用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙官 vs 呂中 vs 曾記 vs 協恩
樓主: leo_lee_in_hk
go

沙官 vs 呂中 vs 曾記 vs 協恩 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 christinayl 於 08-7-16 16:23 發表

中學與小學是不同的, 沒有手冊的, 主要用通告來溝通.
精英班- 有,
可以留校lunch, there is no cantee , you can go to school to have a look, there are some tables in front of  snack bar .
Information fro ...

謝謝你的回覆,
但我在註冊時問過高年級的姐姐哥哥,
他們說沒有精英班ge!
是否高年級才沒有?

[ 本文章最後由 yanyan-mummy 於 08-7-16 16:33 編輯 ]

原文章由 3kidsma 於 08-7-16 13:11 發表
我反以覺得曾記不太嚴. 可能都是band1 仔. 學校相信同學仔的自理能力. 學校無手冊, 抄不抄家課同學自理, 家長好難知. 當然不交功課后果自負. 週五還可以帶卡回校玩. 還有打機比賽, 由副校發動tim. 令我家另一少爺羨 ...

但太自由就有危機,早排新聞都有講曾記兩個學生在公園做了些不當行為,還被上載到網上,校譽直線下滑了!

原文章由 yanyan-mummy 於 08-7-16 16:32 發表

謝謝你的回覆,
但我在註冊時問過高年級的姐姐哥哥,
他們說沒有精英班ge!
是否高年級才沒有?

F.2 有

原文章由 w.m.wu 於 08-7-16 16:47 發表

但太自由就有危機,早排新聞都有講曾記兩個學生在公園做了些不當行為,還被上載到網上,校譽直線下滑了!

皇仁夠有學生打劫,非禮被告上法庭上晒報紙啦, 但並無令到皇仁校譽下滑啊. 我個認為呢D野屬于個別CASE, 間間學校都會有問題學生既.

原文章由 October. 於 08-7-16 17:14 發表

皇仁夠有學生打劫,非禮被告上法庭上晒報紙啦, 但並無令到皇仁校譽下滑啊. 我個認為呢D野屬于個別CASE, 間間學校都會有問題學生既.

Agreed!

原文章由 leo_lee_in_hk 於 08-7-10 09:31 發表

多謝你寶貴的意見!實因小女成績實不算最top,5年下學期只有班科獎和班品學獎;一個級獎或XXX精神獎都拿不到,因此才不知怎辦。如果有級的品學獎,就肯定報區外的學校。
貴兒了自行時入了曾記,請問interview時問甚麼?在有泳池 ...

you can try spcc and dgs, at least get some experience.

原文章由 October. 於 08-7-16 17:14 發表

October,你都說得對,為人父母都係要睇緊自己仔女,唔好以為放左子女入名校就算,各位父母努力啦!

回覆 #59 yanyan-mummy 的文章

想請教如果曾記冇手冊,學校怎與家長溝通?....與家長溝通用通告, 手冊一般是記錄要做的功課. 我仔只用OLD簿記.

又想請教曾記是否沒有精英班呢?......中1至中3都沒精英班, 按考首1.2.3.4.5 分派入 A.B.C.D.E.班, 再5.6.7.8.9.10 入A.B.C.D.E班. 但有2班輔導班, 其中一班有半數要輔導中文, 另一班半數輔英文.  

F.1是否可以留校吃飯?有沒有飯堂? .......留校或出街都得. 家長也可入校內陪吃親子飯.

平時多不多測驗?期考有沒有名次?.....常有, 我不太清楚, 因冇理. 有全班名次, 每科全班名次, 冇全級名次.

冬日勳章 醒目開學勳章

原文章由 3kidsma 於 08-7-17 13:08 發表
想請教如果曾記冇手冊,學校怎與家長溝通?....與家長溝通用通告, 手冊一般是記錄要做的功課. 我仔只用OLD簿記.

又想請教曾記是否沒有精英班呢?......中1至中3都沒精英班, 按考首1.2.3.4.5 分派入 A.B.C.D.E.班, 再5. ...

