用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 出街食飯$, 同零用錢!
樓主: popokit
go

出街食飯$, 同零用錢! [複製鏈接]

非常同意!
偶然一、兩次用凸左,只可‘借糧。’
原帖由 Fat-C-9 於 09-9-21 21:22 發表
比小朋友零用錢, 係要有定額的, 唔可以話用晒便問你攞的。
你返工出糧唔夠用, 唔通會問老板攞咩。
小朋友中一時, 我是一個星期出糧一次的, 現在, 中二了, 便一個月出糧一次了。
總之, 計好夠佢食飯, 搭車, 應酬啦! ...

我女中學飯商訂飯$16盒,上年小學$15。$24咁貴ge?係咪飯商訂飯啊?
原帖由 月師奶 於 09-9-22 23:39 發表
學校飯盒都要24蚊啦...出街食梗係唔夠, 至少你都預佢28蚊囉, 突左要佢自己貼, 自然佢就睇住條數來食飯..........每星期咁俾會好d喎, 免得佢成個月都唔食野, 或求其咬個包咁又當一餐 ...

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-21 21:22 發表
比小朋友零用錢, 係要有定額↑的, 唔可以話用晒便問你攞的。
你返工出糧唔夠用, 唔通會問老板攞咩。
小朋友中一時, 我是一個星期出糧一次的, 現在, 中二了, 便一個月出糧一次了。
總之, 計好夠佢食飯, 搭車, 應酬啦! ...

我始終都覺得同阿仔計到甘"足"系有d問題....
不過可能個個小朋友性格都唔太相同....好似我阿仔本人已經超"孤寒" ...所以"豪"俾佢都唔怕佢大使....

原帖由 samuel89 於 09-9-27 16:53 發表

我始終都覺得同阿仔計到甘"足"系有d問題....
不過可能個個小朋友性格都唔太相同....好似我阿仔本人已經超"孤寒" ...所以"豪"俾佢都唔怕佢大使.... ...

這位家長, 你而家唔係同個仔計呀, 我地同仔女邊有得計的, 心血, 時間, 金錢.... 所有付出都無得計。
但比零用錢, 就如你係老闆, 定期定額"出糧"比佢, 等佢有個觀念, 錢就係得咁多, 等佢地學識如何管理自己的財富, 將來出來做野, 洗錢都有個譜。
不過, 每個家庭都有自己的文化和教仔方法, 以上只是自己的意見吧了。

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-28 09:27 發表

這位家長, 你而家唔係同個仔計呀, 我地同仔女邊有得計的, 心血, 時間, 金錢.... 所有付出都無得計。
但比零用錢, 就如你係老闆, 定期定額"出糧"比佢, 等佢有個觀念, 錢就係得咁多, 等佢地學識如何管理自己的財富,  ...

你誤會啦.....我"計"既意思唔系甘......
我都講明我阿仔性格"超孤寒"....
我先可以用呢個方法....如果我用"出糧"比佢呢個方法,反而好似有d問題...

hehe, 我都係用出糧方式比阿仔, 當正佢同我打工一樣, 每星期有個basic salary, 如果佢幫手做家務就加的比佢咁囉...我只會買生活所需既野比佢, 如果佢要買自己鍾意既野, 咁佢就要自己儲錢買, 我亦唔會干涉佢買乜

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 13:25 發表
hehe, 我都係用出糧方式比阿仔, 當正佢同我打工一樣, 每星期有個basic salary, 如果佢幫手做家務就加的比佢咁囉...我只會買生活所需既野比佢, 如果佢要買自己鍾意既野, 咁佢就要自己儲錢買, 我亦唔會干涉佢買乜 ...

佢如果自己儲錢買online"點",武器都俾佢買嗎

原帖由 samuel89 於 09-9-28 13:57 發表

佢如果自己儲錢買online"點",武器都俾佢買嗎

我相信呢個係家教問題, 唔係理財問題, 由細到大佢都冇玩online game, 依家比佢玩佢都覺得好無聊幼稚

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 14:03 發表

我相信呢個係家教問題, 唔係理財問題, 由細到大佢都冇玩online game, 依家比佢玩佢都覺得好無聊幼稚

...佩服

原帖由 samuel89 於 09-9-28 14:29 發表

...佩服

過獎喇, samuel你都唔差呀, 睇到你都好關心小朋友

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 14:55 發表

過獎喇, samuel你都唔差呀, 睇到你都好關心小朋友

but我對阿仔打online game完全無晒計

原帖由 samuel89 於 09-9-28 14:59 發表

but我對阿仔打online game完全無晒計

佢響屋企玩定出街玩呀?
我響阿仔讀小學時已經開始諗計, 先先係用56k上網, 等佢淨係可以上網查資料, 後來係自己唔夠用....所以改返用寬頻, 不過就比佢用部老爺機, 直至依家佢都冇哂癮打online game lu

