用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 VS 德望
樓主: tony400
go

協恩 VS 德望   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 22-12-28 08:27
請問點解香港學生考完 DSE 唔會重新再考 IAL 呢?
DSE 是中六程度,考完再用一年時間準備去考中七程度的 IA ...

你個講法都啱嘅~等於香港學生DSE失手去外國讀A-level考大學
所以我嘅推斷係用嚟解讀某啲名校考制嘅鋪排

小鹿揀學校 發表於 22-12-28 08:27
請問點解香港學生考完 DSE 唔會重新再考 IAL 呢?
DSE 是中六程度,考完再用一年時間準備去考中七程度的 IA ...
英制Year 13其實等於香港中六,IAL 課程內容同考核方式都同DSE有所不同,靠一年(實際得半年左右時間)自修難度不少。所以如只求入大學,去讀 IFY 係最簡單同安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-28 09:29
英制Year 13其實等於香港中六,IAL 課程內容同考核方式都同DSE有所不同,靠一年(實際得半年左右時間)自修 ...
其實適齡讀 year 13 我都有d亂⋯
但照你所說
一個正常英國學生是 21歲大學畢業…
但一個正常美加學生是 22歲才大學畢業噃⋯⋯

至於難度而言,一位香港理科生用一年時間由本來 DSE 轉考 IAL 真係冇乜難度,因為可選2科 math + phy + chem 甚至 bio 都仲得…

個難題係有冇英國學校會收香港學生直接讀 year 13 ,就算有,又點比 predicted grades 你報 U 呢?
IGCSE 呢?用 DSE取代?

如果要自修 IAL,又何來 predicted grades 去報U呢?

個結論係都好困難,只係想拋磚引玉,看看有冇前輩有經驗可分享…

小鹿揀學校 發表於 22-12-28 09:54
但照你所說
英制學校幼稚園只有兩年,沒有K3,香港正常既K3已經係佢哋小學嘅year 1,所以英制year 13等於香港嘅將來。英國大學degree課程普遍只需讀三年,所以畢業生比香港年輕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 22-12-28 09:54
但照你所說

A-level內容同IAL大同小異,一個學科會分5至6個modules去修讀,所以會以2年時間分段考試。英國一年3個term, 每個term考一科再計埋因失手而重考(modules有兩次考試機會,以高分啲嗰份卷作最後標準)所以兩年時間剛剛好
所以技術上而言,可以勉強話一年自修IAL;但實際情況其實不可能
英國本土會考狀元 (GCSE 8至10科straight As) 嘗試自己自修一年A-level ,成績都係麻麻(1A1B1C)
回應你嘅問題,英國嘅中學唔會直接收香港學生讀year 13,佢哋要求直接讀一整個sixth form (year12 to year13)

HKpapa提及嘅IFY, 係另一個foundation course考大學,係英國另一種途徑,類似以前嘅GNVQ。算係非主流嘅另一選擇

lavender_mum 發表於 22-12-28 14:15
A-level內容同IAL大同小異,一個學科會分5至6個modules去修讀,所以會以2年時間分段考試。英國一年3個term ...
謝謝分享.…

lavender_mum 發表於 22-12-28 14:15
A-level內容同IAL大同小異,一個學科會分5至6個modules去修讀,所以會以2年時間分段考試。英國一年3個term ...
謝謝分享

之前聽到的係有DSE考生自修IAL, 早一年(F5)就去考,話考得好就不用等DSE成績報大學。但如果未夠好呢?又要繼續砌DSE?都好佩服佢哋有咁嘅時間能力同步應付兩個學制的考試!

UK有小部份進修學院有1年AL同GCSE課程,但成績無保障

hkpapa852 發表於 22-12-28 16:32
UK有小部份進修學院有1年AL同GCSE課程,但成績無保障

其實好冒險。比較正統既學校都唔敢接呢啲「生意」
‹ 上一主題|下一主題