用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一 ...
樓主: Bluejazz
go

在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一 [複製鏈接]

Re: 在名校考第尾 VS 在次一級的學校考第一

除非係"非常"資優生.  如果唔係, 無可能這樣跳班.
還需要考慮到小朋友的童年朋輩生活及心智發展呢!

G-Ma 寫道:
有例子一則想同大家分享:

有一個小朋友小一時派到去一間好普通嘅學校, 讀咗一年佢成績好好, 考第一.  佢媽咪本來想幫佢轉去一間名小學, 不過結果見個仔讀得好開心無轉到.  二年班頭一個月學校就同佢講佢個仔成績好好, 二年班d嘢可能對佢嚟講實在太淺, 所以佢唔係好留心, 因此建議佢個仔跳班上三年班.  如是者又過一年, 佢又考第一, 學校又建議佢由四年班跳上五年班.  到今年佢只係十歲, 但佢已經係首輪自選中學到入咗九龍塘名中學啦. 照咁計佢十六七歲已經可以讀大學.

我好相信如果佢亞媽幫佢轉咗校, 佢可能已經無咗跳班呢個機會, 所以唔一定係名校先有機會嘅.
Loving, Caring & Sharing “教養孩童,使他走當行的道,就是到老,他也不偏離。” (箴言23:6)

precious,

你講得啱架, 佢啱啱開始跳班嘅時候都有d唔習慣, 同同學好有隔莫, 不過佢d朋友仔仲係學校, 所以佢地都可以係小息一齊玩. 慢慢就適應咗, 第二次跳班就無咩大問題.  當然去到中學會點就未知.

其實跳一級嘅例子我有聽過, 跳兩級真係好難得.  

[quote]
precious 寫道:
除非係"非常"資優生.  如果唔係, 無可能這樣跳班.
還需要考慮到小朋友的童年朋輩生活及心智發展呢!

真道就曾有學生跳級。大家看,兩個跳級生同樣愛閱讀,可知培養閱讀興趣的重要。

唔係個個培養閱讀興趣後都可以跳班。有部份資優小朋友天生就愛閱讀,唔駛培養,都會變"書癡"....

名校真係教得好過普通學校好多嗎?

其實佢地收埋收埋,好多都係資優生,或聰明仔女,唔駛點教都識啦﹗所以,話唔定名校的老師,係最唔識教學生的老師呢﹗

仲有,五歲會懂微積分的孩子,我想大家都不會問佢父母究竟有乜方法先教到佢地咁瓜。 :   
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

stccmc 寫道:
//
就算讀左喇X小學,都難保成就。但眼下個仔開心,又有自信,相信佢兩夫妻都完全唔後悔。相信去決定,就要決定去相信,面前最緊要,回望只徒添煩惱!係咪!  
//

做了決定後, 結果不錯, 當然不應回望, 但如果唔好采有日成績或品德不理想, 父母或孩子能不能咁理智不想想當日放棄大好機會, 是否大錯特錯?

你的個案 1, 心安理得; 個案 2 , 沒有給孩子一個機會, 便可能有人會後悔, 心裏有根刺。   你會點揀?

stccmc,

你在作假設性回應,意義不大喎。相信「如果」你是那個案中的其中一個家長,定必與配偶爭持到底,也要讓兒子進入「喇X」,但可惜你不是個案中那家長。在此,我已明白你對名校的看法,而我舉這些真實個案,亦唔係否定名校,我想表達每個家長都有對自己子女教育既睇法,我舉第二個個案,表明真有家長不側重名校與否,在人人都著重名校既同時,亦有家長會有另類選擇。事實上,個案中那孩子是進入一間口碑不錯的官校,只是一般人心中定位,會將喇X排位定高一線。那孩子爸相信對那孩子,那官校會沒喇X那麼大壓力。

而那個案中,那孩子及家長都沒有表示後悔,在人前,沒表示後悔,而那孩子又讀得開心,所以沒有「如果」了。我諗我地唔能夠硬將自己既感受及假設套左係別人身上。

ChiChiPaPa 寫道:
真道就曾有學生跳級。大家看,兩個跳級生同樣愛閱讀,可知培養閱讀興趣的重要。

好似一兩年前的新聞, 不知現在她在中學讀得怎樣呢??
她這樣的讀法,父母一定要提共好好的讀書環境才可以, 又要加上適當的教育方法先得.

[size=medium]非常同意!  

wunma 寫道:
有些人, 遇強愈強, 有些人, 遇強愈弱, 小朋友的性格, 不可以完全預知.

既然不可預知, 一個有潛質的學生, 便不應以這點作決定了. 應比較兩所學校, 那間較有能力令學生發展得更好, 便選那間吧!

還有一點很重要, 小學階段, 不可能下下打天才波, 家長的參與和支持, 忍耐等, 都直接影響小朋友能否成功銜接, 家長是否願意配合, 也要慎重考慮.

真道, 早期新辦學時有個細路成績中上,佢讀緊小四or小五,佢呀媽比佢試下跟朋友考入學試,跟住收咗,咁!佢就變咗新聞人物啦. (我係報紙睇過 : )

Some parents like traditional school, some like more activity base school, but no matter what type of schools they choose, they will choose the best for their children.

