用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最難 interview. . .
樓主: C-Line1127
go

最難 interview. . .   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-10+發表

原帖由 Doramaymon 於 13-11-10 發表
你咁講又有道理,咁即係佢想要2-3歲小朋友識轉channel, 自問我個小朋友做唔到。

...
現實社會就係咁!
我小朋友英文唔得嫁!我見過屋村幼稚園,考數數目,二歲幾好難識囉,仲要係屋村,唔係名校,唯有覺得自已未教佢呢樣嘢!但結果,收左我小朋友!

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-10+發表

原帖由 manyjennifer 於 13-11-10 發表
一個班房3個老師,當中得一個係net
同英粵一樣

A-Z, 1-10  算少野了, 我仔仔都算應付到, 今日個老師問既我先覺得crazy! 佢問我仔, 你有冇坐過的士? 我仔話有, 咁你會講去邊? (我心知駛唔駛呀, 通常我地大人講) 但我仔竟然答荃灣廣場, 我真係surprise, 連隔離個家長都笑, 佢仲未放過, 再隔一陣又問, 你有冇坐過船? 仔答有, 跟住又問, 你坐船去邊?? 我仔真係答唔出.

咩interview黎架, 問d咁既野, 乜都識駛乜讀書呀!!! 返學就係想你地教之嘛!

回覆:最難 interview. . .

响屋企識唔代表响 interview 識,要佢地响陌生環境對住陌生人,真係開口講嘢已經好好!

ekhc    發表於 13-11-11 02:16

引用:教小朋友唔可以又中又英,你明明問英文字母

原帖由 princesssnowy 於 13-11-10 發表
教小朋友唔可以又中又英,你明明問英文字母,邊可以做中文/國語問啫 咁咪教壞細路囉

...
係架,可能第時上堂用英文顏色,要用廣東話答; 用廣東話問英文字,要用國語。我地呢d平民,真係鬥佢唔過。

引用:Quote:原帖由+manyjennifer+於+13-11-10+發

呢d咪就係收唔到叻學生囉,亂黎。
我囝舊年都識答呢啲問題,今年識英文問英答,中文問中文答,你叫佢 中文翻譯成英文或英文 翻譯中文都得,講中英文都可以full sentence ,但普通話真係識聽少少,講就完全唔得,跟老師講幾句都仲可以,所以都係整定嘅,無所謂啦!其實讀邊間對我囝黎講都分別唔大。

引用:A-Z,+1-10++算少野了,+我仔仔都算應付到,+

原帖由 ahirun 於 13-11-10 發表
A-Z, 1-10  算少野了, 我仔仔都算應付到, 今日個老師問既我先覺得crazy! 佢問我仔, 你有冇坐過的士? 我仔話 ...
考反應同常識!我有教小朋友嫁,不過我in親嗰d都唔問之嘛!哈哈

真係好學術性,未識講嘢或者唔係母語基本上都答唔到。我估佢地要選有双語基礎嘅小朋友。仲要問單双數……兩歲點識呀?答中都係撞彩啦!

民生?我覺得係你交完張form,佢地已經target左啲學生,再係target入面挑選!a-z,顏色數字係名校基本入學要求,答岩晒的小朋友多的是,最後咪係睇父母職業,學歷,人工,唔係點會填資料問得咁詳細

引用:Quote:原帖由+Doramaymon+於+13-11-10+發表

原帖由 manyjennifer 於 13-11-10 發表
我囝舊年都識答呢啲問題,今年識英文問英答,中文問中文答,你叫佢 中文翻譯成英文或英文 翻譯中文都得,講 ...
咁你仔真係叻仔黎喎👍👍👍

原帖由 princesssnowy 於 13-11-10 發表
教小朋友唔可以又中又英,你明明問英文字母,邊可以做中文/國語問啫 咁咪教壞細路囉

...
係用普通話問字母係咩字母,用普通話問個字母係咩色,我聽到都o哂嘴

我要補充, 我唔係in 名校, 都問成咁

引用:Quote:原帖由+Doramaymon+於+13-11-10+發表

我囝舊年都識答呢啲問題,今年識英文問英答,中文問中文答,你叫佢 中文翻譯成英文或英文 翻譯中文都得,講 ...
其實你小朋友咁叻,唔使讀呢間啦,大把學校爭住要。

引用:Quote:原帖由+manyjennifer+於+13-11-10+發

咁你仔真係叻仔黎喎👍👍👍
我囝學嘢係好快,而且我好鍾意同佢傾計,我又鍾意同工人傾計呢!佢見我同工人講英文,同佢講廣東話,久而久之咪明白係2種語言囉,我就係諗住等老師教佢普通話所以就忽略左普通話。

引用:我覺得st+cat+深D +

原帖由 MSKAKACHAN 於 13-11-10 發表
我覺得st cat 深D
St Cat 考認知,未識講野嘅小朋友都可以表現佢叻叻一面。但數字,A~Z 要識講野先得

有D學校你有$住半山反枱都收㗎好似xx講到明唔參加課外活動就唔好來啦!呢個世界從來就冇公平公正只是我們太天真,或許$30另我見識到D學校幾咁商業幾咁勢利,愛心?老師輕蔑的眼神令我心涼。

我囝學嘢係好快,而且我好鍾意同佢傾計,我又鍾意同工人傾計呢!佢見我同工人講英文,同佢講廣東話,久而久 ...
咁你最心儀邊間學校?

引用:A-Z,+1-10++算少野了,+我仔仔都算應付到,+

原帖由 ahirun 於 13-11-10 發表
A-Z, 1-10  算少野了, 我仔仔都算應付到, 今日個老師問既我先覺得crazy! 佢問我仔, 你有冇坐過的士? 我仔話 ...
你個囝好叻噃。。。俾著問我個個,實呆左 住九龍一定要搭船搭的士架,仲要問坐去邊?

...

回覆:C-Line1127 的帖子

The questions are not too crazy, i know many bb can answer that. The crazy point is even if the bb can answer all 100% correct, he may still be waiting list
or rejected. So as a parent, I really dunno what to expect. Cos even if my boy performs very well in interview, the result may still be disappointing. Just tell myself not to put too much hope.

‹ 上一主題|下一主題