育超勁,但在此計分制度下只得第7,排在圣心之後。

其實每次有牽涉到xx名校嘅topic都引發起同學及家長激烈嘅爭論,但好似英華fung12345同學咁徹頭徹尾地protect/promote母校嘅精神就真係值得我地學習同尊重。我深信如果英華校長睇到fung12345同學喺bk所寫嘅msg真喺值得為英華高興,嚟D可能就喺英華優良嘅傳统呢?     
‹ 上一主題|下一主題