用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In 完民生
樓主: SumYausumsum
go

In 完民生 [複製鏈接]

回覆:SumYausumsum 的帖子

幾時出結果的?網頁上查看?

回覆:In 完民生

我記得老師話 12.05 出通知,好似係寄信

回覆 babybaby2014 的帖子

5/12前書面通知

我唔見係waiting room老師有俾分添!
不過我見d家長超假,突登揀書係咁多小朋友讀(但老實講小朋友都唔show個阿媽)(又,可能我個日早,830,😜)

我就同女玩疊積木,仲同隔離位家長交換,不過大家都無主動一齊玩,因張台超大,大家都坐到老遠

我好好彩地本地老師,阿女細b, 但答識晒全名,邊個帶你來,字母數字識晒,顏色識晒,但反而中間處境差少少,唔肯講佢地做乜同邊個,老師引導都唔肯講,老師俾野時無講多謝,但有88同推chair(推晒自己同媽媽個張)
我女in時,識晒數字同英文字,仲突然問老師咁呢個呢,老師有答番佢,又突然間指住張相話呢個係xx(名), 見到老師覺得有點突然!

坦白講細b預左陪跑,加埋有野答唔到,而且又左望右望望第二個老師,只係做到8成!應該都係無機會!

引用:我唔見係waiting+room老師有俾分添! 不過

原帖由 mrsbbq 於 15-11-16 發表
我唔見係waiting room老師有俾分添!
不過我見d家長超假,突登揀書係咁多小朋友讀(但老實講小朋友都唔show ...
係。揀書大聲讀好假

回覆:wballp 的帖子

事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀開,小孩唔喜歡閱讀係唔會坐定睇的。有些小朋友玩積木極叻,有些則肯讀書,只是大家都在計分的場合盡量把孩子的優點展示而己。

引用:事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀

其實係咪做晒全部就必收呢, 我睇就未必.

回覆:vpo0615 的帖子

in NET, 真心覺得老師好有耐性

我仔入房前見到係NET就ler地,入去周圍望,唔答問題,個NET好有心機引導佢開口,會轉個方式再問幾次,比足機會,答2條又high5,直到最後送個袋都有豐富表情

引用:事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀

原帖由 SnowlyL 於 15-11-17 發表
事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀開,小孩唔喜歡閱讀係唔會坐定睇的。有些小朋友玩積木極叻,有些 ...
當然同意!所以我都有同女女玩積木呢!

呢個只係我個人感覺,你可以好落力同小朋友讀書表現自已,但有無考慮其他人?因過份大聲其實確係好騷擾性的,有同台小朋友就係俾佢過份大聲吸引離位or相搶書(沒有誇張,我in個日個位媽媽真係嗌出來咁大聲,而自己的小朋友反而唔理媽媽)

我只是將感覺打出來,不是為吵架的

回覆:balj 的帖子

好彩我in先冇D咁嘅家長,不過老師應該知道邊D係真睇書,邊D係扮睇書嘅

mrsbbq 發表於 15-11-17 11:34
當然同意!所以我都有同女女玩積木呢!

呢個只係我個人感覺,你可以好落力同小朋友讀書表現自已,但有無考 ...
咁樣騷擾到別人,可能被老師扣分

我成圍枱睇書都勁誇。影后

我成枱都唔睇書...... 我入到去.... 只有書可以揀...... 局睇....
不過D 書都OK GA..... 有野比小朋友玩的,,,, 比佢轉下個圖形咁既.

回覆:WM58321 的帖子

我個枱都有個媽媽勁大聲讀本英文書,係全間房都聽到,但個仔一眼都無望過佢本書響到發呆,佢前面有好多玩具,其實不如俾小朋友自己選擇去玩啦,又影響人,我就同仔靜靜地玩Lego

同意, 咁大聲做乜? 騷擾到其他人, 盞俾學校覺得你係怪獸家長. 唔係話咁樣博老命就有OFFER 架嘛!

我連有書都唔知,haha, 玩玩具

引用:我連有書都唔知,haha,+玩玩具

原帖由 CherryQ 於 15-11-18 發表
我連有書都唔知,haha, 玩玩具
我都見唔到課室有書,全部都係枱面玩具

完全唔知有第一PART呢回事, 同個仔睇O下書就玩左一陣LEGO, 我仲以為係要等過場先係度等.
‹ 上一主題|下一主題