用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 崇真interview有無人可以分享下?
樓主: tiktiktmlkl
go

崇真interview有無人可以分享下? [複製鏈接]

會唔會係主流班同國際班計分方法唔同呢?

不過算啦, 都IN完, 都係用平常心去等結果吧!

我囝囝未收到interview 的通知,唔知幾時...可能要下一輪.

我上次去嘉年華,就見到有projector比小朋友看,跟住手勢,但唔知是否平日都是這個方法教小朋友呢?! 但我覺得d老師都幾好.

但當見過老師
原帖由 anteater 於 10-10-16 13:18 發表
唔計分的,老師問問題只係想同小朋友WARM UP 下.  不過我唔鍾意小朋友望住PROJECTER 唱歌跳舞,而家返n1望住老師跟住做動作至係正常!

想問問是否in入普英班先? 而主流班是之後才到校in呢? 兩parts 是分開的呢? or 同一日in埋呀?

原帖由 hohoho36 於 10-10-16 08:24 發表
我又無喎, 喎玩具房時無老師主動同小朋友玩, 亦好似無mark分, 老師只係企埋一邊, 但見有家長會主動咁叫小朋友去同老師傾計或比玩具老師, 我就無咁做到喇, 因為我小朋友唔舒服~ ...

之前第三版已有人問有多少人in,  你可以再爬文,
按校方公佈的面試名單, 每課室36人,分9間課室, 每課室分三輪,每輪12人
估計, 主流班名單由第一至五課室, 即180人, 國際班(即英普班)名單由第六至第九課室, 即144人,
當日應該in 324人

原帖由 vic6 於 10-10-16 18:28 發表
想問問是否in入普英班先? 而主流班是之後才到校in呢? 兩parts 是分開的呢? or 同一日in埋呀?

我都覺得如果老師唔係企係電腦前邊講故事邊按掣, 而係攞住本BIG BOOK, 坐係6位小朋友面前講故事, 相信感覺會更好, 小朋友會聽得更有趣呢!

原帖由 vic6 於 10-10-16 18:21 發表
我囝囝未收到interview 的通知,唔知幾時...可能要下一輪.

我上次去嘉年華,就見到有projector比小朋友看,跟住手勢,但唔知是否平日都是這個方法教小朋友呢?! 但我覺得d老師都幾好.

但當見過老師 ...

我都覺得係. 同埋用projector 係冷冰冰教學..

我其實開始有少少discount 0左間school.
不過佢又係一條lung. 呢次ok 0左. 就唔駛再搵小學... 又愛又恨...
不過我見太多tt小朋友都係wear glasses.

就算唔近視都會散光,佢地播PROTECTOR時又唔關燈又唔落簾,成六點外面陽光仲好充足,我要睇得好用神!另外TT比較標榜資訊科技,好多都行電腦化,經常定神睇野,一定好容易近視,不過而家好多小朋友都近視,真係好難避免,但係作為學校都應該有責任保護小朋友的眼睛,唔好一味推廣光碟學習,咁我不如買SET DISNEY 俾小朋友睇!
至於一條龍...佢上到小學D學費咁貴,有津貼咪會讀,如果唔係,你俾得起錢,到時至考入去都唔會無機會,聽聞今年好多人都唔直升,小學大把位

原帖由 anteater 於 10-10-17 08:23 發表
就算唔近視都會散光,佢地播PROTECTOR時又唔關燈又唔落簾,成六點外面陽光仲好充足,我要睇得好用神!另外TT比較標榜資訊科技,好多都行電腦化,經常定神睇野,一定好容易近視,不過而家好多小朋友都近視,真係好難避免,但係 ...

嗯, 真係有利有弊, 成日對住電腦, 咁細個對隻眼真係唔太好~ 但係佢地英文同國語都有優勢~

呀囡返全日班4:30先放學,TT要5:00interview冇時間返屋企換衫如果穿校服去會唔會唔好?

每一輪都應該是12人 (按校方公佈的名單)同時入第一間課室, 除了放棄或遲到者例外, 玩了玩具後應該分兩批入第2 間課室, 因為同一時間觀察12人小朋友都幾吃力, 對大家都不太公平, 所以應該前六名先入第2課室,後6位再等多一陣

原帖由 goldenbaby 於 10-10-17 00:17 發表

我們是Group 7第1輪, 只有6人入第2間課室, 是普遍安排嗎?

唔知道第二面試日和第三面試日有幾多人呢?

如果三期都人數相若, 那麼便有差不多一千人報名?
究竟收幾多人呢? 有幾多個係世襲生呢?

你可以上佢地學校website, 睇下面試名單, 就知大概有多少位小朋友參加面試.

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 16:12 發表

13/10 有324人, 名單已經移走左啦, 如果之前無DOWNLOAD, 而家都睇唔到
我想問, 28/10 及11/11 另外兩日會否有更多人IN 又或相同人數呢, 如果三期一樣, 都有972人

我暫時看不到新名單放上網喎

原帖由 tsangws 於 10-10-19 17:01 發表
你可以上佢地學校website, 睇下面試名單, 就知大概有多少位小朋友參加面試.

原帖由 winavis 於 10-10-16 13:18 發表
唉... 個日其實好多bb 係咁咳.. 坐0向阿女身咳咳咳. 大人又打噴嚏.. 頂...

要俾阿b 飲多00橙汁先得...

好緊張呀.. 希望傻下傻得...

我同阿b報0左 返宏福n 班...
我報全日. 佢地夠擔死同我講阿女係, 上午同上午班 ...

又報宏福N班又報TTK班?細b都好合TT:loveliness:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

無衝突, 佢個B想讀出年九月的K1, 現在讀N班好正常, 如果父母都要上班, 早些俾亞B返學, 又可以學野, 又可以學自理能力, 我個大仔都係兩歲多D返N1班, 返學兩個月便可以介日片和夜片, 省下不少尿片錢, 又學到好多東西, 講野都多左

至於宏福的安排就有點古怪, 如果無全日班可以同人講只開上下午班, 但全日班竟然係走讀班, 咁如果我讀K1時CLAIM學券是填半日制還是全日制呢?

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-19 17:34 發表

又報宏福N班又報TTK班?細b都好合TT:loveliness:

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 17:49 發表
無衝突, 佢個B想讀出年九月的K1, 現在讀N班好正常, 如果父母都要上班, 早些俾亞B返學, 又可以學野, 又可以學自理能力, 我個大仔都係兩歲多D返N1班, 返學兩個月便可以介日片和夜片, 省下不少尿片錢, 又學到好多東西,  ...

今年讀N班舊年已in晒點解而家至in?是否有插班位?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我今天收到信 28/10去in 7:00pm ar!!
我16/8親身交表+最後一場簡介会+0811B

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 16:12 發表

之前睇唔知係"親子王"定係類似d幼稚園攻略既MAGAZINE.度講.祟真收到約1800個application..
真係好多人爭呢~

‹ 上一主題|下一主題