原帖由 bkfriend 於 09-9-28 15:07 發表

佢響屋企玩定出街玩呀?
我響阿仔讀小學時已經開始諗計, 先先係用56k上網, 等佢淨係可以上網查資料, 後來係自己唔夠用....所以改返用寬頻, 不過就比佢用部老爺機::" />lol, 直至依家佢都冇哂癮打online game lu ...

佢響屋企玩....先先都係用56k上網,不過續約已經冇呢支歌唱... 起初俾1個鐘佢娛樂下,放鬆下....點知就甘上左癮,介唔到...

阿女f.3要出去食.
早餐屋企食
午餐只計返學日,每日30. 每個星期俾, 咁遇到特別事冇返學, 下星期可以扣返佢.
車費, 我地俾錢入八達通, 每次100
零用錢 50 (2 week)
考試或學校假期,除非有事先通知,會俾40.否則去婆婆屋企食或食自己.
目前為止都ok, 佢自己會調節, 有時28一餐, 有時19一餐.

原帖由 unhappyma 於 09-10-2 14:58 發表
阿女f.3要出去食.
早餐屋企食
午餐只計返學日,每日30. 每個星期俾, 咁遇到特別事冇返學, 下星期可以扣返佢.
考試或學校假期,除非有事先通知,會俾40.否則去婆 ...

unhappyma,
你囡囡唔食零食嗎 ?
50元/2 week  夠用嗎 ?
我比 50元/1 week.

原帖由 unhappyma 於 09-10-2 14:58 發表
阿女f.3要出去食.
早餐屋企食
考試或學校假期,除非有事先通知,會俾40.否則去婆 ...

想問下系唔系真系要同小朋友計得甘清楚 ....又加又扣甘小朋友先唔會"大使慣"...先會學到"理財"....

原帖由 samuel89 於 09-10-5 10:32 發表

想問下系唔系真系要同小朋友計得甘清楚 ....又加又扣甘小朋友先唔會"大使慣"...先會學到"理財"....

我諗都係先小人, 後君子. 好d.
呢個都係第日對與朋友處理$的態度. 每個人對$的態度不同, 有時你自己唔介意, 就以為朋友唔介意;
有時可能又會慷他人(呀爸呀媽)之慨, 多多都唔夠佢洗, 所以捭他知道對$都是數還數好d.
(依家好多時要外出食飯, 牽涉$的機會多了, 所以他們會多了與同學處理$的機會.)

註: 條數清清楚楚, 並不是等於要斤斤計較.

原帖由 popokit 於 09-10-5 11:07 發表

我諗都係先小人, 後君子. 好d.
呢個都係第日對與朋友處理$的態度. 每個人對$的態度不同, 有時你自己唔介意, 就以為朋友唔介意;
有時可能又會慷他人(呀爸呀媽)之慨, 多多都唔夠佢洗, 所以捭他知道對$都是數還數好d. ...

只可以講句"針無2頭利"....
註: 條數清清楚楚, 同斤斤計較只系個人感覺既分別而已....

最近D年輕人興online game中玩交易,即在遊戲中獲得的物品/級數,與朋友/網友用$作賣買,有人話一次可買得三千元!所以身為家長要多留意仔女,尤其是突然多$/小$,成日不依靠父母$/成日要$取之不盡又不知$去向都加留意。有些人係父母太管制緊張$狀況下,令他們在各處找機會,模仿成年人找快$來表達自己價值有用,我仔對我溝通時我才知,我仔好多疑問對/錯,時刻要糾正他!
有時間大家互相上來交流下
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

原帖由 samuel89 於 09-10-5 11:48 發表

只可以講句"針無2頭利"....
註: 條數清清楚楚, 同斤斤計較只系個人感覺既分別而已....

咁又係!
總之不應攞人便宜, 不會捭人搵大大的老襯, 便是了.

‹ 上一主題|下一主題