用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 york被指收錢幫人洗禮,上晒報紙..點解咁架?? 失望... ...
樓主: granlee
go

york被指收錢幫人洗禮,上晒報紙..點解咁架?? 失望... [複製鏈接]

其實我認為若下次校長有任何異常的舉動, 家長們應該群起提醒一下校長及反對有關的安排, 以免將來有同類的事件發生!! 大家亦請努力培育幼兒, 約克家長永不言敗!! 加油!!

原帖由 ck07hk 於 10-10-5 09:51 發表
其實我認為若下次校長有任何異常的舉動, 家長們應該群起提醒一下校長及反對有關的安排, 以免將來有同類的事件發生!! 大家亦請努力培育幼兒, 約克家長永不言敗!! 加油!! ...

呢個幾好喎! 好正面呀!! 支持!

原帖由 moonsung 於 10-10-5 13:14 發表
I think we should focus on the education policy in Hong Kong. Why are there 5 extra points for the catholics when they are applying the catholics school? Why don't they judge the kids according to the ...

其實等於做校董有20分咁咋嘛, 唔通又話點解父母做校董可以多20分? 仲有好多其他既得分, 非既得利益者一定會話唔公平, 觀點與角度既問題
以教會既經費同人力去建立既學校, 一定會優先俾返priority俾具有相同理念既家庭去入讀, 同時只係加得5分, 5%比例好合理喎!

呢位家長好有 guts, 我很少見自己學校俾人攻擊還可以客觀公正地說話, super!!

基本上, 有時成日鬧政府呢樣個樣, 其實, 爆咁大單嘢, 如果是小學全權自主收生, 唔多唔少會有影响, 但好彩有自行及大抽獎, 所以入好學校的機會是完全沒有影响.

其實最大影响便是 YORK 學校自己, 家長入小學根本沒有影响.

原帖由 iameliza 於 10-10-5 14:18 發表

其實等於做校董有20分咁咋嘛, 唔通又話點解父母做校董可以多20分? 仲有好多其他既得分, 非既得利益者一定會話唔公平, 觀點與角度既問題
以教會既經費同人力去建立既學校, 一定會優先俾返priority俾具有相同理念既 ...

原帖由 panbaby 於 10-10-5 14:54 發表
呢位家長好有 guts, 我很少見自己學校俾人攻擊還可以客觀公正地說話, super!!

基本上, 有時成日鬧政府呢樣個樣, 其實, 爆咁大單嘢, 如果是小學全權自主收生, 唔多唔少會有影响, 但好彩有自行及大抽獎, 所以 ...

有d面紅添....
不過, 講真我要申報利益先, 我係天主教徒, 雖然可以拎到天主教小學既5分, 不過我都唔會眼紅基督教、聖公會或佛教學校既5分, 亦唔會覺得校董既20分、父母在職既20分、等等係唔合理, 因為各有前因莫羡人, 每個遊戲都有佢既規則, 如果樣樣都唔滿意覺得唔公平, 只係自己谷氣唔開心。套句說話, 天主從未有應許世界係公平, 只要有個平常心, 做咩都開心d。

呢單野, 無疑係會令我地呢班約克家長唔開心同失望, 亦有壓力, 不過我覺我得作為家長不必太擔心人地既睇法, 因為應該覺得shameful既唔係我地, 因為個seminar裡面校長係好積極參與在內, 一定知情並批核左, 我只希望校長經一事長一智, 專心focus返o係教育上, 好同意之前有位家長講, 宗教係好sensitive, 其實教育都係, 宗教同教育都係唔係講求利益價值或一加一等於二既呢d可計算既事情, 要賺錢實在要好小心處理。

agree....

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-10-4 13:51 發表
同意你所講 "SO FAR我付出嘅金錢學校亦交足功課,心諗咁樣已經足夠."。

好似今次"慕道班",有人投訴要收費,大家要清楚,呢樣係"optional",你有選擇權,你覺得不合理便不參加囉,又不是一定要參加俾錢。

另外,如果家長已有自己 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

同意.
我睇到小朋友學到好多野, 番得開心就足夠, 無必要茂
茂然轉校, 影響小朋友情緒! 自己拍門考小一始終係講實力,我諗YORK可以做到!

-------------------------------------------

原帖由 唉瘋 於 10-10-2 21:10 發表
事情發生咗幾日,真係忍唔住要出聲.

我小朋友都係YORK學生,由入學開始,已經感覺到校長為人積極,努力賺錢,不過從來我覺得有需要就比,無需要我都唔會比,SO FAR我付出嘅金錢學校亦交足功課,心諗咁樣已經足夠.

至於今次 ...

醒目開學勳章

原帖由 iameliza 於 10-10-5 14:18 發表

以教會既經費同人力去建立既學校, 一定會優先俾返priority俾具有相同理念既 ...
我接觸教會多年, 一直明白, 福音傳播嘅重要, 什麼教會學校要有priority比相同理念的人, 只係一班既得利益者(即本身已擁有5分嘅人)嘅自圓其說說話。教會學校都受政府資助的(私校除外), 都係用緊香港納稅人嘅金錢, 非教徒都有納稅, 點解某部分嘅人會有特權?

好多小朋友, 都係由學校開始接觸教會,接觸福音, 呢d唔係現有教徒專利, 最初我的家人全不是教徒, 神透過學校令我接觸福音, 再去影響返自己家人, 福音傳播理念, 某啲教徒被5分蒙閉了嗎 ???

york今次事件比人一沉百踩未算最難受, 見到一班"教徒"留言 (我指在"談幼稚園") 才最可怕。

多日來, 都唔想出太多聲, 今天有得罪之處, 請諒。
‹ 上一主題|下一主題