用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位對呢幾間港島區幼稚園有什麼評價?
樓主: zenith
go

各位對呢幾間港島區幼稚園有什麼評價? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 各位對呢幾間港島區幼稚園有什麼評價?

係lor, 係香港間男女校, 定九龍間男校姐......
十月媽咪 寫道:
Sindy,
咁即係邊間呀? 都係男校唻架?

大家好

我都正為阿囡入邊間幼稚園頭痛緊, 1) 原本打算俾佢入蘇浙...但有d人話自換左校長後, 唔多好.  2)真光, 以為可以一條龍, 唔洗錢......點知....原來小學要交學費.......去到中學先唔駛錢....

依家 都唔知點好

十月媽咪:
你囡囡10/03,咁你今年試多次SPK啦...SPN就報唔到喇...如果你真係對 St.Paul情有獨鍾
But香港地唔係只得St Paul一間學校呢,最緊要岩返個小朋友自己

醒目開學勳章 王國長老

婕婕媽
無辦法, 遊戲就係咁玩
想一條龍上咩....搵私小/直資啦
唔想小學交學費...咁就要鬥出生, 鬥運氣喇bor

Charlotte_mom

所以........我都要打消一條龍既念頭

如果肯俾錢, 我就念左去SPK, 唔洗煩

apapa,

其實我囡囡, 而家係讀緊蘇幼主流班K1架, 因為我佬想佢自幼就學識普通話, 將來唔好好似我咁, 豬到C, 學極都唔識呀!

由於我佬一向都鍾情普通話教學, 所以當阿女畀SPK REJECT左之後, 我地都放棄晒九龍塘D名幼稚園 (例如根德園同埋S.C.), 一心一意畀阿女響蘇幼讀, 甚至乎若然見佢讀得好, 就畀佢直升埋小學添! 但我身邊D朋友, 就成日鼓勵我同個女考多次SPK, 話唔好嘥左個女喎, 又成日話我千揀萬揀, 揀著個........唉! 我思前想後, 都諗唔到, 究竟響蘇幼會有幾嘥! 今日我見蘇小D小朋友小息, 佢地個個都好有禮貌, D普通話流利到不得了, 英文亦都唔差, 都好流利呀! 但就真係要接受一樣野, 佢地就係好古板既傳統學校囉!

Charlotte_mom,
係喎, 都唔記得左, SPN既學費好驚人添! 唔好諗, 唔好諗!    

十月媽咪

我就係同你老公同一個諗法, 之前一心諗住俾阿囡入蘇浙....但小學就唔知去邊度好

婕婕媽,
KC小學都要畀錢讀, 如果唔嫌佢地傳統兼要收學費, 其實都係可以選擇既, 不過中學就....點都要再煩過架喇!

今日同KC一個教職員之類既人傾開, 我問佢蘇小既畢業生會唔會升番蘇中, 佢既答案係...一個都無!     

各位,
我要離線喇, 星期日再傾啦, 今晚帶阿女返阿媽度HAPPY HAPPY呀! CU ALL!    

十月媽咪

我就係KC小學畢業, 我覺得小學唔錯

小學係唔會直升中學ga!

依家小學几錢?

婕婕媽,
答埋你呢個問題先出門口啦!

嘩, 原來你係我女個師姐呀! 失敬失敬!
小學好似...嗱...好似架咋...二千頭咁上下啩, 我仲未認真去認住, 究竟幾錢呀, 事關我淨係記得, 佢地既學費, 我佬負擔得起, 哈哈!

醒目開學勳章 王國長老

十月媽咪
我同事個親戚, o係kc小學讀過, 佢話都幾惡頂啊(好tough!!)
kc kinder, 其實唔錯架真係, 不過admin衰d! 我2個同事, 提起就丙! 記住, 佢地k3唔幫學生拎政府派位form架(自己小學介紹會就有!), 記住唔好miss左呀

醒目開學勳章

婕婕媽,十月媽咪,

我諗住幫我個囡出年報kc嘅n1, 因我又係係kc讀幼稚園&小學, 覺得幾好呀, 又唔太辛苦, 同埋我老公又想BB識講普通話. 但又聽到d人講依家轉咗校長差咗, 但又唔知點差法,請問你地有冇多d資料話我知呀?

Charlotte_mom

想問下妳呢, 妳會唔會報st jo 呀

我聽人講, st jo mama地, 小學就好, but 唔一定直升

Charlotte_mom,

讀真光時, 你有無幫你個女特登補英文? 如果無補, d英文水平追唔追得上? 佢地係咪一星期得一堂英文堂?

照你咁講, 係咪女仔入smm都有著數 ? 易唔易入?

其實我都諗住會幫囡囡報下spk&smm試下,萬一ok可以多個選擇,如果唔收的話到時咪繼續係kc讀 lo~
kc換校長後冇咁好咩?差左係咪指admin方面?最緊要教學質素冇變;其實我之前都search過有關kc的料,都好正面喎,讀緊的家長多數都係話小朋友d國語都ok;而且我諗識國語係小學interview時都會有利d掛 萬一自選唔得,大抽獎又唔好的話,都有kc小學backup,要交學費都咁話~
統傳教學我反而唔係咁mind,因為除非諗住移民,否則香港的教育都係咁田鴨的,小學唔面對中學都要,早d習慣好似會好d,純粹個人意見

搵到令一個topic可能幫到大家

06 年仔女入讀 K1 的(港島區)媽咪,大家入黎傾下!<~~here

各位媽咪

有無人知 大坑道真光同堅道真光係咪同一間機構開架?
是否一樣會有機會升讀真光小學?

另外, 靈糧堂係唔係真係返學無咩野做, 只係玩..?
thx!

Sindy,
o甘我囡囡是否細女呀?佢2004年8月17日出世架, 我初初諗囡囡都唔會十分"著數", 只是剛剛好 ~ 但現在有些擔心!

[quote]
Sindy 寫道:
我個女都係十月,但我就將我女變左大女,遲一年先'正式'返k1,我細女時,夾硬都可以跟同年一齊讀架(佢果時教署係收足三歲),的確,大女係早一年九月至第二年既三月到啦...四月打後都細架啦,八月果d真係細女............做大定做細係你決定既啫.........我就幾大都做大囉......早一年畢業有乜意思....??  

Don't worry!Be happy![/color purple]
‹ 上一主題|下一主題