用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一自行派位截止 名校爭崩頭 皇仁1學額14人爭 ...
樓主: elbar
go

中一自行派位截止 名校爭崩頭 皇仁1學額14人爭   [複製鏈接]

ha8mo 發表於 14-1-23 17:46
這裏有人講過,但我唔肯定有幾堅
有過不了馬路的人,去黃笏南叩門成功

我鄰居仔仔讀LS小學,但去了大圍黃x田中學,又不見得好好!

簽名被屏蔽

goodboy1 發表於 14-1-24 12:31
我都有興趣想見識下名小份試卷題目係點樣..   老實講, 教育局嗰套小學英文課程真係太淺, 相對新加 ...
我都有興趣想見識下名小份試卷題目係點樣.--------------------------

第日有機會等囝囝上了名中學之後,你就會明白。而家唔駛咁心急住!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-01-24+發表無

原帖由 fion6406 於 14-01-24 發表
如果份卷有80%分數是課外的(唔係堂上textbook的內容),而其中20~30%是長答題(即是要數point 答題目,唔 ...
同意,有些學校平均80分都是band1中

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

jelabon 發表於 14-1-23 12:39
謝謝 Horsebbj
我只是對今天報導的 7.2 人競爭一個自行收生學位有點奇怪
...
咁今年競爭係咪算少咗?

有沒有人知道今年BPS收了几多表格。我們的號碼是4xx截止前二天(20/1)交表。

引用:Quote:grace_xian+發表於+14-1-26+14:08+同

原帖由 goodboy1 於 14-01-26 發表
未學行, 先學走, 為之「好」!
不是太明白你這句說話的意思, 可以講解一下嗎?

王國會長

zarplalam 發表於 14-1-25 15:57
冇必要神化LS小學, 佢地不是自主收生而要按EDB 派位收, 學生質素不能控制.

goodboy1 發表於 14-1-26 17:44
未學行, 先學走, 為之「好」!

唔要再糾結此問題, 這也是教育局標准化分數之後考慮的一個因素, 這樣才能盡量公平
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

goodboy1 發表於 14-1-25 18:05
仔女讀唔上, 背脊有排涼浸浸, 點唔會轉讀國際學校或出國呢....
喇沙有d咁嘅情形唔出奇,成績好的跟成績差的距離可以好大。
:verycold: :verycold: :verycold:

zarplalam 發表於 14-1-25 15:57
黃笏南叩門是要考中、英、數筆試的,每年平均都有四、五百人應試,照理都唔容易成功!不過如果喇小自己同學未能升上喇中的,本身的條件可能真係唔係咁高,所以就算去到黃都未必一定佔優。再加上一間band 1中學的課程,真係唔講得笑,你唔認真隨時唔單止不見得好好,重會一路沉下去。

ha8mo 發表於 14-1-27 13:46
你看錯了吧?!
她說鄰居的孩子進了大圍黃x田,不是黃笏南
哦!

ohnono 發表於 14-1-27 14:24
哦!
咁喇小個名都幾得下喎,黃X田都要係叩門時搵返一個來參考下。唔怪得知大家都想攞份名校嘅試卷黎睇下啦!
‹ 上一主題|下一主題