用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升讀小學, 選擇在國內還是香港好
樓主: Carmannasa
go

升讀小學, 選擇在國內還是香港好   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-5-14 13:10
除時中間人又要比d

其實在國內,俾錢唔唔係重要,重點係俾岩錢。

好多人俾左錢得個吉。哂左時間錯失機會。譬如,求醫就最明顯。

回覆:升讀小學, 選擇在國內還是香港好

我都係類似情況,我一開始就決定和小朋友留港生活和讀書。但呢個決定為自己帶來的壓力一D都唔細,絕不少於ㄧ個男人出外闖。如果你小朋友是男孩子,就更需要爸爸陪伴佢長大,爸爸在男孩子眼中是個大英雄。

回覆 heisonmama 的帖子

絕對明白的, 我本來都是傾向留在國內, 現在看了很多人的意見,會再跟家人商量決定

回覆 菇芝bebi 的帖子

同意

回覆 QQpa 的帖子

這個國際學校肯定是不錯選擇, 只是經濟方面, 和將來一定是要出國了, 這方面也是考慮

Carmannasa 發表於 17-5-15 09:43
回覆 QQpa 的帖子

這個國際學校肯定是不錯選擇, 只是經濟方面, 和將來一定是要出國了, 這方面也是考慮

正確來說,那是國內重點小學辦的國際班,一般可以讀到初中,部分有埋高中,比正式國際學校便宜得多。因為家長多是外國人包括港澳台灣,他們通常會在高中轉去內地的國際學校,以便報讀外國大學。另外有部分直回外國讀高中。

所以,睇你由邊個角度去睇,一切都需要取個平衡(家庭、婚姻、孩子教育、經濟等等)。

Carmannasa 發表於 17-5-15 09:43
回覆 QQpa 的帖子

國際學校高中有IB報考吧? 如果不想出國, 其實到時可以用IB成績報考香港的大學, 不過, 當然要成績好了。

其實書讀得好,家庭教得好,真心係邊度讀都差唔得遠。

回覆 little_yolky 的帖子

老實說, 真未想到咁遠的事

little_yolky    發表於 17-5-17 11:39

回覆 Yanamami 的帖子

絕對認同

回覆樓主:

家庭對小孩成長的影響比學校大好多好多。。

little_yolky 發表於 17-5-11 08:51
如果target英美名牌大學, 就真係要讀國際學校至得。
不一定,重點中學也可以考上英美名牌大學,今年加州大學取錄最多外國學生的學校是中國人民大學附屬中學。

simonlawht2 發表於 17-6-26 13:10
不一定,重點中學也可以考上英美名牌大學,今年加州大學取錄最多外國學生的學校是中國人民大學附屬中學。 ...
如果可以入到人民大學既文科, 就唔出國了。當然, 如果讀理工科就一定要跳船了。

BTW, 附中考人民大學有無分加的?

Carmannasa 發表於 17-5-10 19:35
非常謝謝兩位的意見,我身邊的朋友親人,全部都一面倒香港好!我真搞不清香港是真的好,還是一般人都先入為 ...

其實內地好多好學校,唔一定香港好。

little_yolky 發表於 17-6-26 13:15
如果可以入到人民大學既文科, 就唔出國了。當然, 如果讀理工科就一定要跳船了。

BTW, 附中考人民大學有無 ...
沒有,能考上人大附中都是尖子,我知道學校有提供AP和IB課程,修讀AP和IB的學生也要考高考,不少畢業生先考慮入讀英美名校。

不一定,重點中學也可以考上英美名牌大學,今年加州大學取錄最多外國學生的學校是中國人民大學附屬中學。 ...
取錄多,開除也多,我是看中國新聞說的,不是蘋果日報之流
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-6-26 13:44
取錄多,開除也多,我是看中國新聞說的,不是蘋果日報之流
學生和老師壓力一樣大,學校每年會抽幾位老師到外國重點學校交流,校長期待老師考察後能夠將國外的教學模式應用到學校,又要兼顧學校學生AP成績能拿到5分,我知道美國很多學校都認識人大附中。

人大附中系國内 第一名中學,比清華附中,北大附中更勁。
而家國内名中學的學生目標都系美國名大學,唔同你講清華北大了!

人大附中差唔多入硬清華北大,仲有背脊唔硬都好難入人大附中啦。

retriever 發表於 17-6-27 19:01

人大附中差唔多入硬清華北大,仲有背脊唔硬都好難入人大 ...
人大附中係內地no. 1中學,可能有一部分是有關係,不過大部分都是學霸中的學霸。好似又分實驗班,最勁
‹ 上一主題|下一主題