用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 九龍城Band 2男仔
樓主: loklok0104
go

請教: 九龍城Band 2男仔 [複製鏈接]

opclk 發表於 14-4-28 15:09
回覆 ChunChunMame 的帖子

形勢比人強。有時真係冇得搏。

但丘左榮唔係band 1熱選, 排乙2當執雞位可以嗎?

loklok0104 發表於 14-4-28 15:41

唔係熱選都係BAND 1生保險線學校之一,到BAND 2 生乙1)博 (BK上分析有可能仲有餘位)但BAND 2生乙2)就.

(個人意見)

loklok0104 發表於 14-4-28 15:41
丘唔係band 1生熱選,但係band 2生乙1熱選呢!
雖然上年有成300幾個學位剩低,我估band3位最多,因為全部向上移。所以除了band 1生可以大擔d之外,Band 2、Band 3生都可以大膽d。不過唔係叫你乙2去揀丘佐榮喔!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-4-28 15:59
丘唔係band 1生熱選,但係band 2生乙1熱選呢!
雖然上年有成300幾個學位剩低,我估band3位最多,因 ...
陳瑞祺???? 丘左榮????

頭爆

請問丘左榮如B2生會否讀得好辛苦?

opclk 發表於 14-4-28 16:27
回覆 loklok0104 的帖子

B2生即係實力較次,英中差不多全英語授課,

老師推薦九龍塘香島, 請問此校如何? 學生乖嗎?

loklok0104 發表於 14-4-28 16:16
陳瑞祺???? 丘左榮????

頭爆
不用頭爆。陳瑞祺和丘佐榮都是差不多,我唔覺得一間1C學校跟一間降呢英中有甚麼分別,大家都對同學有要求,同學都要付出的。只不過係現今制度下,每一間學校在存在著不同學習程度的同學,所以要分精英班或者推行拔尖補底的措施。
丘佐榮以往每年都已經收到一些band 2、3同學,不是主要因為大抽獎而來的,而是很多油尖旺和九龍城強區的band2、 3同學,但藉著自行時沒有banding只有次序排名在全港排名有上升的有利因素,加上區內band 1同學又唔願意揀丘以免影響大抽獎的機黎。所以丘的老師已有豐富經驗處理同學在學習上的問題,丘有時真係寧願要同學留班都唔想同學勉強升班的。
:verycold: :verycold: :verycold:

loklok0104 發表於 14-4-28 16:32
老師推薦九龍塘香島, 請問此校如何? 學生乖嗎?
不明白香島,沒有往簡介會的家長,並不讚成於大抽獎選擇香島。

‹ 上一主題|下一主題