用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城網的旅港開平中學難入嗎?
樓主: cherryw
go

九龍城網的旅港開平中學難入嗎? [複製鏈接]

Re: 九龍城網的旅港開平中學難入嗎?

Dear catcatmom:
             請教,如我女女在九龍城區培小考全級3.4%,鋼琴七級,不過不懂中樂,數學有拿過奧林匹克銅獎,另外也拿過一些課外活動的獎項,體育就差些,不知這樣的成績考林護有希望嗎?因我想在上智和林護當中選一間。謝謝。!

DEARMarket

其實我都唔知林護同上智想收D什麼人+!不過朋友話林護讀書氣分濃厚,即係好谷啦!上智就英文叻!我姑奶上智畢業,E+係律師,姑奶又4X幾啦!問佢都無用!上智可能容易dd, 因佢無聯係小學,林護就有2間仁立。你囡囡成績甘好!培正/道?都係出色小學,Actually,no need to worry !如果囡囡數學叻!有BK媽咪話聖公會曾肇添中學好鐘意數學叻既人!而曾肇添係沙田係頂級,23分讀5番原校既!如果地區arm可考慮喎!

Market 寫道:
請教,如我女女在九龍城區培小考全級3.4%,鋼琴七級,不過不懂中樂,數學有拿過奧林匹克銅獎,另外也拿過一些課外活動的獎項,體育就差些,不知這樣的成績考林護有希望嗎?因我想在上智和林護當中選一間。謝謝。!

謝謝你的回應。我女女是在培正小學考11/331,雖然成績都算不錯,但也不是頂尖個隻。因為聽說上智和林護都要全級1-5名先有機會面試,所以怕小女連面試機會都没有,才有此一問。曾肇添是很好,不過我住美孚,路程太遠了。

catcatmom

我想問妳意見, 妳認為協恩,民生和St. Mary那一間好些呀??

nyako
我個人上喜歡協恩,d女仔活潑好多,又係CHRISTIAN,好過CATHOLIC。天主教保守好多+,朋友個女讀St. Mary,讀到少少呆呆滯滯,而St. Mary中學d位,係同天神嘉諾撒SHARE既,即係St. Mary小學頭果幾十名同天神嘉諾撒頭幾十名,先至有得讀St. Mary中學,讀得上去都係好讀得,好睇囡囡係咪好鐘意讀書先。
民生-我就唔鐘意啦!佢既小學谷到"爆",中學辦得唔出色。
但論成績和英文程度THIS MOMENT AVERAGE應該St. Mary好d。
聽教聽話,又讀得,當然St. Mary。想樣樣羅個平衡既,成績唔錯又玩得--協恩啦!其實你囡囡讀EITHER St. Mary oR 協恩,都好叻啦!

St. Mary小學&天神嘉諾撒今年P1生可一條龍直升St. Mary中學F1。

yes!

JP 寫道:
St. Mary小學&天神嘉諾撒今年P1生可一條龍直升St. Mary中學F1。

mrs.chan

朋友E+個女係st.mary讀P5,佢話聖瑪利有5班大約60%=9X人,天神嘉諾撒有40%上中學,其餘比出面油尖band one女仔。

mrs.chan仔 寫道:
catcatmom,

據知,聖瑪利(st.mary)中一有六班,約有240人,知不知去年
收了多少個聖瑪利小女生及天神嘉諾撒小女生呢???   

但協恩本身有小學, 會唔會難入 ??
catcatmom 寫道:
nyako
我個人上喜歡協恩,d女仔活潑好多,又係CHRISTIAN,好過CATHOLIC。天主教保守好多+,朋友個女讀St. Mary,讀到少少呆呆滯滯,而St. Mary中學d位,係同天神嘉諾撒SHARE既,即係St. Mary小學頭果幾十名同天神嘉諾撒頭幾十名,先至有得讀St. Mary中學,讀得上去都係好讀得,好睇囡囡係咪好鐘意讀書先。
民生-我就唔鐘意啦!佢既小學谷到"爆",中學辦得唔出色。
但論成績和英文程度THIS MOMENT AVERAGE應該St. Mary好d。
聽教聽話,又讀得,當然St. Mary。想樣樣羅個平衡既,成績唔錯又玩得--協恩啦!其實你囡囡讀EITHER St. Mary oR 協恩,都好叻啦!

小彬彬wrote
catcatmom,
【係德小已經係名列前矛,坐定粒陸入9華】係好唔正確的想法......以我所知德信上年有30人入華仁.....只得二人係 1 st round 自行收生時入到......其他全部係 2 nd round 抽入去......成績好唔代表一定入到華仁.....我都識得有德信學生考全級第三名入唔到華仁.....派咗去聖芳x.....後來要校長寫信叩門至入到.....

......不過再講多次......【名列前矛】唔代表入硬華仁......

小彬彬:
請問你是否認識現就讀九華學生的家長?他們對九華的評價如何?自行收生階段,哪類學生較易入?本人正為小兒揀學校,九華是我的心儀中學 :

wong.336,
其實華仁都幾好.....不過好多人都同你一樣想入華仁.......所以自行收生階段好難入.....我只知德信學生比較易入....其他學生就真係好難......
但2nd round 抽入華仁又唔係咁難......好多德信仔都抽到......

小彬彬,

唉!可惜我兒子在九龍城校網,九華得幾個位抽,難過中六合彩!喇沙有多些學位,都只有20+位抽,所以好想自行收生一擊即中,不用煩!希望能知多些關於九華收生的喜好,喇沙是次選,因為小兒不愛體育活動,較文靜。

wong.336,
可以報 DBS......多一個机會....
有人話華仁鐘意收天主教學校學生.....所以收油天同德信學生多 d.....
‹ 上一主題|下一主題