Parents love their children so much, so I cannot imagine a parent will pay great effort to choose a second best school for their children if they know there is exist another better school. Some people will not choose DGS, SPCC for their children, this is not means the parents don't like the “best” school, it is because the parents think the school they choose is better than DGS, SPCC. For example, parents who have less confidence will choose less famous school since the parents thought that less famous school is better than DGS or SPCC.

[quote]
G-Ma 寫道:
SandyKL,

我贊成你

簽名被屏蔽

我認識一對夫婦,男嘅皇仁畢業,女嘅庇理羅士畢業.但他們無比女兒入名校,亦無“谷”個女,佢哋唔想囡囡好似佢哋以前咁辛苦,

入名校與否,各有喜好,最重要係小朋友能否適應,呢點只有小朋友嘅父母最清楚,同父母有無信心並無關係,不要扭曲原意.

[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

入名校與否,各有喜好,最重要係小朋友能否適應,呢點只有小朋友嘅父母最清楚,同父母有無信心並無關係,不要扭曲原意.

No parents can make sure their children cannot accept the famous school. the parents sent the children to less famous school just have no confidence in children (or think that the less famous school is the best for their children).

老實講,
我覺得中國人..
香港的教育風氣...
香港的父母...
真係愈來愈瘋狂,
成個社會,簡直到左一個極度瘋狂的境界也﹗

見到周圍的家長都因為逼不得已要跟上lii種"歪"風氣而變得神經兮兮...(當然我自己也走不出這種颶風的威力下)

所以,唔想俾風吹襲的家長真係慘,但班細路仲慘。

相信下一代ge社會,人情會更冷漠.....更恐怖...

除左追追追成就,
生命其它意義都係垃圾。

細路,來吧﹗給你們宣洩下吧﹗

好啦﹗好啦﹗睡覺收聲喇。

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

非理性討論!

我都瞓喇
[img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_446_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_594_01_01.gif[/img] [img align=left]http://file.sayclub.co.kr/charimg/item_real2/s_f_01_775_01_01.gif[/img]

我真的不希望我的子女對社會悲觀,負面看事情......像這樣,考第一又有甚麼用。

stccmc,

「我贊成給孩子一個機會, 正是想減少假設。 有些人會"假設個仔都係讀唔上好學校", 或"現在於次等學校讀得好等如將來也讀得好"。 正因為有這些假設, 我才用"如果個仔係讀得上, 讀得更好呢?"作回應。」

我相信個案中那父親並唔係假設他的孩子讀唔上喇x,佢係相信有資質既孩子,去到邊度讀都可以咁出色。佢為左唔想那孩子要花時間及金錢去補習而幫佢另選他校,既然係因為理個理由,我好相信佢真係有去瞭解過喇X小學,所以作出如此判斷,而事實都證明,佢既判斷冇錯喎。

而你先前寫話「如果」將來佢成績差,到時會後悔云云,邊個會知將來?或者那小孩將來會拎諾貝爾獎呢!

「我只是說出我的看法, 並無意要其他人同意。 只不過是多口吧。 如果有好理由支持選次等學校, 我也很想知道。」

我亦都唔係要說服你認同選校,始終每人心中都有一把尺,等如有人會節衣縮食,寧願豪花數萬元甚或幾十萬去買一個名牌手袋,而有人用一個幾十元既手袋已覺滿足,但卻肯花數萬元去食一頓豐盛晚餐;咁係代表咩?冇對與錯架,只係每人價值觀唔同囉。  

有時太正面可能只係自欺欺人罷了。

這樣,只係一具走肉屍,
只係為左物質上的享受和名利,
咁,讀名校又有乜用丫﹗

噢,又話去睡覺....添

簽名被屏蔽

你個女都就黎升小啦........多d人選次等學校,對你有so呀....hehehehehe        
//
而那個案中,那孩子及家長都沒有表示後悔,在人前,沒表示後悔,而那孩子又讀得開心,所以沒有「如果」了。我諗我地唔能夠硬將自己既感受及假設套左係別人身上。
//

我只是說出我的看法, 並無意要其他人同意。  只不過是多口吧。  如果有好理由支持選次等學校, 我也很想知道。

stccmc
      我唔係話咁係可惡。只係有點感慨罷了。

我每每看一見事情時,都係喜歡將自己跳出好遠好遠咁看那件事(咁自然看到這件事周圍其它ge野),然後個腦有好多資料聚集在一起,跟住再看那件事情,然後得出總結。所以俾人感覺我有點離題,其實只係我唔鍾意單一去睇一件事而已。並無惡意。
       你講的努力不懈....等等,正是我睇人性的一堆資料而想起中國大多數人的性格特徵,跟住有感而發也...(九型人格的3號仔...仲有6仔和9仔]http://hk.geocities.com/hkenneagram/new_page_3.htm)
         謝謝你同我講野時好客氣,至少唔似鬧我...thanks。

[quote]
stccmc 寫道:
睡覺,

//
...瘋狂...逼不得已....人情會更冷漠.....更恐怖...生命其它意義都係垃圾...
//

為何你在這題目可以聯想到這些!?  香港人的努力不懈, 憑
‹ 上一主題|下一主題