用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密同華英,是不是1A 校?
樓主: PUIPUI2000
go

迦密同華英,是不是1A 校?   [複製鏈接]

yee8001 發表於 17-12-12 20:36
QE & LS 驚難入, LS 阿體育冇攞過獎,QE知道勁怕少位少研究, 已經想試機會微嘅皇仁,想試機會好少少嘅迦密 ...

我反為覺得唔使太擔心小朋友中學生活,你小朋友興趣亦較靜態,靜態痴靜態同學,活動型痴活動型同學,係傳統學校學生始終有其風格,大部分學生都會到時自動自覺埋位讀書,最緊要學風存在,多活動充實下中學生活唔錯吖~~~

mcl203 發表於 17-12-12 20:46
我反為覺得唔使太擔心小朋友中學生活,你小朋友興趣亦較靜態,靜態痴靜態同學,活動型痴活動型同學,係傳 ...
我都係咁話,唔使太擔心小朋友中學生活,到中四選科之後,自然有壓力,自動自覺讀書。

wcpun 發表於 17-12-12 16:11
我仔上年跨區自行1 迦密, 自行2 華英. 最後入華英. 雖然我喜歡迦密, 交通方便很多, 但其實男仔比較適合華英 ...

可以分享下,華英那方面適合男仔?

wcpun 發表於 17-12-12 16:11
我仔上年跨區自行1 迦密, 自行2 華英. 最後入華英. 雖然我喜歡迦密, 交通方便很多, 但其實男仔比較適合華英 ...

你仔係區內band1生?

回覆樓主:

個人喜歡迦密多D, 成績唔會比華英差,迦密的機械人比賽很出色,理科成績佳,宗教氣氛濃D, 上到中學, D仔唔易教,讓他聽下宗教故事, 洗滌心靈下,唔錯!
只是校舍細D, 又無足球隊,除了排球外,其他運動較弱,所以亞仔唔like ,可惜!

mcl203 發表於 17-12-12 18:59
我估,如果連呢D活動都唔想小朋友太多參與,似乎,皇仁都難避免~~~
...
對,唔好有錯覺QC的活動少。多數學生活動係自己一腳踢,如果高班火麒麟要忙,有人係一星期四日係學校留到七八點,平時真係好少時間溫書的。學生應付到係因為少測驗同少功課,長假期就自律溫習。

BBKDWLAM 發表於 17-12-18 09:36
對,唔好有錯覺QC的活動少。多數學生活動係自己一腳踢,如果高班火麒麟要忙,有人係一星期四日係學校留到七 ...
QC的活動少係坊間既最大唔解之一。

咁對於女仔, 迦密定華英好啲?

YYKKMUM 發表於 17-12-18 15:10
咁對於女仔, 迦密定華英好啲?

迦密女仔佔6成,好多呀!據聞叩門時,傾向收男生多D

chun媽 發表於 17-12-18 23:25
請問如果自行冇選迦密,派位後可以叩門嗎?

little_yolky 發表於 17-12-12 18:13
校舎華仁最靚, 成績華英最好, 食飯迦密最方便。

迦密食飯方便得過華仁?????

vckchoy 發表於 17-12-19 03:27
迦密食飯方便得過華仁?????
華仁大成咁, 由課室行到學校門口都可能無咗10分鐘了

"叩門位"事件發生响""男生""身上的機會率高DD都不為奇,我校多年來級10內男女生比例大約6:4(女:男),總有1個男孩子因佈署失策需要叩門,女孩子多數順利地响自行已被取錄或大抽獎成功抽入呢!

YmOra 發表於 17-12-19 10:04
"叩門位"事件發生响""男生""身上的機會率高DD都不為奇,我校多年來級10內男女生比例大約6:4(女:男) ...

只能說是同學的經歷,該女孩經四小時的面試筆試,最後成功得到迦密的叩門位,負責叩門的老師跟她說,只收她一個女生而已!

chun媽 發表於 17-12-19 10:12
只能說是同學的經歷,該女孩經四小時的面試筆試,最後成功得到迦密的叩門位,負責叩門的老師跟她說,只收 ...

是的,"叩門"實在不容易,單單看4小時的筆試已經吃不消呢!

YmOra 發表於 17-12-19 10:31
是的,"叩門"實在不容易,單單看4小時的筆試已經吃不消呢!

4小時真系好恐怖,如果系我阿女肯定做到最后會无心机,亂做都似

瑩希媽媽 發表於 17-12-19 10:55
4小時真系好恐怖,如果系我阿女肯定做到最后會无心机,亂做都似
...

除咗哩D問題之外,最大問題係"小孩子還是小嘛!"為甚麼要承受咁大壓力,派得唔好已經無晒心機,仲要有這般的煎熬,其實,個人好欣賞"沙田"區早幾年前因有""君子協定"",好多學校佢絕叩門申請,如有空缺,只會致電給之前自行落選名單的學生問問想不想要該空缺,真係又快又正又免卻考核,時至今日,有些沙田區英中仍然繼續此做法,真係值得鼓勵。

請問迦密男女比例邊度有資料呢?

如果過去幾年迦密一直都係男少女多, 咁佢真係好可怕...... 可以Train到男男女女考phy chem bio都咁勁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-19 17:39
請問迦密男女比例邊度有資料呢?

如果過去幾年迦密一直都係男少女多, 咁佢真係好可怕...... 可以Train到男 ...

去年的升中 info day的副校有提及男女比例,另外有朋友女兒讀緊

YmOra 發表於 17-12-19 17:31
除咗哩D問題之外,最大問題係"小孩子還是小嘛!"為甚麼要承受咁大壓力,派得唔好已經無晒心機,仲要有這般 ...

好似旅港叩門也不用筆試,我女真系无乜耐性,考太耐佢真系正常發揮吾到的,希望吾使叩門啦
‹ 上一主題|下一主題