用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06畢業生小一心路歷程
樓主: achan97
go

根德園06畢業生小一心路歷程 [複製鏈接]

Re: 根德園06畢業生小一心路歷程

KiwiMum>>>>非常好!吃得苦中苦.....下一句你曉啦!!!!    仲有仲有,句子作得非常之咁好!!!!

KiwiMum 寫道:
[size=medium]辛苦......???

每當親友問亞女返小一辛苦嗎? 佢就會答: "辛苦呀, 好多功課呀!" 昨晚有份功課要用'晚飯'呢個詞語造句 , 亞女作"晚飯後,我們要做功課。" 攪到我都唔知有冇做錯決定, 唯有認真咁問佢究竟返呢間學校好唔好, 佢又話: "辛苦我都鐘意返呀!" 真令人費解......     

呻完lou!

另外果位J媽真係唔知攪咩喇!!!!   
K&J 寫道:
係咩!  Sorry, June.

Hi:mammum & BCMAMA,
妳地好,我見到題目就看下,點知完來都係根德園學生家長,我個女以前讀K1L、K2N、K3L有冇同妳地女女一班呀!   

Hello, 我其實係度架…閃埋咗之嘛…無energy y嘛         

KiwiMum 寫道:
K&J>> 除左my J, another J (June's 囡囡)都出現左喇!

June>> 到你去另一邊捉人喇!   

我攪沮喪呀…     
因為阿囡媽媽(即係我呀)仲係度適應緊小一生活…正在努力中…努力令阿囡唔好比老師寫咁多手冊…努力令佢自己做好d功課…努力乜乜..努力物物….如此這般law   
我就黎痴線架啦…     

achan97 寫道:
另外果位J媽真係唔知攪咩喇!!!!    [quote]
K&J 寫道:
係咩!  Sorry, June.
[/quote]

我lee埋左一邊幾日,見到您地既對話,感覺係好似大家各自去咗個新地方生活,天各一方…而家又可以再聚啦…好warm呀…(唔准笑)…      
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

貓頭鷹1號,

我而家個女咪同妳囡囡一班。
我囡囡以前讀K1A、K2K,K3F。睇怕GH小一生都是SC同KV主導。
蚊蚊媽

咪笑人la! 不過見到大家講辛苦, 有感而發o者!  

achan97 寫道:
KiwiMum>>>>非常好!吃得苦中苦.....下一句你曉啦!!!!    仲有仲有,句子作得非常之咁好!!!!

[quote]
KiwiMum 寫道:
[size=medium]辛苦......???

每當親友問亞女返小一辛苦嗎? 佢就會答: "辛苦呀, 好多功課呀!" 昨晚有份功課要用'晚飯'呢個詞語造句 , 亞女作"晚飯後,我們要做功課。" 攪到我都唔知有冇做錯決定, 唯有認真咁問佢究竟返呢間學校好唔好, 佢又話: "辛苦我都鐘意返呀!" 真令人費解......     

呻完lou!
[/quote]

Emily,

點會笑你o者! 見你潛左水咁耐, 希望你出o黎抖下氣, 同埋等我地同你打下氣la!

努力, 加油!   

emilychow 寫道:
我lee埋左一邊幾日,見到您地既對話,感覺係好似大家各自去咗個新地方生活,天各一方…而家又可以再聚啦…好warm呀…(唔准笑)…      

貓頭鷹1號,
你好! 又多一個GH媽咪喇!  

mammum,
KV同SC真係有好多學生ga ma!

manmum 寫道:
貓頭鷹1號,

我而家個女咪同妳囡囡一班。
我囡囡以前讀K1A、K2K,K3F。睇怕GH小一生都是SC同KV主導。

貓頭鷹1號>>>    你好你好!你個朵都幾行喎!!!    我囡囡係KV3年都係G班,無緣同你囡囡一班添!
貓頭鷹1號 寫道:
Hi:mammum & BCMAMA,
妳地好,我見到題目就看下,點知完來都係根德園學生家長,我個女以前讀K1L、K2N、K3L有冇同妳地女女一班呀!   

K&J,

咁快有得去旅行咁好o既!

我女月中有Assessment喇~~!

K&J 寫道:
ac >>我啱啱行完街番屋企渣, 事關亞囝聽日唔洗番學, 後日學校去旅行,好正呀.

做功課=多元化智能??

可能"做功課"都屬於"多元化智能"o既其中一種, 咁先夠多元化ga ma!  

[quote]
achan97 寫道:
stevexu>>>都係一個教訓黎既,等佢學曉唔會有下一次!

今日彤彤正囉係學校做完功課,佢睇緊TV呀!我實在都唔係好明白佢地學校個timetable,今日午飯後兩堂都係多元化智能,最後果堂係PTH課外活動,佢話上PTH前果堂做功課喎!做功課=多元化智能??    anyway都好既,比佢抖一抖!   

emilychow>>>>化.......攪埋d咁野呀?唔好咁唔好咁!你係應該比我地多少少時間適應架,因為你夜收工麻!!快架喇快架喇!仲有唔好將亞囡比老師寫手冊都攬埋上身呀,咁樣真係好易會痴線架!   
emilychow 寫道:
我攪沮喪呀…     
因為阿囡媽媽(即係我呀)仲係度適應緊小一生活…正在努力中…努力令阿囡唔好比老師寫咁多手冊…努力令佢自己做好d功課…努力乜乜..努力物物….如此這般law   
我就黎痴線架啦…     

K&J>>>係呀係呀!雖然都有同囡囡小學既媽咪吹水,但硬係覺得呢邊有親切感D既!   
K&J 寫道:
完全feel 到warm 嘅感覺啦.  唔好沮喪啦. 我哋都一樣經歷緊新生活啦. 加油呀大家!!

點呀靚女,見到我唔捨得走呢?    咁又係幾多元化既,中英數常!
KiwiMum 寫道:
做功課=多元化智能??

可能"做功課"都屬於"多元化智能"o既其中一種, 咁先夠多元化ga ma!  

[size=large]你就好啦!!!!!好羡慕呀!   
K&J 寫道:
ac >>我啱啱行完街番屋企渣, 事關亞囝聽日唔洗番學, 後日學校去旅行,好正呀.
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題