用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 六月期考,大家會幾時開始溫習?
樓主: celiakids2013
go

六月期考,大家會幾時開始溫習?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-5-13+11:4

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+16-05-13+發表你仔

原帖由 IloveJJ 於 16-05-13 發表
我好似記得你仔係英文好過中文?咁可能睇英文歷史書好啲啦!我仔大一年嘛!佢早半年睇「世界大戰三十載」個 ...
係呀,英文比中文好,我諗住中史咪睇中文,西史就睇英文咁咋! (我睇緊管家琪嗰本100個歷史嘅第一本,講中國歷史,寫得唔錯喎)
西史唔似中史,較散亂,我仲未諗到點入手呀!係咪佢有興趣邊個國家/事件入手會好啲呢?

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-13+發表我

S-Kwok 發表於 16-5-13 12:03
好有興趣你仔喺邊度知道用馬桶作神壇*^O^*
你仔都可以講到好多,有紋有路。我仔暫時只識好少,不過都話唔應 ...
早排做武則天時,我個仔都係咁問我唐朝歷史,搞到我又係要日日溫歷史!

little_yolky    發表於 16-5-19 17:02
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:happy_lavender 的帖子

小一終考
下學期的課程 加 已有知識
係咪連上學期的野都要讀晒
如果係 加埋好多

IloveJJ 發表於 16-5-13 13:06
佢話學校講,唔記得係老師講,定俾佢哋睇嗰啲電視。
拿, 所以小朋友學D嘢, 真係要PG家長指引一下既。槍炮其實响明代已經傳入中國, 到清政府唔可能打仗時以為人哋用邪術, 我哋只係火力無人哋強。當時清政府係有同外國接觸, 對外國既科技係有一定既認識的。只可惜基於部份當權者連同既得利益者, 令後來既維新唔成功, 其實晚清有幾次可以番身既機會, 如果成功, 就如同明治維新, 可以強大起來。但我哋沒有成功, 走多咗好多寃枉路。

中英常聖經主要都係溫生詞字

中文做返之前儲起既閱讀花園,英文跟範圍用口問答,常識冇溫,聖經背金句,所以有冇範圍都係差唔多

係數學,我仲諗緊做唔做練習,要快要熟一定要做得多,高小我一定會畀練習佢做,但初小我仲未決定到...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-13+13:06+佢話

引用:中英常聖經主要都係溫生詞字中文做返之前儲

原帖由 MASAYA 於 16-05-19 發表

中文做返之前儲起既閱讀花園,英文跟範圍用口問答,常識冇溫,聖經背金句,所 ...
數學…我一向比練習阿仔做當温習。
小一時,就我揀比佢做。
依家小二,我放晒幾個出版社嘅練習喺櫃比阿仔自己揀嚟做(英數買齊晒都係得幾本)。另會要佢睇吓平時錯咩。

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

重點係…我要阿仔有一個測考前要有嘅温習態度及習慣

S-Kwok 發表於 16-5-19 22:00
數學…我一向比練習阿仔做當温習。
小一時,就我揀比佢做。
依家小二,我放晒幾個出版社嘅練習喺櫃比阿仔自 ...
我試過畀ipad佢練運算速度,個d限時加減乘除,不過我放工返黎見面時間短,有其他更重要既野做就冇乜再畀佢用ipad練,其實我覺得效果幾好,文字題一向唔擔心,數學佢主要問題係數感一般

little_yolky  請問係咩練習嚟,可唔可以講我聽?  發表於 16-5-20 12:35
Learning to Read, Reading to Learn.

S-Kwok 發表於 16-5-19 22:02
重點係…我要阿仔有一個測考前要有嘅温習態度及習慣
係呀,初小溫習其實係為左幫高小溫習鋪路

醒目開學勳章

回覆:六月期考,大家會幾時開始溫習?

未開始

MASAYA 發表於 16-5-19 18:00

中文做返之前儲起既閱讀花園,英文跟範圍用口問答,常識冇溫,聖經背金句,所 ...
其實如果考試卷量唔係多, 我唔建議做練習, 因為唔駛做得快, 除非小朋友好like做練習。

little_yolky 發表於 16-5-20 09:34
其實如果考試卷量唔係多, 我唔建議做練習, 因為唔駛做得快, 除非小朋友好like做練習。 ...
我唔知算唔算多,對每個細路都唔同
我個通常剛好做完,有時可以check一check,有時唔夠時間做剩幾題,有同學試過唔夠時間做剩兩頁,當然都有人做完check幾次都有時間啦

MASAYA 發表於 16-5-20 11:02
我唔知算唔算多,對每個細路都唔同
我個通常剛好做完,有時可以check一check,有時唔夠時間做剩幾題,有同 ...
緊係計你自己細路啦, 人哋細路你理得人咁多啫。咁即係話你小朋友係仍需加快少少速度。

little_yolky 發表於 16-5-20 11:08
緊係計你自己細路啦, 人哋細路你理得人咁多啫。咁即係話你小朋友係仍需加快少少速度。 ...
就係個次佢話爭幾題咪畀ipad佢練下速度囉

回覆:小時了了 的帖子

好欣賞呢個方法

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-12+15:22+編

原帖由 小時了了 於 16-05-12 發表
好欣賞呢個方法

‹ 上一主題|下一主題