用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有沒有家長今日收到協恩 OFFER 信或電話? ...
樓主: 何晶晶
go

請問有沒有家長今日收到協恩 OFFER 信或電話? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+BallBallMaMa+於+13-03-28+發

原帖由 春卷 於 13-03-28 發表
我好似仲開過一個post 話到協恩interview 兼盛讚協恩女又smart 又nice 。好老實說in 了幾間女校,協 ...
香港不是鐡幕國家,每一個人都有言論自由。

cellon    發表於 13-3-31 23:11

引用:Quote:春卷+發表於+13-3-28+18:47+我好似仲

原帖由 PoPoLanma 於 13-03-28 發表
壓力大, 呻兩句當然無問題, 亦深表同情 ( 為人父母, 當然明白家長的心情 ) !
但感覺有些人係别有用心, 專找 ...
Absolutely agreed with u.

引用:Quote:原帖由+PoPoLanma+於+13-03-28+發表

原帖由 Honey917 於 13-03-28 發表
Absolutely agreed with u.
Me too

回復 Pennydorathy 的帖子

真係等得好痛苦

回復 Catkfc 的帖子

當收到reject letter 吧!因為這樣才可平靜下來,和鼓勵女兒專心學業吧,好讓日後叩門之準備。

學校年年都會先出 offer 俾一批正選,之後因為種種原因有人放棄 offer,學校再去 call waiting,每次又會俾三幾日時間去考慮吓,音樂椅效應,如果 bps 自行幾十個位都可以 waiting 去到過百,自己計吓條數,真係可以玩好耐,e d 情況間間學校都會發生,學校無需要去為難家長學生,寄封 standard reject letter 有幾難呢。
等待係痛苦、無奈,呻吓絕對可以,相信係家長都會諒解,但有冇需要去說一些難聽說話去數落學校呢?
考直資有樣好,佢揀你時,你亦揀反佢轉頭,兼且手握最終決定權,這道理人人都曉得。
失意於直資嘅家長,更好嘅機會仍然在前面,七月當你知道女女派去心頭好時,可能萬二分慶幸之前冇晌直資放低張賣身契啊。
女女係 shortlisted candidates,已經係實力嘅證明。
七月再上嚟報喜喇。

引用:學校年年都會先出+offer+俾一批正選,之後

原帖由 Rattie 於 13-03-30 發表
學校年年都會先出 offer 俾一批正選,之後因為種種原因有人放棄 offer,學校再去 call waiting,每次又會俾 ...
說得好

每間學校都有數百人,甚至過千申請,揀人係好頭痕,哈哈

回覆:Rattie 的帖子

说得好
这是正常的
如同一个学系 沈会大学收了你 但一个月后HKU 又收你 你会什样挑
人挑学校 学校挑人 很正常

‹ 上一主題|下一主題