用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越覺得宗教個5分=䇔在起跑線
樓主: yuenedmund
go

越來越覺得宗教個5分=䇔在起跑線 [複製鏈接]

回覆:越來越覺得宗教個5分=䇔在起跑線

引用:請大家發表下自己的感想。

原帖由 yuenedmund 於 13-11-26 發表
請大家發表下自己的感想。
多5分只是給你機會參與,實際機會依然非常低,15分反而冇希望冇失望!

引用:我都唔贊成為5分走去信,但我唔明點解同宗

原帖由 monkitkit 於 13-11-27 發表
我都唔贊成為5分走去信,但我唔明點解同宗教可以加分,咁我去冇宗教學校,其實係咪應該加返我5分,因為我同 ...
好有道理!

越想越憤怒,為何15分連選好學校的機會也沒有??所有資助學校都是由政府撥款,為何教徒有優先。
我決意做事去也!也為其他15分的家庭做事!

引用:越想越憤怒,為何15分連選好學校的機會也沒

原帖由 cherrieshum 於 13-11-28 發表
越想越憤怒,為何15分連選好學校的機會也沒有??所有資助學校都是由政府撥款,為何教徒有優先。
我決意做 ...
冇錯,如果係私校,辦學團體自負盈虧,你只收教友係絕對冇問題,但津校係用納稅人錢,點解我因為我冇信仰,而減低我入心儀學校機會? 有信仰,可以20分抽教會學校,又可以15分同大家一齊爭冇信仰學校. 但冇信仰的,只可以15分爭冇信仰學校,我覺得冇信仰人士,應該在冇信仰學校可以額外有5分,以平衡有信仰人士在相同宗教學校嘅優勢,咁會公平d

crazymum 發表於 13-11-28 09:37
多5分只是給你機會參與,實際機會依然非常低,15分反而冇希望冇失望!

...

同意, 以為有希望的失望才大....

引用:越想越憤怒,為何15分連選好學校的機會也沒

原帖由 cherrieshum 於 13-11-28 發表
我決意做 ...
有相同信念,教徒報教會學校多分 d 我可接受;但非教會學校呢?非教徒點解無嗰五分呀?

回覆 erniewellie 的帖子

無宗教的有d會有社團分.....
再細分落去有d難界別.

也許每間學校都set好遊戲點玩更公平....
就好似有d基督教學校都係只容許某個宗派.... 洗左禮都未必有5分.....

其實在好多基督教學校, 有20分都好似蟻民咁, 都係抽餐死唔入.... 20分無mug贏左ga ja, 好多都在自行抽唔到....
下一round 大抽獎人人都有得抽, 都有d balance返15分的損失.

同埋有20分的人, 如果自降身價, 去選無宗教, 佢地仲無so......

就算無宗教者報無宗教學校可加5分. 如果有人洗左禮, 又扮無洗, 都有得加5分去無宗教學校.... 咁真係無宗教果d咪仲慘??????

作為家長,當然想入讀優質的名小學,但基於殖民地歷史,在香港優質的資助學校幾乎是教會學校啊!!!再加上天若繁星的校友,進入名校真的很難。如果有任何一項,起碼有部分學校仍可以抽抽!

作為父母,難道你的小孩輸在起跑線上,你會甘心嗎?

回覆 cherrieshum 的帖子

輸的定義在哪?
我不太認同一定要入某間學校先會贏.....
入到某間也未必是好.

在小朋友還年少的時候家長的栽培好重要.
如果自己的小朋友係好叻, 機會總會落在佢身上. 扣門插班點都收.

如果"䇔輸在起跑線"的心態過左落小朋友度, 都唔好.

如果能在呻不公平的情況下可令成個制度改變, 就keep住呻吧.
如果唔得, 請振作, 做真正對小朋友有益的事.
輸贏定在入唔入到好學校果刻, 實在太近了.
名校也有好多失敗者, 村校也不乏成功者. 不要被"成功的"公式洗腦.

繼續努力向前看.

而家係講公平,同赢輸無關係。如果無人爭取,個制度唔會自己變好。係現有制度下做好自己本份同爭取更好制度兩者係可以並存的

回覆 qpalzm 的帖子

咁大家應該研究下點可推得郁政府改善呢個制度....

zanezan 發表於 13-11-28 13:39
回覆 qpalzm 的帖子

咁大家應該研究下點可推得郁政府改善呢個制度....
我認為法律途徑係其中—個可行方法

唔同意. 入到名校亦要努力讀書.

zanezane  agree.  發表於 13-11-28 13:49

其實我最不喜歡的是.....
為什麼父母或兄弟姊妹係畢業生都有分加?
如果有兄弟姊妹讀緊, 我覺得必入係合理.
而有宗教的人, 入返自己所屬的宗教, 都好合理.... 因父母的信仰同學校所傳的有conflict, 好難管教上配合得好. (e.g. 好似我係基督教的, 入左天主教/buddhism 我都會好頭痕, 我唔可以叫小朋友唔好聽老師講....)
如果有非基督教人士好想讀基督教學校, 我唔知係家長好buy基督教定係好like學校的學習風氣, 或升中率...... 我覺得而家要洗禮紙或牧師薦信, 可幫到真心想match返自己信仰的家長有多一次機會. 如果家長覺得基督教好好, 咁就真係好值每個星期日真心返教會去認識呢個信仰.

manppl 發表於 13-11-28 13:47
唔同意. 入到名校亦要努力讀書.
咁六合彩就算抽走40個號碼都要你中晒7個先有頭奬啦

zanezane 發表於 13-11-28 12:52
回覆 erniewellie 的帖子

無宗教的有d會有社團分.....

冇宗教, 冇社團, 就有5分, 咁人人都有機會在唔同學校得到額外5分, 唔會造成某一類人有5分, 好容易界定

你話20分抽餐死都未必入, 但15分連抽獎機會都冇

大抽獎點樣banance返15分損失呢? 難度第一round得15分o既人, 會在大抽獎時, 比第一round20分人士可以得到額外優勢? 大抽獎係人人平等, 20分人士在第一round有優勢係無可置疑

20分o既人去選無宗教, 自降身價總有原因, 係因為佢地覺得呢間學校好過其他教會學校, 先會去選, 就算佢地去選冇宗教學校, 都係有機會去抽, 即係佢地去宗教學校及冇宗教學校都有份抽, 但冇宗教人士, 只可以在冇無宗教學校有份抽, 仲要機會同有宗教人士一樣

如果冇宗教人士, 扮無宗教去攞額外5分, 咁佢地同冇宗教人士, 扮信主一樣冇分別, 我自己唔贊成, 但我唔評論呢類人o既價值觀問題

我唔係反對比5分有宗教或社團人士, 只係想帶出, 呢個計分制度, 對冇宗教及社團人士係有唔公平地方, 我認為冇宗教及社團人士選冇宗教及社團學校可得到額外5分, 應該可以平衡呢類人士o既利益

而家唔係講嬴輸, 人生咁長, 點先叫嬴?點先叫輸? 到死o固日都介定唔到嬴輸, 我只係評論自行收生計分制度

我都係跟以下的topic而講je.....

越來越覺得宗教個5分=䇔在起跑線

佢真係講 "=䇔在起跑線"....

zanezane 發表於 13-11-28 13:19
回覆 cherrieshum 的帖子

輸的定義在哪?
同意,起跑線不在學校的名字上,而是在家長的肚裡!  家長一味以為有好學校就=嬴,咁同一些家長一心諗住有錢俾小朋友就=愛又有咩分別???  
‹ 上一主題|下一主題