用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? ...
樓主: Chiki602
go

如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生? [複製鏈接]

引用:其實報和讀民生十居其九都是因為龍,有幾多

原帖由 skylanders 於 14-12-10 發表
其實報和讀民生十居其九都是因為龍,有幾多人關心佢教成點,只要龍便有保障,小一有料考直資私校,我諗不少 ...
既然民生係龍校,有一半機會入民小,而中學又係band one的話,為何不選?就算st cat都不能保證有好的小學收,對嗎?

回覆 skylanders 的帖子

國民生產縂值27的skylander, 之前又話自己住港島,又話自己從冇聴過民生,現在有好似好熟民生學校嘅亊,如果你教你小朋友作文,首先要教佢要有邏輯性,不要前後矛盾,亦不要老作!會笑C人架!

引用:Quote:原帖由+都敏俊C+於+14-12-10+發表因

原帖由 bubuG 於 14-12-10 發表
哦,原來只睇合格率。
你要留意全文, 我係回應別人講banding, 講民生級數差, 一般教育局都會用 hkdse 考試成績比教, 所以上網搜集資料回應.

當然作為家長並不一定只睇成績, 亦會睇該校是否合適 貴子女就讀, 所以本人於第二段提出, 不同家長 , 有不同目標, 作出不同選擇.

本人上文只用客觀數據分析2校部分情況.
請客觀討論.

引用:Quote:原帖由+Chiki602+於+14-12-09+發表我

原帖由 都敏俊C 於 14-12-10 發表
培正中學係中文中學, 民生中學係英中喎! 點解會培正好過民生?

民生嘅入大學rate 同合格率都唔差喎? 唔明 ...
培正band 1A
民生band 1B
可參考下表
http://studyabroad.s-m-e.biz/%e9%a6%99%e6%b8%af%e4%b8%ad%e5%ad%b8banding%e4%be%8b%e8%a1%a8/
留意第35 和57

引用:回覆+skylanders+的帖子 國民生產縂值27的

原帖由 Hopeforb 於 14-12-10 發表

國民生產縂值27的skylander, 之前又話自己住港島,又話自己從冇聴過民生,現在有 ...
我那裏說我很熟民生?我只知是一間龍校。

或者咁講,以中文文章計,一個句號才是整段句子完結,閣下所謂兩句,中間係用,號,是有延續意思。所以我諗我無理解錯。
不過無論如何,閣下能否分享是那100所以上的小學呢?

既然唔熟,就不要踏多兩腳吧!:

回覆:如果係男仔,你會為邊間offer 放棄民生?

我開呢個post 其實想了解下有民生offer 既朋友心目中有冇其他更好的選擇,估唔到引起咁激烈討論………

想請教一下民生家長,如不升去民幼,多吾多學生去左更好的小學?唔該先

係升民小,更正

我只知是一間中級的龍校,我會為好多間而放棄民生和說出理由,正是樓主的問題。

Chiki602 發表於 14-12-10 14:05
我開呢個post 其實想了解下有民生offer 既朋友心目中有冇其他更好的選擇,估唔到引起咁激烈討論………

...

不是討論吧,唔知民生定民生家長係咪得罪左人……

回覆 Chiki602 的帖子

樓主,我在BK或EK 都有一段日子,呢幾年真的多了不少在發放不實資料的人,目的我不想去估計,但這對真心搵資料的JM嚟講真係會好亂。希望大家警惕,小心分析。

發放假資料是不對。但别人感受和睇法都不能客下,真是有點問題。

skylanders 發表於 14-12-10 14:11
我只知是一間中級的龍校,我會為好多間而放棄民生和說出理由,正是樓主的問題。

...
可否分享那100間好過民生的學校的清單?是單指男女校?還是男校,女校都計?謝謝先
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 14-12-10 14:28
可否分享那100間好過民生的學校的清單?是單指男女校?還是男校,女校都計?謝謝先 ...
Same here!! 求100間好過民生的學校的清單!

引用:發放假資料是不對。但别人感受和睇法都不能

原帖由 skylanders 於 14-12-10 發表
發放假資料是不對。但别人感受和睇法都不能客下,真是有點問題。

...
會唔會係你放假資料呢?

你話民生冇名人畢業(#13)

引用:Quote:skylanders+發表於+14-12-10+14:11+

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-10 發表
可否分享那100間好過民生的學校的清單?是單指男女校?還是男校,女校都計?謝謝先 ...
其實每個人都有自己心目中的一個list, 如 St paul co ed, dgs, dbs, maryknoll, la salle , st Joseph, Wah Yan , St Mary, marymount. Some govt primary which link to QC ,KC. ......

引用:Quote:原帖由+skylanders+於+14-12-10+發表

原帖由 都敏俊C 於 14-12-10 發表
會唔會係你放假資料呢?

你話民生冇名人畢業(#13)
名人畢業生視乎你怎樣說,我會說公職人員那些。

我試過手痕特登入其他日子入唔到wor
‹ 上一主題|下一主題