用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵涌區中學一問
樓主: fionayan30
go

荃灣/葵涌區中學一問 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵涌區中學一問

你女女以前係唔係青衣主恩呀?

佢之前係讀保良局世德小學, 今年岩岩升中一, 蕭明係佢自己揀既, 不過我聽簡介會, 保x(唔識打)我都好鍾意, 所以我揀左佢係第二志願
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

你講完,我有少少印象啦!
咁蕭明裡面既競爭大嗎?

其實所有BAND 1中學無論中中定英文, 競爭都唔細架, 只要你揀得岩, 同埋隨機編號用先會派到心儀中學.
中學同小學分別好大, 競爭更為強烈.

Mrssslui 寫道:
你講完,我有少少印象啦!
咁蕭明裡面既競爭大嗎?[/quote]

以去年資料, 全完收BAND 1生係69%, BAND 2生是餘下既%, BAND 3都只係3幾個%.
Mrssslui 寫道:
全完既要求咁高,但係孜話收3x%band 2生,似乎唔係咁 match喎!

若果女仔係BAND 1生揀女校係著數的, 但係相對BAND 1生又女仔多, 所以真係要個女自己中意讀女校先好, 而蕭明裡面既競爭大唔大, 好難講,當然無安柱林謢競爭咁大, 不過你預左升上中學, 分數同名校都未必有以前咁好囉,
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

荃灣/葵青區既中中, 全部都想係第一階段收既係全部BAND 1學生, 因為第二階段全部都係電腦派位, 唔可以揀學生, 維一係自行同叩門先有得揀, 間間都想收最好既學生架啦.

這樣Band 2生末好慘, 係第一階段無比較好的中中學校可以撰, 請問各位, 知唔知有那些校風好的中中會係第一階段收Band 2生的. 謝謝

今年既自行收生可以揀兩間中學, 相對學校更加想收好既學生, 只可以看彩數, 亦唔好預自行會收到, 因為機會真係唔大.
基本係無一間中中係自行收生階段會收band 2學生, 除非係無band 1生去面試.
lmkanita 寫道:
這樣Band 2生末好慘, 係第一階段無比較好的中中學校可以撰, 請問各位, 知唔知有那些校風好的中中會係第一階段收Band 2生的. 謝謝

rclamlam
我個小朋友係全完讀F.1,因為學校想升級(band 1 頭),所以今年收band 1 生唔止69%,約有7-8成係band 1 生,其他有1.5%係联繫小學.
依家全中有大部分科目已經用英文上堂,連P.E.堂都係用英文上.

Hi Sorlo,
你好,咁啱我個仔都是世德,今年小6.但我覺得學校不是太積極,好多時都是靠向外補習or找paper做.學校實在太少.你上年情形好嗎?都擔心今年升中會差.可否比下意見.

謝謝!
★♂Helllo♀☆ :-D

Nymph,

好耐無見.

咁你個女係全中數學用英文定中文書呀? 學校有無講今年會考成績係點樣呀?

raulsing 寫道:
Hi Sorlo,
你好,咁啱我個仔都是世德,今年小6.但我覺得學校不是太積極,好多時都是靠向外補習or找paper做.學校實在太少.你上年情形好嗎?都擔心今年升中會差.可否比下意見.

謝謝!

上年世德依然有近六成 BAND 1比率, 但係入英中既比例就比前年減左, 第一個原因, 因為好多同學揀左"八三總理" 今年有廿幾個入到, 第二個原因係太多人揀安柱而希望落空, 變左抽到好後志願

上年世德我反而覺得好積極鼓勵同學參加課外活動同做評核作業(每星期要做三份作業+每日約十樣功課) 做到個女晚晚無十一點都無得訓~~~

今年我估學校未發力或者你兒子做功課能力高於人, 唔駛太擔心呢間學校唔積極囉, 有問題可以PM 我或者EMAIL 去 [email protected]

Thank you.  近排太忙所以咁遲先睇到你提醒.

Hi Sorlo,
首先多謝你,有需要一定電郵給你取下經.
另外我想問下你化點知個同學是自行收?

Hi Sorlo,
首先多謝你,有需要一定電郵給你取下經.
另外我想問下你化點知個同學是自行收(安柱)?

Hi rclamlam,
你好,訓唔著看見你係到打下招呼.請問你對何傅傳耀及可風有可意見?我是葵青,但想考慮其他區,請指教.

謝謝...

raulsing,

我個人覺得何傳耀成績好過可風, 不過何傳耀著重成績多o的, 運動方面就一般, 可風就各方面都平均o的, 成績都唔錯, 兩間都係好既選擇.

因為個個同學, 自行分配揀安柱, 但係大抽籤就係揀蕭明, 結果佢係入左安柱囉

就係因為o的家長唔敢係統一派位時第一志願揀安柱, 所以好多時都無唔同晒結果.

好似我女同學咁, 第一志願揀安柱抽唔到, 第二志願已經揀伍若瑜, 第三志願揀陳兆民, 係因為佢地要近屋企, 所以好多家長揀學校都唔係因為本身小朋友既成績, 係為左方便番學.
‹ 上一主題|下一主題