用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩2nd interview
樓主: Stitch321
go

協恩2nd interview [複製鏈接]

回覆 Stitch321 的帖子

我都想知

想問下不獲第2次面試的學生. 學校會發信通知嗎?

回覆 sugarjade 的帖子

If do not have 2nd interview, you won't recieve letter

回覆:念女 的帖子

即喺人地收offer letter 後都無 reject letter?

回覆 waiwai130 的帖子

yes

引用:回覆+waiwai130+的帖子 yes

原帖由 念女 於 14-03-12 發表
回覆 waiwai130 的帖子

yes
請問誰對你説的?

in咗半粒鐘

回覆:升中學生 的帖子

我in左一粒籦

回覆:協恩2nd interview

最後通知面試日期是幾時。

回覆:協恩2nd interview

協恩等結果真係等到頸都長。

念女  協恩等結果真係等到頸都長。  發表於 14-3-15 17:42

回覆:yan1226 的帖子

有得協恩二次面试已是很厲害,相信也有很多機會,努力、加油。

想問下大家如果被HYS收左,會唔會讀,定係揀其他學校?

我個女係屬於第一批人 second-in,問嘅問題真係好視乎個人,所以唔駛咁緊張問 second-in 嘅內容係咩,因為真係人人唔同。聽校長講 second-in 應該有4 百幾人,之後再揀 人出黎 offer 學位。second-in 其實都係俾學校認識下個小朋友,所以就算 interview 表現唔係咁理想,都唔會足以影響收唔收,始終小朋友表現緊張係正常嘅。學校會睇 overall 嘅表現(學業,課外活動,面試表現),讀書成績好當然佔優,但協恩比較著重學生整體表現,相信於課外活動/服務等有一定成就會更加理想。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

miffy_sophie 發表於 14-3-17 15:03
我個女係屬於第一批人 second-in,問嘅問題真係好視乎個人,所以唔駛咁緊張問 second-in 嘅內容係咩,因為 ...
但我女的師姐上年就是second-in時給副校的問題難倒了、無語! 最終當然是不獲offer啦.

況且見咁多人和花了咁多時間, 真的會不重視學生面試時的表現嗎?

Interview 俾難題嚇到無言唔一定係唔收原因,學校亦唔會話俾你知點解唔收。兩年前,我有兩個朋友嘅女同時有得second-in,  一個對答如流,表現非常好,另一個手騰腳震,緊張到不得了…結果收左後者。朋友second-in 時副校都有話,唔會淨係睇呢短短半個鐘嘅表現,係會睇overall 嘅表現。所以唔係話interview 表現唔重要,只不過唔係收唔收嘅關鍵。
[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

miffy_sophie 發表於 14-3-17 17:51
Interview 俾難題嚇到無言唔一定係唔收原因,學校亦唔會話俾你知點解唔收。兩年前,我有兩個朋友嘅女同時有 ...

你意思係最後都係收咗那位 "手騰腳震,緊張到不得了" 的學生???

以我所知協恩面試係好喜歡用難題去考驗學生的,因為校長曾經講過面試不是考知識,而是考驗學生遇到難題時,是否堅持探討抑或立即放棄,一旦態度不積極便會被飛。

回覆 QQma^^ 的帖子

無錯,最後收左 "手騰腳震,緊張到不得了"個女仔,所以證實左副校長所講唔係淨係睇second-in 呢幾十分鐘嘅表現,係睇overall
‹ 上一主題|下一主題