用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 2013-2014太子明慧K1家長會(歡迎北角朋友們) ...
樓主: Marco2010
go

2013-2014太子明慧K1家長會(歡迎北角朋友們) [複製鏈接]

如果無錯,今日party或者最近用普通話教唱中國國歌。
有無人可以double confirm!

Marco2010 發表於 13-9-27 16:47
加油! 比N班最開心時, 我感覺還有距離, 不過明顯好左好多.

K1教書SPEED比以前快, 一個月未夠已經3本教完. ...

我仔話你個仔吾同佢講野!  好cool!  

yes!  唱國歌!

melonfans 發表於 13-9-28 22:11
我仔話你個仔吾同佢講野!  好cool!  

yes!  唱國歌!

EE唔比講野。而且今年校車氣氛差左。上次單野,阿仔話個小朋友naughty, 所以係reasonable.

你大少今年坐邊?

今年果位高左,小朋友間小左交流。

果然唱國歌,普通話開始有D feedback, good sign!

今年日日派書番屋企温, 又有功課做.  

sigh....個個星期都畀錯書仔仔或漏咗畀佢, 我地本書畀咗人地.  人地本書係仔仔到.  有時連功課都miss埋!  

上年個老師連歌書都吾畀番, 無得温.  今年係咪又係無派歌書?  

請問cambridge on-line用得未呀?

就嚟萬聖節, 希望今年有相畀番, 我地2年都無相, 問老師都吾畀!  

希望好似人地學校咁, 係server, 家長可以自己download相.  我地又開心, 老師workload又吾洗咁大!  

Marco2010  今年無見不過歌書WOR  發表於 13-10-8 13:23

阿仔上星期講" 早上好" 及:"再見" 普通話,,,,,,,,,,,,,不過發音跟香港式普通話一樣

阿仔透露E及N男同學仔今日好頑皮唔clean up玩具

Marco2010 發表於 13-10-8 13:26
阿仔上星期講" 早上好" 及:"再見" 普通話,,,,,,,,,,,,,不過發音跟香港式普通話一樣

你個班主任咪同我小朋友上年個班主任同一個人, 佢好懶, 又吾哂相, 又吾派歌書.  其他班都有相, 有歌書!

你要同佢講, 佢先做!  吾講又無件事!  

melonfans 發表於 13-10-9 10:52
你個班主任咪同我小朋友上年個班主任同一個人, 佢好懶, 又吾哂相, 又吾派歌書.  其他班都有相, 有歌書!

...
妳指NET定普通話老師?

melonfans  ms cool  發表於 13-10-10 15:43

回復 melonfans 的帖子

普通話老師都幾盡責, so far 都打左2-3次比我, 有事米找佢LAW.

最近用普通話跟阿仔傾下玩下, 返學開心左小小, 我諗都係主因.  
最近有時候佢都會要求我同佢講普通話

Marco2010 發表於 13-10-10 17:21
回復 melonfans 的帖子

普通話老師都幾盡責, so far 都打左2-3次比我, 有事米找佢LAW.

最緊要小朋友肯學!

取消咗cambridge e-book! 又無埋個on-line octopus!  今年書簿真係貴到離奇?!  

引用:Quote:Marco2010+發表於+13-10-8+13:26+阿

原帖由 melonfans 於 13-10-09 發表

...
N班有冇相收架?

cloudwingwing 發表於 13-10-11 13:18
N班有冇相收架?

應該有的!

sigh.....請問呢到有無k2家長係到呀?

小朋友啱啱學寫字, 我諗我地個中文老師未教過k2小朋友寫字, 不停咁擦佢寫完d字, 1個字最少擦3次, 又吾識教佢點寫, 又無虛線字跟, 吾識寫坐係到又話佢吾做.  小朋友真無奈!

佢返到屋企我識教佢寫就好快寫哂, 又再寫下練習簿, 又開心, 又肯寫!

請問你地老師教成點呀?

普通話老師真係好勤奮,每星期都打黎,有時一個星期二次Tim.
相反Ms. Cool好像消失了一樣,不過仔都唱下英文歌仔。

Marco2010 發表於 13-10-19 12:37
普通話老師真係好勤奮,每星期都打黎,有時一個星期二次Tim.
相反Ms. Cool好像消失了一樣,不過仔都唱下英 ...
o下?! 咁好既? 開學到而家都係打左一次黎jar

16082010 發表於 13-10-21 12:24
o下?! 咁好既? 開學到而家都係打左一次黎jar
比上年打多左,都有上心我們寫在handbook的remarks! Excellent.
Ms Cool應該最近比左chips小朋友吃,妳又問下妳公子

英文新歌 (大約如下)
Circle is a shape, round and round.
It like a pizza, a cookie, a ring and coin.

普通話真唔敢講,乜野都答"沒有","是"
好多都聽唔明

Marco2010 發表於 13-10-21 22:07
比上年打多左,都有上心我們寫在handbook的remarks! Excellent.
Ms Cool應該最近比左chips小朋友吃,妳又問 ...

ic~ 可能你有remark 野俾老師,所以佢同你有多d follow up 啦 ><
我都見哩排書包裹常有零食

Marco2010  Chips應該係學校吃,沒有帶走架  發表於 13-10-23 23:45

16082010 發表於 13-10-23 14:56
ic~ 可能你有remark 野俾老師,所以佢同你有多d follow up 啦 ><
我都見哩排書包裹常有零食
...
想問下妳小朋友學普通話的情況怎樣?TksTks

Marco2010 發表於 13-10-23 23:47
想問下妳小朋友學普通話的情況怎樣?TksTks
只係聽過佢講"再見" 唱BYE BYE 歌, 同埋講"李老師" jar
可能有時佢講左我都聽唔明
聽多d PTH 兒歌唔知有無用

有無買學校派返黎 ipen 學習卡 ?
‹ 上一主題|下一主題