3kidsma,

好清楚,唔該哂!!!

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-20 02:05 發表
經考慮後,決定自行時報協恩(首選)和曾記(次選)。大抽獎時呂中排先,培英/林裘謀排次,蘇浙/林漢光排第3,然後就排一間較好的中中。各位有甚麼意見?請賜教!

另一方面,請問有沒有協恩和曾記的interview資料,例如past paper? ...

以我所知最近三年協恩自行面試只考中、 英、 數三科,沒有小組討論。比較特別的是:前年中文要用幾個不相關的詞語作一個一分鐘的故事,今年就主要考文言文,例如成語故事如望梅止渴等。英文要一邊朗讀文章一邊填充(即文章留空了一些位要自己填字上去),另要就文章內容即時演講約兩分鐘。數學前年是比較似IQ題的英文數,這兩年中英對照和題目淺了一點,小六程度。

looby,
原來妳都係沙田友
咁妳諗住點揀呀 指教下呀...
我仲未有頭緒  

原帖由 looby 於 08-7-15 21:44 發表

hhma:
你唔好過嚟同我爭位喎!

原帖由 alicetong 於 08-9-21 11:10 發表
looby,
原來妳都係沙田友
咁妳諗住點揀呀 指教下呀...
我仲未有頭緒  

alicetong:
你仔都係沙田友!?
我仔响官小,安安全全梗係入官中啦!
曾XX,呂XX,d人話要全級頭10名內,
我仔只係2中至3頭,
而且我唔想呀仔讀得辛苦呀!
你知我同呀仔都like玩多d,
其實我真係想培橋,
但又唔知係咪真係傳說中咁輕鬆,
我驚係假自由!
而且要比$$$$ 喎!6年!!!!!!
官中唔使$$$$$$ ! 6年!!!!!
煩!

係啦, 六年既錢錢wor
同事仔咪中一既(官中), 晚晚都野要做wor, 都唔算very relax

原帖由 hhma 於 08-9-22 22:37 發表
係啦, 六年既錢錢wor
同事仔咪中一既(官中), 晚晚都野要做wor, 都唔算very relax

hhma:
係呀!d學費個個月買部will都得,一年12部,
六年72部啦!

除非好value for money 啦
唔係真係要好好考慮

原帖由 looby 於 08-9-25 14:32 發表

hhma:
係呀!d學費個個月買部will都得,一年12部,
六年72部啦!

u rich woman ha!!

一般讀左傳統5掂/5適應先轉直資 (of course not DGS SPCC....果 d la), 調反轉重難!
原帖由 looby 於 08-9-22 18:11 發表

alicetong:
你仔都係沙田友!?
我仔响官小,安安全全梗係入官中啦!
曾XX,呂XX,d人話要全級頭10名內,
我仔只係2中至3頭,
而且我唔想呀仔讀得辛苦呀!
你知我同呀仔都like玩多d,
其實我真係想培橋,
但又唔知 ...

原帖由 asinai 於 08-9-25 23:33 發表
u rich woman ha!!

一般讀左傳統5掂/5適應先轉直資 (of course not DGS SPCC....果 d la), 調反轉重難!

就係唔rich先至煩呀!
rich就唔使煩啦!

你 "him" je!  

....gum mic 不如叠埋心水, 5駛煩 lor!
原帖由 looby 於 08-9-26 16:42 發表

就係唔rich先至煩呀!
rich就唔使煩啦!

原帖由 leo_lee_in_hk 於 08-9-20 02:05 發表
經考慮後,決定自行時報協恩(首選)和曾記(次選)。大抽獎時呂中排先,培英/林裘謀排次,蘇浙/林漢光排第3,然後就排一間較好的中中。各位有甚麼意見?請賜教!

另一方面,請問有沒有協恩和曾記的interview資料,例如past paper? ...

多口說句, 呂中因有兩間聯繫小學, 大抽獎的位好像是較少的.
‹ 上一主題|下一主題