用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁? ...
樓主: hkpapa852
go

邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?   [複製鏈接]

MicFred 發表於 14-12-12 15:52
請問有油尖旺網2014中一統一派位資料(只列出一線中學)嗎? 謝謝!
你想要所有學校的嗎?

如只要一線中學的, 請參考#57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

原來已有, 謝謝!

hkpapa852 發表於 14-11-28 12:09
觀塘區中學網2014中一統一派位資料(只列出一線中學):

樓主, 請問如果我想睇埋二,三線中學既統一派位非保留學額, 有冇邊個網站可參考? 謝謝~

sinsinlo 發表於 14-12-15 15:22
樓主, 請問如果我想睇埋二,三線中學既統一派位非保留學額, 有冇邊個網站可參考? 謝謝~ ...
去升中版khmama呢個置頂帖, 入面"2014派位試算表 (最新版本)"個下載連結
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

唔該晒樓主

hkpapa852  不用客氣!  發表於 14-12-15 15:40

hkpapa852 發表於 14-12-3 15:34
沙田一向都係好, 只不過估唔到, 原來大埔更好, 另外屯門, 葵青同北區, 竟然仲好過大部份九龍區
...
其實大埔唔係想像中咁好, 因為救恩我哋大埔友會定為band 2, 因為係中中, 係band 1C既止血線。同埋, 我哋大埔區band 1A學校只有柏雨同莫壽增兩間, 雖然band 1位夠, 但最top既學生選擇就唔多。

little_yolky 發表於 14-12-18 13:38
其實大埔唔係想像中咁好, 因為救恩我哋大埔友會定為band 2, 因為係中中, 係band 1C既止血線。同埋, 我哋大 ...
所以我咪話, 大家睇清楚我個表D學校係咪大家心中既一線先.....差一間百份比可以差好遠

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-12-18+13:38

原帖由 hkpapa852 於 14-12-18 發表
所以我咪話, 大家睇清楚我個表D學校係咪大家心中既一線先.....差一間百份比可以差好遠
...

想再請問,見之前話31同40好似一面天堂一面地獄,相對32就穩陣d,係咪咁呀,除咗band 1出名d,點樣可知道其他果d係band 2定較差呀?

very useful, thank you!!

最近係分析中學網上發現之前考慮少咗一D因素:
1. 全區小六人數, 其實包括那些直資/私校一條龍學校的學生, 部份名校, 如SPCC的小六生根本不會考慮參加大抽獎, 所以應按比例扣除
2. 部份非最熱門的, 亦有部份會直升上相關直資/私立中學

所以加入咗各區的結龍學資料.
再計算後發現:
1. 深水埗唔係全九龍最差一區, 最差係黃大仙, 深水埗區只係尾二
2. 西貢區扣除幾間直資學校既"估計留在原校直升"既B1小六學生後, 派位比例有所改善, 和深水埗區一樣
3. 九龍城區和沙田區變回港島三區以外派位比例最理想既校網

引用:最近係分析中學網上發現之前考慮少咗一D因

原帖由 hkpapa852 於 15-01-19 發表
最近係分析中學網上發現之前考慮少咗一D因素:
1. 全區小六人數, 其實包括那些直資/私校一條龍學校的學生,  ...
咁男生是否仍是油尖旺區最有優勢呢?

hkpapa852  係  發表於 15-1-19 13:32

cheimama 發表於 15-1-19 13:31
咁男生是否仍是油尖旺區最有優勢呢?
Thank  you.

如果我C6是聖芳濟書院舊生, 是否沒有著數呢?

candycsy 發表於 15-1-19 23:16
如果我C6是聖芳濟書院舊生, 是否沒有著數呢?
你講緊升中? 升中自行要靠面試, 當然面試成績同其它人差唔多時會唔會父母係舊生著數D, 呢D要問下個別學校了

已用2015年中學派位學額資料, 以及各校網中不設呈分學校對學生Banding分佈既資料作調整

多謝分享,看得出花了很多心機及時間,省了我很多時間。煩惱搬去哪區對小孩升學最好,看了您的分析我已知去哪。感謝樓主。

回覆:邊個小學網/中學網好? 同 ...

回覆:邊個小學網/中學網好? 同埋其實升中派位係點嫁?

電話睇得不係太明白,唔好意思!想請問升中想去女校或男校應該邊區較理想?仍是中西/灣仔嗎?thanks!

mobimobi 發表於 15-12-7 00:34
電話睇得不係太明白,唔好意思!想請問升中想去女校或男校應該邊區較理想?仍是中西/灣仔嗎?thanks!

...

升中B1女生想入女校:
灣仔>中西區>觀塘/深水埗>葵青/東區

但如係B1女生整體入到女校或男女校機會, 應該係:
灣仔>中西區>葵青/東區>觀塘/深水埗

升中B1男生生想入男校:
灣仔>油尖旺>中西區>觀塘

遲D會再update番#1 - #3既資料

重新寫過, 大家有時間睇吓

lautart  Thank you so much for your kind sharing. Very very useful information to all parents.  發表於 16-9-21 16:08
‹ 上一主題|下一主題