用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 K2/Lower資料分享~
樓主: chuppy
go

K2/Lower資料分享~ [複製鏈接]

Chuppy,

有無細b我唔知wor,我果仔去年係N-star,今年只有3個同學同班。

你講的中文詞彙,我果班老師話monday會開始教,家長就幫手找相關的圖片(第一篇佢有話相,所以我無叫Ivan畫,可以快d),佢仲話叫家長在家幫手溫,在friday會個別問小朋友,如哪個字不懂就會圈。

原帖由 chuppy 於 09-9-12 10:30 發表

HiHi~

17人咁好!有無細B呀?

呢個年紀真係好睇心情,寫幾隻字又話攰,真係難服侍!

我都口痕上星期問過Ivan(L-Green),佢都話有d小朋友要帶剪報,但係佢唔駛~

原帖由 wasabi-cat 於 09-9-14 10:30 發表
想問下大家,你地既小朋友仲有無話老師口頭叫帶野返學丫? 尋日我口痕問開個女,佢居然話要帶張剪報,內容係家居安全架喎。你地 d 小朋友有無講過類似既 topic? ...

I also asked my daughter if she needed to bring anything back school.  Her answer was "No".  Not sure if it's true or not ....

個”口”字真係好難寫ga,亞女都係寫極都寫唔好,時大時細,激C!!!!:(
有無人報名Drama班、我地聽日交報名表

我都想報drama, 但撞咗時間。

原帖由 chuppy 於 09-9-17 15:18 發表

我都好想報,但撞咗另一個班!你報咗邊個時間呀?

報料報料~~

由於阿女病左無返學,同老師電聯傾左 d 功課點做點樣交返學校,卒之明白左本詞彙小天地點做 --- 老師話 suppose 一個星期教一個新 topic, so 我地要係每個星期第一日返學時 (normally 星期一)要預備好新 topic 既資料 (即係要完成每課左邊空白個頁)。and then 佢地會係個個 wk 不同既節數溫習個個 topic,然後係 thu / fri 會叫每個小朋友都讀一次,遇到唔識讀既字會圈出來,so that 家長可以係屋企再同小朋友溫習。

另外,我都問左老師仲會唔會好似 nursery 班咁口頭叫小朋友帶野,佢話唔會架啦。至於上次我個女講既剪報,老師話其實係同班有個小朋友剪左段家居安全既新聞返嚟同佢地個班分享。老師仲叫我地同小朋友得閒可以一齊閱讀報紙,遇到有趣既新聞(特別係同小朋友有關既)都可以剪下,由小朋友帶回班房與其他小朋友分享,但不要一些太暴力既新聞。

最後,要講比大家知,我個女個班上星期有一個確診 h1n1丫!!  but 老師話個小朋友一發燒已經無返學啦 wor~~ so 我個女可能都中招丫 (因為佢係今個星期一下午開始 fever,尋朝退哂燒)~~ anyway, 老師都叫我個女休息多 2 days 到 next monday 先好返學,佢尋日已經差不多比哂今個 wk 既 homework 比我個女係屋企做。

I have applied for drama class (1st session) for my daughter, though a little bit clash with another class.  So, we will be in a rush, if accepted.  It is stated in the application form that a place is not guaranteed, subject to number of applicants.  Hope, she can have the chance to join and wish to see some of you as well.

drama

看了drama的單張,是否要求小朋友要本身懂得說英語才可apply?

Oh! How's Tiffany? Natalie told me that she has a fever. Get well soon!

原帖由 wasabi-cat 於 09-9-17 16:10 發表
報料報料~~

由於阿女病左無返學,同老師電聯傾左 d 功課點做點樣交返學校,卒之明白左本詞彙小天地點做 --- 老師話 suppose 一個星期教一個新 topic, so 我地要係每個星期第一日返學時 (normally 星期一)要預備好新 top ...

Abby話確診H1N1嘅同學係坐佢張枱,老師同佢哋講個小朋友已經康復,休息中.亞女都有話Green table有小朋友發燒冇返學,原來係Tiffany,希望佢快啲好番喇!
Wasabi-cat,真係好多謝你share啲info,起碼開始有D頭緒,

wasabi-cat,

多謝報料。我女第一個星期幾乎成頁詞彙俾老師圈晒, 呢個星期阿女喺空白頁畫圖, 我都唔睇唔明。

希望你女兒早日康復。學校網頁家長通告欄有三宗學生患H1N1的通告。相信學校知道有確診就即刻出網上通告。

原帖由 wasabi-cat 於 09-9-17 16:10 發表
報料報料~~

由於阿女病左無返學,同老師電聯傾左 d 功課點做點樣交返學校,卒之明白左本詞彙小天地點做 --- 老師話 suppose 一個星期教一個新 topic, so 我地要係每個星期第一日返學時 (normally 星期一)要預備好新 top ...

多謝大家關心。tiffany 星期一開始發燒喉嚨痛,到星期三早上已經退哂燒,而家都無事 lor。不過,我都同意老師講,佢初初好番可能身體都會弱 d ,都係在家休息多兩日穩陣 d 。所以 tiffany 會星期一先返學。

btw,學校而家先每日 notify 家長有無新 h1n1 case 已經係遲左。以我所知,根本唔止而家個幾單。係開學第一天已經有人中招兼返左學,but 學校只係通知個別有關既班別,以免大家恐慌。我初期知道左之後,都有打電話返學校查詢,主任亦都有答係有人中左。我諗呢排實在有太多家長打返去問,so學校都無辦法不停咁 answer tel enquiries, 唯有出 notice 通知所有家長。而家大家知道最新情況,唯有幫自己小朋友做好 d 預防措施,希望可以阻止 h1n1係學校 spread 開。

至於報料,大家唔使客氣,因為我地上嚟呢度都係諗住大家一齊share,令小朋友可以一齊學習同成長啫,rite? 希望以後大家可以更努力,為我地既小朋友 pave the way.

可能呢個星期只係返3日學,亞女話有啲小朋友冇完成詞彙小天地空白嗰頁,老師話唔開心喎!

原帖由 bubumom 於 09-9-17 20:38 發表
Oh! How's Tiffany? Natalie told me that she has a fever. Get well soon!

Hi, 我囡囡叫Abby丫!我問佢識唔識Natalie, 佢好開心咁話係佢好朋友,因為佢哋每次坐地都坐埋一齊:)

‹ 上一主題|下一主題