用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有深水埗崇真小學的家長?
樓主: 4R
go

有沒有深水埗崇真小學的家長? [複製鏈接]

Re: 有沒有深水

up

開左學啦!!請問各家長除左學費重有咩費用呢?書簿?雜費?或其他!係咪巳經教書?英文難適應嗎?謝謝

傻妹 寫道:
開左學啦!!請問各家長除左學費重有咩費用呢?書簿?雜費?或其他!係咪巳經教書?英文難適應嗎?謝謝

我都有興趣知呢!因小女出年升小一,這間亦是我心意既私小。。。(唔知難唔難考)唔該哂咁多位

請問崇真會唔會收小四的插班生, 會唔會難考呢 :

Cafe,

我知崇小會收插班生,難唔難就唔知.

UP

Any P.1K's parent, please share.

Hi Ms. Lee

你個仔仔讀P.1K.....我個囡囡讀P.1L.....唔知重有冇其他P.1家長呢????      

係呀, 以後請多多指教.

Ms. Lee,

係你教我地就真啦.我地小朋友重未升小一.多多指教!

我噚晚返左學校聽小一講座,感覺還好!想請教你,小學生既課外活動學校點安排呢?每日都有?咩時段上?幾錢一堂?另外,一班約有多少學生?謝謝

Are there any parents of the TTS International School can share your comments with me?  I knew its the first year of its operation and I heard that there is only one class.  For sure its major in English but I would like to know the % on other chinese syllibus, ie. Chinese language and putunghua lessons.  Is it the same of its general style - 9 lessons a day?

崇真小學的家長可以分享一下嗎?
我有以下問題想請教:
1. 課後功課輔導班是什麼人仕負責秩序及輔導?
2. 課外活動有70多種是真的嗎?請問有無課外活動班的資料?我於學校網找不到呢!
3. 請問長假期學校是否會安排活動讓小朋友參加呢?如'有',上堂時間是幾點至幾點?有無校車接送?

謝謝各位家長!

Re: 有沒有深水涉崇真小學的家長?

mis 寫道:
namanyi/ simsim,

Thanks for yr kind info.

I plan to enroll TT kindergarten (international class) for my child.  Most likely, would like him to study at TT Pri School if possible.  That's why would like to learn more about TT Pri School.  Are your children learning at TT PS (intl class)?  Do they teach Chinese subject in speaking Mandarin ONLY, no Cantonese?  Per our understanding, they teach math & science in English, is it right?  How about other subjects and their teaching language during the class?  Do they speak English and Mandarin in the class, no Cantonese?

mis

Hi mis
我都係打算下年9月比囡囡讀國際班呀,我早兩日巳入左表啦,你呢?我其實兩邊(主流&國際)都入左,到時如國際班唔收,我都會讀主流個邊。

小學國際班係用全英語上課,除了中文堂係用普通授課(學你話齋no Cantonese),到p5-p6要多選一科法文或日文,所有課程syllibus係同主流個邊差無幾,所以小學畢業後唔去外國讀都無問題,可以係香港照派位繼續讀上去。這是我選擇呢問學校的主要原因。

學費係$4800 X 10期,我一直都覺得呢問學校幾好,校舍又大,又好低調,所以唔會好多人講,不過而家有埋直資中學就會多人留意,d人多數爭崩頭去下面個間聖芳濟各LAW。

我本打算比佢讀國際學校,但老公唔捨佢去外國同埋驚佢自細痴得太多鬼,到時中學唔比佢讀番國際學校或出國,佢會唔開心因要離開d朋友仔,另外就係唔想比佢向國際學校太寬鬆,所以讀崇真有呢個好處,香港的學校始終要有番dDiscipline。

最後,希望下年囡囡可以同你的小朋友做到classmate啦。

KAE

Hi  jusjas
你可上佢個web-site,有好詳細介紹。

崇真小學國際班

kae
該用戶已被刪除

lam's-mother,

多謝.你既問題我可以答到你:
早上7:30分既活動係安排俾有d真係咁早返到學校既學生者.我覺得學校好細心,因為有d家長要咁早返工所以好早就送囝囡回校,佢地又唔會浪費時間囉.正式上課時間係8:05.

Hi kae,

I am very happy to know you.  Thanks for your kind reply.  I am going to enroll the international K1 class for my son.  Also, my nephew & my friend’s son are studying in TTKG (K2), but not international class.  both of them enjoy playing & learning in school very much.  Now, my son is studying another pre-nursery class, how about your girl?

I attended two seminars in TTKG before, one was re TTPS international, another one was talked by dr. esther su 蘇緋雲博士, I love TTKG very much.

kae 寫道:
Hi mis
我都係打算下年9月比囡囡讀國際班呀,我早兩日巳入左表啦,你呢?我其實兩邊(主流&國際)都入左,到時如國際班唔收,我都會讀主流個邊。

小學國際班係用全英語上課,除了中文堂係用普通授課(學你話齋no Cantonese),到p5-p6要多選一科法文或日文,所有課程syllibus係同主流個邊差無幾,所以小學畢業後唔去外國讀都無問題,可以係香港照派位繼續讀上去。這是我選擇呢問學校的主要原因。

學費係$4800 X 10期,我一直都覺得呢問學校幾好,校舍又大,又好低調,所以唔會好多人講,不過而家有埋直資中學就會多人留意,d人多數爭崩頭去下面個間聖芳濟各LAW。

我本打算比佢讀國際學校,但老公唔捨佢去外國同埋驚佢自細痴得太多鬼,到時中學唔比佢讀番國際學校或出國,佢會唔開心因要離開d朋友仔,另外就係唔想比佢向國際學校太寬鬆,所以讀崇真有呢個好處,香港的學校始終要有番dDiscipline。

最後,希望下年囡囡可以同你的小朋友做到classmate啦。

KAE
mis

Hi mis
原來你有親戚及朋友都係TTKG讀緊呀?咁我諗你會比我更清楚學校情況吧。我的資料大多係向各家長口中得知,同埋我住個屋苑都有好多小朋友向到讀架,所以我會成日留意到。更主要的是我鐘意TTKG用主題及方案教學法。

我囡囡到11月先返pre-nursery,因到時先至夠兩歲呀,所以下個月interview都好驚架,希望可以過關啦。

原來你巳看過TTKG的seminar,我真係好"背"完全唔知有得去聽。咁你可唔可以講少少重點比我知呢?因我真的好想知。重有下個月16號星期六有個open day嘉年華喎,你會唔會去睇下呢?

kae
該用戶已被刪除

lam's-mother,

多謝你既資料.你知唔知長假期安排既活動係返幾點架?我地兩公婆都要返工,如果太晏又無工人睇住佢,咪=無用?謝謝

‹ 上一主題|下一主題