用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?
樓主: pcchobby
go

想問下如果自行收左同大抽獎都收埋?   [複製鏈接]

miriam 發表於 18-4-24 13:47
我囡當年計, 呢個成績已經係 B2, 無可能係 B1
又係果句, 阿細三主科79, 80, 76, 其他全科A, 都係B3成績。

miriam 發表於 18-4-24 13:48
叫家長搏, 搏到學校入 B1 條數咪靚 d 囉, 搏唔到既佢無野架, 又唔係自己小朋友讀
...
但係班主任無理由唔做靚條頭3數, 所以好奇怪, 唔理解佢班主任搞乜鬼。會唔會係呈一半級人數學唔合格, 樓主女女雖然都係唔合格, 但拉埋差唔到平均分幾多? 其實樓主一直無講學校到底有無俾過banding, 又有無俾過呈分模擬名次。只係話班主任建議頭3填B1校。

little_yolky 發表於 18-4-24 14:36
但係班主任無理由唔做靚條頭3數, 所以好奇怪, 唔理解佢班主任搞乜鬼。會唔會係呈一半級人數學唔合格, 樓主 ...

係咪果區d band 1位多到滿瀉呀

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-4-24 14:30
又係果句, 阿細三主科79, 80, 76, 其他全科A, 都係B3成績。
記住, 我地不能阻人決定

little_yolky    發表於 18-4-24 14:59
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

bb鼠 發表於 18-4-24 14:37
係咪果區d band 1位多到滿瀉呀
唔係喎, 樓主話係KLN3喎, 咪同我一樣。

little_yolky 發表於 18-4-24 14:45

KL3唔係好好境咩

little_yolky 發表於 18-4-24 14:36
但係班主任無理由唔做靚條頭3數, 所以好奇怪, 唔理解佢班主任搞乜鬼。會唔會係呈一半級人數學唔合格, 樓主 ...

我都估可能樓主小学有中学,聽人说有些想留人特登出深死半班,升中訊息又吾透明,而班主任ok佢女,私下想幫佢出外搏高一線

bb鼠 發表於 18-4-24 14:48
KL3唔係好好境咩
唔會好境到可以B2生放頭三都係B1校吧。學校咁suggest一定係B1生, 但佢個呈一、二成績又有D距離。

醒目開學勳章 王國長老

班主任有去做靚頭三條數, 就係叫家長搏, 搏唔到有幾多間會將 1-3 志願之後條數寫出黎丫.

三次呈分試名次我囡學校都有畀個 range 同實際名次, 家長先易諗排位, 當然學校有幾多水份滲左落去banding 人數唔知喇, 自己咪七除八扣咁打個折囉.

咁多斷估既野我地都係不予置評算喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

little_yolky 發表於 18-4-24 15:04
唔會好境到可以B2生放頭三都係B1校吧。學校咁suggest一定係B1生, 但佢個呈一、二成績又有D距離。 ...

咁要睇佢呈一、二屬b2b定a,如果2b上1c,我覺得除非自己大躍進而人地跌

little_yolky 發表於 18-4-24 14:45

足證你低估了你細囡成績~~~

HaYi 發表於 18-4-24 15:01
我都估可能樓主小学有中学,聽人说有些想留人特登出深死半班,升中訊息又吾透明,而班主任ok佢女,私下想 ...
唯有咁理解。如果唔係就好奇怪了。數學呢科最累人, 個個考得前既都9X, 你得60, 已經差人30分, 仲要係九倍。

mcl203 發表於 18-4-24 15:36
足證你低估了你細囡成績~~~
沒有估低, 我哋係去年全科B, B3。佢依家都係响最後1/3, 仲要三主科未計9倍, 只計2倍。計9倍仲死多二錢重。依家首要任務係將佢科數推返上9X, 咁就起碼係B2先。

自己諗吓,派位結果出現“意外”,係邊個要同小朋友去面對呢?
是老師還是你自己?
不過一定唔會係我呢個路人甲。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-4-24 15:53
沒有估低, 我哋係去年全科B, B3。佢依家都係响最後1/3, 仲要三主科未計9倍, 只計2倍。計9倍仲死多二錢重。 ...

我比喻吓啫,只計分數仲唔係B1咩~

呈一炒科數,其他科亦唔係高,呈2合格番,但似乎唔高分,似乎已不可能係B1,甚或B2頭。除非,該校係出卷係以難度出發,愛炒學生,仲用於呈分試。否則,真係要懷疑老師既誠意度,若該學生一向成績前列,只係呈1失手,已經推佢去不歸路B2,完左呈3又執番佢去行B1路,遊戲乎!~

hkpapa852 發表於 18-4-24 18:39
是老師還是你自己?
不過一定唔會係我呢個路 ...
無嘅,最worse咪嗰日可能要瘋狂叩門啫。

hkpapa852 發表於 18-4-24 18:39
是老師還是你自己?
不過一定唔會係我呢個路 ...
極之對!意外老師最多出封推薦信,揾吾番個學位比你,旁人都係一句”咁慘“

pcchobby 發表於 18-4-22 14:39
想問下如果自行收左?咁大抽獎又收埋,但自行同大抽獎既學校係唔一樣,可以自己去選擇要邊間嗎?定自行收左 ...

最務實既評估法,若老師已話你囡呈2後係B2B,最終若不幸地連B2中學都未能自行成功,而令你可以有機會係統一B1中學重生,及該2校評估你囡既能力,你自己評估吓機會率啦~

miriam 發表於 18-4-24 14:45
記住, 我地不能阻人決定

阿仔係九龍一線小學,中數常係
A,英文係C,得band2
‹ 上一主題|下一主題