用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間
樓主: appleyummy
go

UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間   [複製鏈接]

Umi 發表於 15-7-24 22:39
其實Child同General有咩分別呢?要求唔一樣嫁?
我申請是General,拿 visa時見到佢自動幫我改做 Child

引用:Quote:原帖由+noel2010+於+15-07-24+發表學

原帖由 亮燈 於 15-07-24 發表
點玩?想知啊!
我終於攞到visa喇!好多謝BK家長不嫌其煩嘅幫忙,尤其是亮燈兄。

給大家參考:
18/7上網submit,21/7上visa centre申請,23/7已批,28/7攞visa.

appleyummy 發表於 15-7-28 20:29
我終於攞到visa喇!好多謝BK家長不嫌其煩嘅幫忙,尤其是亮燈兄。

給大家參考:
新visa我都唔識啊!多謝你及各位家長,等我知道今年申請visa既情況。都好快喎!用快證?

回覆:亮燈 的帖子

係呀,申請快證,因過幾日要飛。

appleyummy 發表於 15-7-28 20:48
係呀,申請快證,因過幾日要飛。
旅途愉快,小朋友學業進步呀!

回覆 appleyummy 的帖子

30日入境日期無問題?

引用:回覆+appleyummy+的帖子 30日入境日期無問

原帖由 Sheep006 於 15-07-28 發表
回覆 appleyummy 的帖子

30日入境日期無問題?
開學之15日至開學後15日,完全冇問題。

Sheep006    發表於 15-7-29 12:51

引用:Quote:原帖由+Sheep006+於+15-07-28+發表回

原帖由 appleyummy 於 15-07-29 發表
開學之15日至開學後15日,完全冇問題。
打錯,「之」應該係「前」。

回覆 phibow 的帖子

another day you will receive the second email or you can go there without the second email

亮燈 發表於 15-7-28 21:07
旅途愉快,小朋友學業進步呀!

many thanks, you give me a set of document which is very useful

亮燈  唔使客氣  發表於 15-7-30 06:55

回覆:亮燈 的帖子

Million thx. Pls state if you need help next year.

亮燈  太客氣喇!Thanks  發表於 15-8-2 20:10

引用:Quote:原帖由+appleyummy+於+15-07-19+發表

原帖由 poiuypoi 於 15-07-22 發表
係呀,有文件提醒到步10天內要去拎BRP身份證,但我到時都會再email學校了解安排。要帶埋這文件和passport去 ...
Hi Poiuypoi, 請問關於提醒到郵局取BRP的文件係點樣?今日取證發現佢打錯Valid from date,竟然是2018年!明天要再上去跟進。但我見唔到有上述文件喎!好擔心!

引用:Quote:原帖由+poiuypoi+於+15-07-22+發表係

原帖由 muimui10 於 15-07-31 發表
Hi Poiuypoi, 請問關於提醒到郵局取BRP的文件係點樣?今日取證發現佢打錯Valid from date,竟然是2018年!明 ...
Muimui10,sorry我剛剛先睇到你嘅信息。
佢俾咗一份共兩張A4紙的文件,頂部印有UNCLASSIFIED
   MANILA
內容的開頭是:
Your application for a UK visa has been successful. This means that when you arrive in the UK you will have permission to enter as TIER 4 STUDENT FROM 11 AUG 2015 to 04 Nov 2017
.........
Your BRP will be available for collection from: 18 Aug 2015

你睇吓有無,2018年領BRP係好奇怪喎

希望幫到你

回覆:poiuypoi 的帖子

唔該曬,佢地可能忘記俾我,已向visa center跟進,謝謝!

回覆:UK Tier 4 Student Visa 申請所需時間

阿仔(14歲),7月30日一齊上禮顿簽證中心申請快證。
8月4日,剛剛收到電郵可往取証。

請問取証時,父或母上去,阿仔唔去,可不可以❔

CharlesMom  阿仔要去的,佢要簽收文件攞證。  發表於 15-8-5 21:11

引用:啱啱星期一20号上簽証中心交文件,冇做快証

原帖由 etoile 於 15-07-22 發表
啱啱星期一20号上簽証中心交文件,冇做快証,等待中。
etoile,請問你收到email通知未?

ritb 發表於 15-7-9 06:15
回覆 Umi 的帖子

我唔知, 但我付了1524元, 可能收英鎊, 而計匯率, 所以有差別吧 ...
據聞做快證要到另外一個叫vfsglobal的網站辦理及付款,請問在申請visa的過程中會否提示你可以做快證的選項以供選擇?還是提交visa申請後再自行到vfsglobal網站辦理快證申請的?

引用:Quote:ritb+發表於+15-7-9+06:15+回覆+Umi+

原帖由 tangko 於 15-08-06 發表
據聞做快證要到另外一個叫vfsglobal的網站辦理及付款,請問在申請visa的過程中會否提示你可以做快證的選項 ...
在禮頓中心時,職員一定問你做快証否,做的話,即時俾1524港元。

阿仔30/7往禮頓中心
4/8電郵通知,可取証!

db7mu23 發表於 15-8-6 11:58
在禮頓中心時,職員一定問你做快証否,做的話,即時俾1524港元。

阿仔30/7往禮頓中心
哦! 原來去到禮頓中心直接俾錢做便可,會收信用卡嗎?

不過昨晚找到這個vfs網站 http://www.vfsglobal.co.uk/hongkong/user_pay_services.html

還以為需要另外自行在這裡辦快證

謝謝提點 !!

引用:Quote:db7mu23+發表於+15-8-6+11:58+在禮頓

原帖由 tangko 於 15-08-06 發表
哦! 原來去到禮頓中心直接俾錢做便可,會收信用卡嗎?

不過昨晚找到這個vfs網站 http://www.vfsglobal.co. ...
不知道收不收信用卡,
由於7月30日,我沒有上禮頓中心才出事,阿仔根本不需要快証。

根據升學中心所講,
呢排正常簽証,大約15日便可,
浪費了1524港元!

‹ 上一主題|下一主題