用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 非常困擾
樓主: ming1119
go

非常困擾 [複製鏈接]

小曳人 發表於 13-8-22 11:01
其實如果真係混齡班,小朋友學到嘅嘢會更多 (跟據蒙特梭利)
可惜香港無乜學校咁做 (只知馬鞍山有一間有類似 ...

但會吾會個個家長都想自己小朋友混去啲比自己大既身邊?   

小之爸 發表於 13-8-28 12:58
賺到盡,頂唔順。
校長最愛以一些似是而非的教育理論(即聽起來順喉動聽但其實是廢話)打發家長,你要小心分 ...
已經最後一年啦,仲要開緊學,課程差不多的找過了,插班早已收生,有位都call waiting list先啦 ><

jjess 發表於 13-8-28 15:04
政府部門最怕是black and white send email or 寫信,因為可以trace 到究竟有無人follow up, 電話trace bac ...
佢有分地區,然後再分唔同學校,有專人負責英藝,每次對話都會錄音

回復 babymj33 的帖子

Montessori的混齡要老師好有經驗,同埋有教具和設施配合,先有成效,亦吾係個個細路適合。

如果吾係,只有混亂,好難學到野。

咁既學費、咁既安排,真係仲衰過York和Stafford果個情況。

醒目開學勳章 貢獻勳章

babymj33 發表於 13-8-28 15:13
但會吾會個個家長都想自己小朋友混去啲比自己大既身邊?
呢樣嘢~好難講
但我會想我個仔多d同唔同年齡嘅人相處,
同d細嘅一齊,可以學習領導、講嘢!就好似小學都有大哥哥大姐姐一樣
恐龍家

全校總收生並沒有超標,但每級人數不均,有時凸出來的未足一個班房,就會夾D其他班級小朋友,今年把原本一班的全日班折散幾個夾半日班,幾個夾LK,幾個夾NC,但教署只回覆學校未有違規,上課分配管唔到
‹ 上一主題|下一主題