用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩
樓主: rw903
go

小孩子不願說話醫生評估發展遲緩 [複製鏈接]

Re: 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩

cwy1218 寫道:
貓BB ,

你 "lolo " 今日 見健康院既醫生, 醫生評估怎樣 ?
多謝開心...係下午4點先去...今晚返黎再答你

毅媽咪 寫道:
貓BB, 俾多d刺激佢,我相信會好快逹標!
多謝開心..我會努力

醫生寫左信比我去排醫院見專科....醫生話"lolo"表達能力差,認知能力差,理解能力都係差,言語既能力又係差............
我見份野醫生有9成都係 "X"       

貓BB ,

不要擔心太多, 醫生寫信比你去醫院見專科啦,
慢慢治療吧, 一定有收穫, 我明白做媽媽心情,
大家加油!

cwy1218 寫道:
貓BB ,

不要擔心太多, 醫生寫信比你去醫院見專科啦,
慢慢治療吧, 一定有收穫, 我明白做媽媽心情,
大家加油!
剛剛打左電話去醫院約期,約左23號,見姑娘,跟住再約見醫生...

唔好意思呀, 收唔到呀你可唔可以再fax !!   

fax: 27864148  attn : Emily

tks !!

IRON 寫道:
hi hinhin.mami ,

fax左啦, 收到嗎??

星期二剛排到政府約見言語治療師 & 兒科醫生, 言語治療師話我個仔語言遲o左一年, 但佢只係轉介我排政府既言語治療, 唔雖要見社工. 想問吓你地知唔知點解有"d"小朋友會由社工轉介去讀特別班如混合班, I 位等等.....

哎....又要排多一年先可以有得做治療. 有排等.    

cwy1218,

星期四做上完言語課,阿仔表現出奇地好,真的估不到,反而我就評不夠狠心,再咁下去會變得累事喎!

上完之後先知,原來好多野我之前是忽略左無教小朋友. 同埋方法出現錯誤.

毅媽咪,

我情形跟你一樣, 阿仔表現OK,
相信很多媽媽都是跟我們一樣, 不懂得怎樣做.
今日囝囝去中心做治療, 希望有進步吧.  

hinhin.mami ,

我囝囝同你囝囝一樣,  醫生評估整體慢左一年,
我都有安排見社工, 不過作用不大, 今年 4月份已經
開始排位, 到現在也沒有位, 不知排到几時, 所以自己
找私人做治療.

大家都加油

我的孖女每隔14天做一次Trading,每堂一小時,
學發音

我仔仔終於排到協康會上言語課, 都是隔個星期六入去東涌的辦事處做,對於我而言都幾遠車程,不過無法喇!

由於我仔仔進展真的很慢,所以我亦找了私人的言語師每週上一堂.

真的希望有成績喇! 大家要努力加油!

cwy1218:
我小朋友是在今年4月做評估, 本來今年是沒有"位"的, 但好好彩, 在臨近8月尾, 有個家庭放棄了i位, 我小朋友先至有位入讀, (我當初並沒有為小朋友選擇呢間學校), 是有主動問社工邊到有位. 現在讀了3個多月, 小朋友有好大的轉變< 所有以前曾學到自理常識, 現在是可以自我解決< (佢2y 已入讀幼兒園, 但都學自理常識都是麻麻地) 現在佢好主動返學, 而且在學校上堂的情形好好,有跟小朋友一起讀書的感覺, 現在跟st 上堂好開心, st 話佢"模仿力不俗" 當然跟其它小朋友還有一段佢離, 但我已經好開心, (我還有另比私人st, 幼兒訓練, 2個導師都好錫佢, 導師說佢上堂好似是去玩玩具, 好開心), 由佢一句音都沒有, 到佢現在可以答我地問題, 2--4個字左右, 間中會話我地 曳曳, 在咁長的時間我都經過一後迷網的時間  

不如試下Oxford study 隻Eye-q啦.高EPA好似對這方面有效,BBC都係咁講

CCYC,

PLS PM ME, TKS.

hello

12312,

你仔仔几大 ? 入讀幼兒園"I"位是否一定要返全日,
你現讀哪區 ?
st- 係 ? , 請問係什麼 ?
幼兒訓練, --????

入讀po lueng ko 幼兒園"I"位是返全日,
kwun tong, shun lee

phoebelamlam ,

thanks
‹ 上一主題|下一主題