用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 04年9月入讀小一家長請進!
樓主: SaladMi
go

04年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

Re: 04年9月入讀小一家長請進!

carollam310,

3支已足夠﹗ 唔該晒

我就一定唔比佢帶鉛心筆,因為好易彈咗少少筆心,如果整到人或者整到自己對眼就唔好啦.

文具最好寫返個名係度,小朋友好易唔見 :idea:

呀!買個功課袋,用來袋功課,等佢唔駛交功課時搵餐飽.

horas 寫道:
盡情地玩,一生人只有一個這麼自在的暑假.

極之同意, 所以我只同囡囡報咗drawing & swimming course. 而習作呢, 就得幼稚園比嗰本。

hello,

我大女都係九月就小一 ........ 不過我估佢應該係最奀個個, 佢得 32 lbs  ...... 仲要係97年尾出世    

我都未買齊野, 學校要佢地個美勞袋有好多野要準備, 要搵 A2 既 size 黎鋪檯 ....... 仲要圍裙&手袖  

Hi, Astrid,

我囝囝今年都係讀小一, 不過佢有成60lbs ar.....佢仲係98年10月ga....

小一真係有好多野要準備.

hi astrid
小女有16.5公斤,109厘米高
你的女兒有多高呢?

小一真的很多東西要買,今天剛去買校裙要$140一件,很貴,很貴,她實在矮吧!件校裙是最細碼,但都很大.可能可以著到三年級都不用買新的.

hi all,

我女學校就要帶: 手帕或紙巾, 木顏色筆, 漿糊筆, 8吋/20cm長間尺一把, 籃色及紅色原子筆各一枝, 及已削好的深黑色鉛筆六枝(請勿帶鉛筆刨回校)

我個仔最重,98年12月出世,有65lbs, 我諗暑假還會重多少少。我怕他的同學仔30多磅,玩時就唔到力。

依家擔心他上堂坐唔定,走出位,而上堂又發白日夢。你的小朋友有沒有這現象?
:-P

ritb,

我女仲細粒 d ...... 岩岩1米多少少, 好似得 12.x kgs 咋      佢要定期返醫院覆診 (growth) .... 次仲要係 9月1日呢個 big day  :idea:  :idea:

我呢個女套幼稚園校服真係著足 3 年, 不過, 佢今次小學校服有佢個 size (好彩), 因為有好多間 shop 有佢學校既校服買, 所以搵到件好岩身 ..... 我依家係驚個書包 .... 始終個書包都太大 (對佢黎講)  :-|  :-|

醒目開學勳章

嘩~~60幾榜.我女98年6月架,高就好高.121.5cm.但得46 lbs咋.成條籐咁.所以個書包仲大份過佢,我最擔心係去廁所問題.怕佢冇睇清楚個廁板有冇濕就坐上去尿尿.又怕佢唔記得帶廁紙 o係身.個pat pat咁細,但個廁所咁大."符"唔穩就慘.單手"符"單手拿紙巾又輪盡................................好多廁所問題擔心呀.

katiema 寫道:
hi all,

我女學校就要帶: 手帕或紙巾, 木顏色筆, 漿糊筆, 8吋/20cm長間尺一把, 籃色及紅色原子筆各一枝, 及已削好的深黑色鉛筆六枝(請勿帶鉛筆刨回校)

你間學校係咪有張List, 話要帶咁多?
我嗰間似乎冇喎。

我個女咪係, 121CM高, 21KGS重, 瘦到成條滕, 咩住個書包, 都好似唔ARM比例.
我都好擔心去TOLIET, 我唸住比佢帶兩對SOCK返學, 萬一真係去尿尿濕左, 都可以換, 你地認為WORK唔WORK!

我個女仲廋,120厘米高,只有40磅。遲少少返小學我叫佢每日帶幾包消毒手巾,每次去洗手間之前用佢抹乾淨塊厠所板再放張紙巾先去。不過唔知佢做唔做倒。

醒目開學勳章

女孩子去廁所的問題都幾令人擔心,幼稚園時廁所有嬸嬸睇住,小學就要靠自已了.我都打算放兩.三包紙巾比女女帶返學,叫佢抹乾凈再鋪層紙巾先坐上去尿尿,不過怕佢唔聽話. :  :

王國長老

你地D小朋友"大大"完之後識自己清潔嗎?我仔一路都由大人幫佢的,呢排訓練緊佢自己清潔,如果唔係在學校"大大"起上來真係弊!
第一次清潔真係肉酸,佢整到一手都係,廁板又係.....唯有再練習多D喇!   

我個女98年四月尾出世的,又係細細粒粒,116cm 17kg ~
乜你們小學的廁所係好似大人果d架,因為我參觀左幾間小學都係中型size果d(比幼稚園大些)洗手盤就比幼稚園高些,我諗佢都應付到,因佢上個月已上了幾天(模擬小一),我開頭都好似你們咁擔心架,驚佢攪唔掂!
不過佢而家間學校我就唔知個廁所幾大,因我仲未有得參觀,要到8月24日先有小一近新日~

我都係只報了泳班同埋幼稚園攪的活動比女女,希望佢十堂學得識啦~
文具用品方面已一早準備好了,因小一模擬時要帶,我都係帶六枝炮了的鉛筆,擦膠,較剪....

麟媽媽,
我都訓練緊我女抹大大,開頭佢仲驚唔肯自己來,我細女有個同學(女仔5.5歲,)已識抹了,大家一齊努力~
我家有對雙子公主

麟媽媽
My son has same problem as your son.  No eye see!

嘩! 你o地小朋友個個都咁高都叫細粒!我囡囡只得105cm :cry: 35磅,我真系好擔心. 唔該各位媽咪可唔可以話比我知小一模擬系點架? 我囡囡冇小一模擬上.  :-|
"我有2個小寶貝"

jumama,

YES, 學校張通告注明的, 仲有其他要注意的   
‹ 上一主題|下一主題