用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 培道結果
樓主: PriscillaY
go

培道結果 [複製鏈接]

benjuli 發表於 14-11-4 10:10
是今年,還是讀?
係根據過去既往績會咁樣放位。
我大的讀緊, 細的今年都入埋2015小一。

引用:Quote:benjuli+發表於+14-11-4+10:10+是今

原帖由 little_yolky 於 14-11-04 發表
係根據過去既往績會咁樣放位。
我大的讀緊, 細的今年都入埋2015小一。
請問知唔知六月嗰次叩門收幾多個?考啲咩呢?thx!

a_for_apple 發表於 14-11-4 11:54
請問知唔知六月嗰次叩門收幾多個?考啲咩呢?thx!
唔知道, 因為年年放位既人唔定, 培道係私小, 6月插班可以收多過官津好多。不過6月叫考插班, 應該都唔駛考筆試。

依家係搞唔清係咪呢一輪既waitiing已經有編號。因為唔覺大家上嚟報料話有編號。

引用:Quote:a_for_apple+發表於+14-11-4+11:54+

原帖由 little_yolky 於 14-11-04 發表
唔知道, 因為年年放位既人唔定, 培道係私小, 6月插班可以收多過官津好多。不過6月叫考插班, 應該都唔駛考筆 ...
唔該晒!唯有等六月再試

回覆:培道結果

其實學校收生標準係點?
我女一開始玩玩具,玩玩下佢見地下有一堆玩具無人執,佢自己執好
問題答哂,完整句子,只係老師講8樣嘢叫佢重覆佢講到5樣
等待老師問問題時小朋友叫佢傾計,佢做手勢sh人地,其他小朋友有傾計,仲比老師叫細聲
午安多謝講足,其他小朋友無

但我女收“reject". 雖然不是target的學校,但也覺得奇怪

XDXD3 發表於 14-11-4 12:21
其實學校收生標準係點?
我女一開始玩玩具,玩玩下佢見地下有一堆玩具無人執,佢自己執好
問題答哂,完整句 ...
可能佢知你唔係target佢.......講笑啫, sorry。

始終:
1. 千幾人考40+位, 太難了
2. 係小朋友覆述俾我哋聽, 我哋唔係當事人, 响入面半個鐘發生咗咩事, 老師睇到咩嘢無人知

面試尤其唔考學術既, 有時真係好主觀, 既然唔係target, 咪take it easy囉。

引用:Quote:a_for_apple+發表於+14-11-4+11:54+

唔知道, 因為年年放位既人唔定, 培道係私小, 6月插班可以收多過官津好多。不過6月叫考插班, 應該都唔駛考筆 ...
我係waiting但冇編號,1/11已fax回條俾學校,但暫時未收到任何email/回覆,其他媽媽都一樣嗎?

我會放位

little_yolky   多謝早放。  發表於 14-11-4 12:47

回覆:XDXD3 的帖子

我囡都話有玩具放咗係度,但老師叫唔好執,坐的凳也叫不用執,但我都唔知佢講真講假,考完唔收,我都冇記住了

你囡囡有咁多offers, 一定有一間適合她的,可憐我嗰個仲係大海游緊水

希望可以快啲上岸

回覆:little_yolky 的帖子

哈。。。我都覺學校有第六感知我唔放佢第一位所以reject
真心恭喜有offer的小朋友,其他父母也要加油!

回覆:hobby 的帖子

the best is yet to come. never give up makes dream come true! add oil!

回覆 XDXD3 的帖子

謝謝, 或者神等我可以省回學費, 年年去多一,二次旅行呢

這裡家長們態度非常正面, 很值的我學習 :good
香港整體既教育制度的確令我很徬徨,但我信上帝早已預備,the best is yet to come,一起相信孩子既能力。

最緊要健康 發表於 14-11-5 06:55
回覆 little_yolky 的帖子

Llttle_yolky,蹺幸大女有offer,想請教你細佬妹考的時候,有無加分的?因為我們 ...
Hi, 我都唔係培幼入, 兩個都係外校生。細佬妹係肯定有分加的, 當然in時都不能太衰樣, 因為始終外校生位太少了, 過多兩年人又多添。我都有叫家姐醒醒定定做好啲, 唔係樣衰衰影響到阿妹考入

好開心!!昨天收到信.仔仔有offer 了.
其實想知今年報名人數幾多?實收幾多?
我見報名表no.排到14xx 左右.唔知有無睇錯呢?

回覆 SHARONJULIO215 的帖子

恭喜!
應該是有好媽媽在註冊前通知學校放棄學位。

回覆:SHARONJULIO215 的帖子

我最後一日交表,號碼18xx

CatEgg 發表於 14-11-5 10:27
回覆 SHARONJULIO215 的帖子

恭喜!
我都估係, 咁遲收信。呢啲媽媽真係抵讚。學校都好好, 咁快出第二次信。
‹ 上一主題|下一主題