用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞學術及品行足夠考本地出名小一嗎? ...
樓主: Cheungfat
go

維多利亞學術及品行足夠考本地出名小一嗎? [複製鏈接]

picture 發表於 16-5-27 14:01
Actually,  I shared your view regarding family upbringing and how that fundamentally shaped a child' ...

呢 D 係咩英文   夠 晒 驚 嚇 用 THAT 仲 多 過 689 講 一 帶一路

HKTHK    發表於 16-6-16 09:22

最近聽聞有d小學唔太鍾意Victoria 小朋友,因為Victoria 紀律同一般幼稚不同,而且學術弱。是真的嗎?有冇考過小學的用家可以分享一下?
Thx!

回覆:維多利亞學術及品行足夠考本地出名小一嗎?

品行好家教最重要。要考一線小學,單靠學校家長完全不發功今時今日有些難度。我眼見維記小朋友考學校好參差,有考到大家說的神校和活動教學直資。亦見過k3都未串到一個字。所以,我覺得考學校是和家長學生資質有關,除非有校長老师出来说一見維記即撥埋一邊,我傾向不相信,考不到小學是因為是維記學生。

回覆 MiffyShe 的帖子

無關,我小朋友當年都多offers,同屆同學仔都吾少出路幾好。我以前在中環返銀行工,圍內的朋友和同事,吾係考IS的,個個都係讀或以Victoria為首選,我果時亦係一心以維記做目標,無太在意其他幼稚園。
反而後來做ftm,成日上EK,先發覺我心中的好學校原來在其他家長眼中有種種不是,第一反應都好愕然。不過慢慢了解後,都係果句,每個人有自己的需要和睇法。我女已畢業,佢而家在小學讀得好好,我都感恩維記的栽培,但我好難second guess佢如果係Kv,Sc或Lh,會唔會更好。
‹ 上一主題|下一主題