用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪神 vs 聖瑪加利男女
樓主: charbaby
go

瑪神 vs 聖瑪加利男女   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-6-3 22:24
回覆 cherrieshum 的帖子

我相信瑪神教英文不會差,識幾個讀瑪神唔跟 NET 都英文好。中小係冇咁強語境,但 ...

英文好唔好其實好個人,也看資質,不一定要讀英小才英文好!人地St Paul Co Edu小學夠中文小學啦,學生英文水平超高!

hkpapa852 發表於 18-6-6 09:19
如果目標係本地大學, 中文差得嚟都唔好可以過份, 起碼要達標.

但如去海外大學, 中文科攞0分其實都唔係太緊 ...

是呀,夠入U
而且近年中學部都加強中文的份量
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

cherrieshum 發表於 18-6-10 13:42
我不認同以好差來形容,阿女中文一向不錯,以前在荔天好似排約十名左右,(以約162人計算)但到了聖瑪加利, ...

Deleted.

小華媽媽 發表於 18-6-10 14:25
英文好唔好其實好個人,也看資質,不一定要讀英小才英文好!人地St Paul Co Edu小學夠中文小學啦,學生英 ...

這個與家庭背景有關

小華媽媽 發表於 18-6-10 14:25
英文好唔好其實好個人,也看資質,不一定要讀英小才英文好!人地St Paul Co Edu小學夠中文小學啦,學生英 ...
成曰拿MIT / Stanford 同HKU比, 好似唔公平, 正如最top果几间小学(也不一定是英小), 上游学生英文好, 意料之中
不过非常同意, 学英文是个人努力, 如环景配合, 会更有进步

twhkleung 發表於 18-6-10 01:56
其实SMC中文不好, 这点可已是肯定了, 但"差"就可考究多些. 以DSE 2017为例.
1. 如"差"是指DSE >5, 咁"差"是 ...

請問SMC公佈中文3+既成績邊度搵到?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-11 08:12
請問SMC公佈中文3+既成績邊度搵到?
在学校簡介会上公报(校長叫大家不用影, 说之后PPT会发给大家, 怎知发给大家的PPT是去丟成绩这几页, 好彩我唔听话, 照影才有的), 我记得之前在某贴发过的.
这里顯示了中文 >2 是96%, 而>3 是72%. 因是簡介会资料, 看大家信不信学校了

twhkleung 發表於 18-6-11 22:53
在学校簡介会上公报(校長叫大家不用影, 说之后PPT会发给大家, 怎知发给大家的PPT是去丟成绩这几页, 好彩我 ...
原來呢幅圖有中英平達3比例.

不過睇得唔多清楚, 中文達3係咪 77.?%, 英文係9X.X%?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-12 08:49
原來呢幅圖有中英平達3比例.

不過睇得唔多清楚, 中文達3係咪 77.?%, 英文係9X.X%?
见到中文黃色果条較名顯是96%, 同數学黄色果条是97.5%, 而英文3分(啡色交义果条)名顯比97.5%更高, 同時close to 100%多於close to 97.5%, 同睇字形似 98.5%.
返而中文3分較明顯, 因英文 2分HK Average是77%, 而中文3分(啡色交义果条)名顯比英文 2分HK Average低d, 我会角得係72%

twhkleung 發表於 18-6-12 09:47
见到中文黃色果条較名顯是96%, 同數学黄色果条是97.5%, 而英文3分(啡色交义果条)名顯比97.5%更高, 同時clos ...
合理.....

所以, 聖瑪加利2017年DSE中, 中/英/數/通識4科達標成績比例大致如下該

中文3+: ~72%

英文3+: ~98% (應在98%-99%)

數學2+: 97.5%
通識2+: 100%

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:35
加班如否, 要EDB批先得.

不過佢大可以按每班45人上限收生, 再自行分番做小班咁嚟教

龍年之後,小一人數續降,有d學校仲可能縮班、殺校。即使學校有New wing 又多人報,EDB唔會容易批俾學校加班。
Smc上年小一一個位4、50個人爭;今年龍年,一個位仲60個人爭。
即使學費貴,家長就係buy Smc 小班。小一、二,20幾人一班、雙班主任,學校多NET,少功課。過往每年一級都係收60幾個。我覺得無乜可能會收45人一班囉。

‹ 上一主題|下一主題