用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 送給家長教小朋友英文,講英文既寶貴意見 ...
樓主: william9_2003
go

送給家長教小朋友英文,講英文既寶貴意見 [複製鏈接]

高能低分, 总比高分低能佳!<----唉....低分足以影響升班 及高中果陣揀科既優先次序架......升唔到班話俾人聽點高能都冇用啦

回復 samuel89 的帖子

忍耐点! 高能的人总有出头天, 揾个懂得mark scheme 的老师教佢答题目全攻策略, 学吓D死板答题技巧.  你个仔有无安慰你?

引用:高能低分,+总比高分低能佳!

annie40 發表於 12-3-7 18:04

忍耐点! 高能的人总有出头天, 揾个懂得mark scheme 的老师教佢答题目全攻策略, 学吓D死板答题技巧.  你个仔有无安慰你?
我覺得皆因細仔性格似足我....1個字"懶".....
"懶"系學唔掂英文最大既原因(唔睇英文書,懶查字典,懶背生字) ......英文唔掂, 升左英中後, 考試自然"滑鐵盧"啦.....咪攻策略都救唔到佢

motherotk  just explore, explore a book that match his interest and his language level...take quite some time..he knows what he really likes..  發表於 12-3-10 11:29
annie40  try to search a good tuitor to guide him, or make freind with a buddy like Anchan's son who would inspire him a lot.  發表於 12-3-8 12:10

madscientist 發表於 12-3-7 18:19
高能,好難低分。

剛剛解釋左......愈識得"走精面"既學生, 愈冇可能學得好外語(英文).....

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-7+18:19+

回復 madscientist 的帖子

有些男孩子性格是超然括达的, 写得一手好文, 却十分厌恶跟足指示答D有点白痴的死板问题, 因此各方面明显是聪明仔, 但考试就waterloo.  这种品性是未来当老板的好材料.  恭喜, Samuel!

我个女就中中直直, 可能是高分低能, 指示话做一小时, 佢永远唔会做五十九分钟, 必定交足功课, 有做多无做少, 是上佳雇员的材料.  

剛剛解釋左......愈識得"走精面"既學生, 愈冇可能學得好外語(英文).....

乐观D, 愈識得"走精面" 可能是作故仔高手, 说话内容有趣味有古怪, 文笔一般的Stephanie Meyer 竟然是几年来美国收入最高的作家, 令不少许多文胆, 大文豪恨得牙痒吗?

我个女好大机会帮令郎打工, 现在阿妈先帮佢老豆擦鞋!:;pppp:

回復 annie40 的帖子

我細仔系就系鍾意閱讀, 但只系中文小說不離手, 香港地最重要要學既英文佢就"懶"唔去讀.....唔好話当老板的好材料, 剩系佢d前途我都勁擔心.....

motherotk  鍾意閱讀, 系中文小說不離手- same as me, I was crazy for Chinese readings in P &amp; sec. I only started to read Engl. detective stories in university, since then, I read a lots Eng. stories..   發表於 12-3-10 11:27

我觉得令郎不是"懶"唔去讀英文, 而是能力和方便的问题, 鍾意睇金庸的孩子, 思维已颇成熟又有点幽默, 佢会喜欢看Harlan Cobern, Dan Brown 等, 但现时的英文程度令英文阅读有难度, 不能享受, 勉强可以试看Darran Shan. 或简单的goosebumps. (又强逼又鼓励他每天看两页,看到悬疑奇情处, 或会引发他追看下去的兴趣), 或者去问YKchild, 有否好提议.

先至声明, 我也是这般要求小女看中文小说,偶然有看,  暂时都未受落.  我唯有耐唔中哦两句. 不过佢愈来愈忙, 无物空闲了.  

回復 annie40 的帖子

Y2Kchild 既方法系要自小就著重英文,自小陪訓,引導......我自己性格都唔會甘做(實情我比細仔仲懶,仲冇耐性,邊會甘有愛心慢慢自小陪訓,引導)

annie40  Good! Happy and relaxed family.  發表於 12-3-8 13:39

引用:Quote:samuel89+發表於+12-3-8+12:08+回復+

引用:Quote:samuel89+發表於+12-3-8+12:08+回復+

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-8+21:53+

引用:+本帖最後由+awah112+於+12-3-9+11:41+編輯

回復 awah112 的帖子

awah,

喂! 您跟madscientist 好得意, samuel 都未搭嘴, 你地系甘帮佢出主意. Samuel 话只望仔仔学懂日常英语, 不是真心话.边有甘低期望.  明明可以学好D, 做物要让孩子他日做左senator, 或人大, 或其他, 仲系甘讲: I try my breast, 比人笑足几年.  

书到用时方恨少
事非经过不知难
----陆游

Samuel, 期望高D, 我支持你! (得把口)

annie

‹ 上一主題|下一主題