用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係一位好普通o既小學老師
樓主: Miss_Chan_Chan
go

我係一位好普通o既小學老師 [複製鏈接]

Re: 我是一位好普通o既小學老師

在此推介小孩不笨2給各位家長教師.

一間好o既學校最重要係軟件,即係教師o既質素,同整個教學隊伍對教學o既使命感,sell乜o野學業成績或者得獎數目都係其次。

我個人認為小學係要令小朋友建立正確o既價值觀同發揮佢地o既創意,要令小朋友唔好怕返學,令佢地覺得學習係一件愉快o既事,將來到佢地面對中學或者公開試,就唔會怕。

要做到呢一點,學校必須著重創意教學,即使係智障o既小朋友,佢都有自己o創意,學校著重小朋友o既創意,小朋友會覺得有成功感,自然唔會怕嘗試,怕學習。

另一方面係學校o既輔導工作,呢一點好多家長都冇留意,我地係教人,唔係教書,輔導工作一定要做得好,先會教出人材。好多學校都誇自己輔導個案少,但係聰明o既媽媽都知道,輔導個案少,亦可能代表老師未能察覺學生o既問題或者係唔想理。

係成長過程中,每個小朋友都會出現o的問題,如果處理得唔好,好可能會令小朋友出現偏差。所以我個人認為創意教學同輔導工作係選擇小學o既重要因素之一。
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

Ms Chan Chan,

真開心,可以見到好似妳甘既老師,想必做妳的學生有福囉.
cheers ! 加油, 軍曹老師.

Miss Chan Chan,

我囝囝下年升小一, 好想知您教那間小學
我好想我囝囝有您這樣的一位班主任
唔知可否pm話我知

Miss Chan Chan

請問創意教學同輔導工作做得好有邊幾間小學呢?
我仲有個細女,想同佢選擇一間甘既學校.我唔想選擇一些太傳統既小學,大仔之前讀果間太傳統,唔想再錯.

唔該!
catcatmom

我的女兒讀k3,喜歡中文,約15分鐘長故事聽數遍後便可以复述出來,而且在日常的說話中能應用故事中的用詞.但她抗拒聽英文故事,英文不如中文好,有什麼方法可以提升興趣和能力.你對坊間的JOLLY PHONICS的看法如何?

唔該   

JENMA

我個人比較喜歡直資學校,因為直資學校冇受教統局o既課程發展局限,能因應學校o既需去設計課程。另一方面,老師o既工資大多數同佢地o既教學質素成正比,要加人工,學生成績一定要有進步,所以老師一般比較積極。

不過,近年直資學校o既老師流失率好高,每年都走好多老師,咁樣無形中會影響教學質素,所以各位媽媽都要考慮呢一點。
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

Sorry,我唔能夠話俾你知我係邊間度教。我係呢度留言唔係想hard sell自己,只係想搵一個抒發情感o既途徑。好多謝你對我o既稱讚,但係事實上,係香港都有好多好o既老師,然而,好o既老師都不如好o既媽媽,因為你先係對小朋友最多時間o架!

加油呀!Maxmami!
Maxmami 寫道:

我囝囝下年升小一, 好想知您教那間小學
我好想我囝囝有您這樣的一位班主任
唔知可否pm話我知

我都鍾意用jolly phonics,我係紐西蘭教書果陣都係用呢套方法。我諗可能小朋友對你講o既英文事書未感興趣,我有個英文故事書o既list,不過係學校個server,聽日我send俾你呀!

jenma 寫道:

我的女兒讀k3,喜歡中文,約15分鐘長故事聽數遍後便可以复述出來,而且在日常的說話中能應用故事中的用詞.但她抗拒聽英文故事,英文不如中文好,有什麼方法可以提升興趣和能力.你對坊間的JOLLY PHONICS的看法如何?

唔該   

JENMA

今日有個同事無端端走過o黎同我講,話我今年個教擔真係好,三年級果班得20人,六年級果班得18人,加埋都只係38人,同一班正常班人數一樣。佢叫我以後唔好大大聲咁話自己忙,呢度最得閑果個就係我。

我聽到以後好唔開心,佢咁講為乜?老實講,我覺得佢呢番說話好有惡意。我以所以兩班o既人數咁少,係因為呢兩班都係D班,即係差班,人數當然少啦!但係人數少係咪代表舒服呀?想要教得舒服,就算教40人一班都可以好舒服o架!我真係好介意佢o既說話呀...... :cry:  :cry:  :cry:

醒目開學勳章

Miss_Chan_Chan :

身為老師講埋 D 咁嘅野, 學乜人做老師呀!  我以為做戲先至有姐, 原來現實都有, 佢嘅人品咁差, 點樣教學生呀, 痴痴地。     

醒目開學勳章

Miss_Chan_Chan,

唔好意思, 借個位嚟問一問, 囝囝而家讀緊小四, 請問英國文化協會嘅小學課程有用嗎?     

Miss_Chan_Chan

Will you interest in private English tutor?  If you did, I must send my daughter to you.

Ms Chan Chan,

剛看到有位媽咪留言話佢既囡囡(k3)對英文不那麼感興趣,
我既仔仔也係,佢今年升 P2, 上一年的 LISTING & CONVERSATION 都還不錯,但做卷方面就唔得啦,差的肥佬,
有什麼方法可以幫阿仔,令佢對英文有興趣呢???
希望妳可以俾的建議.

麻煩晒!
Miss_Chan_Chan

Will you interest in private English tutor?  If you did, I must send my daughter to you.[/quote]

MISS CHAN CHAN,

THANK YOU VERY MUCH!

I AM WAITING FOR YOUR BOOK LIST.

JENMA

MISS CHAN CHAN,

我的英文水平一般,可以在家里自己教囡囡jolly phonics嗎?若可以,可否告知買哪几本書來試一試?可否提供一些培訓課給我.謝謝!

JENMA

醒目開學勳章

Can you send the book list to me. Thanks.
[email protected]

Miss_Chan_Chan :
為何近年直資學校o既老師流失率好高?  可否講多一些?

Miss_Chan_Chan 寫道:
我個人比較喜歡直資學校,因為直資學校冇受教統局o既課程發展局限,能因應學校o既需去設計課程。另一方面,老師o既工資大多數同佢地o既教學質素成正比,要加人工,學生成績一定要有進步,所以老師一般比較積極。

不過,近年直資學校o既老師流失率好高,每年都走好多老師,咁樣無形中會影響教學質素,所以各位媽媽都要考慮呢一點。

many thanks for yr quick reply.
可否再比D意見& check PM.

thanks again for yr help.

catcatmom

其實果o的英文課程教o既同學校差唔多,只係佢地係外籍老師,能夠提供一個英語環境俾小朋友,但係講到尾,最後都要靠自己o既努力。如果小朋友係堂上積極用英語,咁當然會有好大o既進步啦,但係小朋友如果只係坐係度,討論時又只係用廣東話,咁結果係點大家都會知......

其實係報額外英語課程之前,應先同小朋友溝通一下先,等雙方都了解大家o既想法,咁先唔會浪費金錢。

meimeilam 寫道:
Miss_Chan_Chan,

唔好意思, 借個位嚟問一問, 囝囝而家讀緊小四, 請問英國文化協會嘅小學課程有用嗎?     
‹ 上一主題|下一主題