用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發,現在讀英藝的家長入来傾下
樓主: floralee212
go

有感而發,現在讀英藝的家長入来傾下   [複製鏈接]

回復 floralee212 的帖子

主流應係廣東話,普通話及英文,唔知有冇錯,我是讀英普的,最好都係問多次學校。

都係個句啦,
針唔吉到肉唔知痛.
唔係發生係自己身上就容易置身事外.

ccw0732  講得非常非常啱  發表於 13-5-17 13:01

回覆:TaiLoBo 的帖子

DEl

其實我地一眾家長都受事件困擾,都好想交流吓,連亞Simb 都發表話明白我們,但返為......我地都未交流,就先插先打壓我們。

我吾會再响相闗的post 發表!

引用:其實我地一眾家長都受事件困擾,都好想交流

原帖由 Ononma 於 13-05-15 發表
其實我地一眾家長都受事件困擾,都好想交流吓,連亞Simb 都發表話明白我們,但返為......我地都未交流,就 ...
不要放棄,不要因別人反我們的post便不回應。每人都有發表的懽利。這版面就是讓英藝的家長打氣站,大家交流互通一下意見。

回覆:有感而發,現在讀英藝的家長入来傾下

Does Simb daughter still go to zenith or she quit already?

回覆:floralee212 的帖子

Thanks.  明白曬

回覆:lingyan828 的帖子

As i know, not yet

rainbowcov  好似轉左啦.  發表於 13-5-16 10:23

最緊要你同你小朋友覺得ok,其他人點諗控制唔到,莫講話為學平反。始終各人有自己看法。香港咁多幼稚園,總有間適合自己小朋友既。

回覆:Kat_Fong 的帖子

我小兒下月快將畢業及巳有小學已收左。有些bk ma話我地要搭咩同一條船怕佢沉,老實說小兒快離開校,我也不必怕它沉不沉船,因我快要下船。出post只是想這件事令有些準家長一些中肯、正面的意見!不喜勿插!謝謝

ccw0732  你吾講出黎! 真係吾知你D小朋友快要畢業.  發表於 13-5-17 13:04

floralee212 發表於 13-5-15 22:00
我小兒下月快將畢業及巳有小學已收左。有些bk ma話我地要搭咩同一條船怕佢沉,老實說小兒快離開校,我也不 ...
邊間小學收左呀,考得好嗎?

引用:Quote:floralee212+發表於+13-5-15+22:00+

原帖由 che13 於 13-05-15 發表
邊間小學收左呀,考得好嗎?
那間收了我不開名了,免又俾人插。而上年UK生很多叩門入了九龍塘區小學。

引用:其實我地一眾家長都受事件困擾,都好想交流

原帖由 Ononma 於 13-05-15 發表
其實我地一眾家長都受事件困擾,都好想交流吓,連亞Simb 都發表話明白我們,但返為......我地都未交流,就 ...
咁,請問你對學校positive嗎? 可否share下你地想法?
我個囡囡過幾個月讀沙田pn

每一位家長都有自己選擇學校的權利,間學校好與不好適合與否,我們會自己去分析。我們一班英藝家長&準家長只想有個平台交流下,請給我們一條生路吧 !!! 謝謝。

我同C6仲爭拗緊.認真,我自己以前做幼稚園,個個都話有理念既,但係有幾多真係有理念?呢d野可以寫出黎可以講出黎,就算校長有,有D老師冇呢,我聽D舊同事講而家多左好多後生老師,但係唔少都冇心教,淨係鬧,又求求其其,所以我C6都話其他度度都有危度度都有好有唔好,睇你自己好唔好彩,遇唔遇到呢D事,所以佢話與其實間幼稚園都有呢D隱性問題,爭在有冇俾你發現,唔通唔讀咩,照讀可也,因為之前放棄晒其他offer,如果黎緊冇其他收,應該會照讀

Del

回覆:Kat_Fong 的帖子

用自己雙眼去睇到、用自己雙耳去聽到,我才會相信。這是我個人睇法。不喜勿插。

ccw0732  睇怕要做到上述睇法,真係要在學內工作,先領悟得到!  發表於 13-5-17 13:08

Thx for opening this post, really admire your courage! My daughter will start PN at Kowloon Tong campus this fall, I am looking forward to it!

大家講得咁高興,我都入黎講下先!
我對孖仔(2月大b)黎緊8月會入讀九龍塘pn,我住九龍塘,所以要搵番呢區學校。同兩個仔報左好多間學校,考左5間。其他4間,我兩個仔都唔肯跟老師指示做,除左呢間,佢地一齊in(因為哥哥一入去就喊,老師叫埋細佬一齊)係老師面前做晒所有指示,仲答埋問題,而且將玩具互相分享(係屋企係爭),可能佢地同我一樣,都好鐘意個老師,in完落到地下見到校長仲傾左幾句,間學校俾我的感覺好好,所以雖然學費好貴(因為兩個加埋好重皮),但我都希望俾佢讀到呢間學校,就算只夠錢讀一年都好,而家我同兩個仔都好期待返學。
我希望有媽媽知道,有媽媽會將呢間學校放第一個選擇,而唔係其他post講排最尾。而家出左單野,但冇改我的決定。雖然我今年都會同兩個仔考過其他學校k1(老公話怕出年學費再貴,因為$壓力太大),但如果我得一個,我會睇下返成點先,再決定轉唔轉校,因為同學校接觸咁多次,佢係唯一令我覺得佢係有heart的學校。

worm_store  唔使諗,一定加,佢地例牌菜每年加接近10%學費  發表於 13-8-20 00:18

我都好苦惱,自己覺得兩方都不能盡信,我老公話只系個別事件,不需為此報導決定吾讀,但我又怕學校現在形象影響將來小朋友考k or 升小,語言環境和課程聽其他家長都讚,教深一年,好吸引我,安全問題又好重要!唉,點揀好

‹ 上一主題|下一主題