用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 荃灣的小學
樓主: 傻妹
go

荃灣的小學 [複製鏈接]

Re: 荃灣的小學

各位媽咪,

我想同個仔仔報讀一間一條龍的私校, 佢

其實我仔仔係63校網, 從您

必必,

如果伍季明係上下午就唔岩我lu,我想唔再用工人啦.慳好多.聽你咁講伍季明重深過荃官??咁大壓力,大人細路辛苦之餘重好傷感情添.你囡同學好叻喎.咁多間都收佢.係呢, 拍門時多數考d咩架?

聽聞今年少d出生率,d人又話易入d心儀學校.唔知有無根據喇

其實如果想小朋友無咁大壓力,我諗石鍾山同浸聯係個比較理想,起碼無咁多測驗默書 (for 一年班),同埋真係有一科活動教學,石鍾山係英文,浸聯就係中文,佢地都係用story book教,我就覺得ok,我個仔讀石鍾山最鐘意上英文堂。不過唔好諗住佢地功課少,其實每日都有四五樣,不過抄寫唔多,平時一至兩星期中英文評估默書(中文一次過評估+默書,英文就分開),下學期開始有`貝'默,不過唔會係全課書,所以都唔係好難,全年兩測兩考,而家project唔多,都唔難,我都只係從旁協助,但唔會我多過佢做 ,不過真係好多人講派位麻麻,不過我都唔諗咁多囉,教局d野成日轉,到時至算啦,其實荃灣係比較少好中學,所以競爭會好大,而家中學派位係講past records,以前派得唔好都有排追。所以以石鍾山

伍季明63網同62網又唔一樣... 唔揀得架係咪呀?  我計過62網得14間學校, 2nd round 填哂都無30間.  唔知會唔會combine 62網同63網呢?

meimeicheung,
葵青成日聽人講仁立...其他就唔知.  check 過本天書, 保良局世德有成58%band 1 學生.  主愛有60%band1...  嘩, 算好多band1學生拿咁...不過競爭勁激烈... 429人爭45個位...

必必,
係呀...陳守仁而家個校長仲聽講未必做下年, 唉 d個又係一個隱憂... 但係佢可以自己揀學生, 長遠睇質素可能會平均d.  不過成千幾2千人爭160個位, 機會都好低.  請問油天課外活動多嘛?  係咪每一樣另外收錢架?  如果參加課外活動, 放學咪無校車坐...咁點算呀?  你有冇試過打風落雨要去接個女呢?

Umi,
6點半真係好早....一聽到個6字就驚...因為自己都要咁早起身.  咁點呀?  你仲會唔會報油天呀?  

--- 2J 作品

傻妺2
原來你今年先k2 ja.  我重誤會左以為你六月派tim.  我地既經驗都係"重"一而終.  即係自行時棟個間, 大抽獎時都要棟.  即如果你自行棟"柴天,天佑,基慧(上,下午)等等", 你大抽獎時都要再棟.  如果我係你, 即係好似我當年甘, 就博一博.  
即係jj122所講lor.  我個時荃官第一, 基慧第二.  

至於"外藉人士教英文", 我唸準貼學校都好難所有英文堂都係外藉人士教英文架啦.  甘唔係日日操, 緊係唔係甘好架啦.

我自己覺得活動同傳統無乜分別.  除非真係棟某幾間直資啦.  但係我有同事又覺得佢讀左個間直資懶左woo.    

重有一年級唔多功課, 唔表示高年後唔多woo.  我今日先知原來荃官4年級有10樣功課        

Umi
6:30上車, 好慘woo.     冬天我6:45起身係度整野見到D小朋友返學都覺得佢地好慘.  好冷LOR.  

1. 聽聞石鍾山老師好,IT出色, 但派位麻麻,那麼英文程度是否較弱呢?
2. 浸聯有人話深, 有人話淺, 究竟程度如何呢?課程跟沙田浸呂一樣?英文程度又如何呢? 派位似乎不俗?
謝謝意見.

有無人知'德華街荃天'呀?如果派唔到,去叩門有無機?

hhma,

唔係,我囡會升k3,到時就要揀學校而家問定就岩啦.我就係有你朋友所講既顧累囉.怕佢地dum懶身要執返正就好難.除非間學校一路上都係活動教學啦.講到尾HK要完全實行活動教學係極之難,因為根本環境唔許可之餘,家長都未必接受到.

hhma 寫道:
傻妺2
原來你今年先k2 ja.  我重誤會左以為你六月派tim.  我地既經驗都係"重"一而終.  即係自行時棟個間, 大抽獎時都要棟.  即如果你自行棟"柴天,天佑,基慧(上,下午)等等", 你大抽獎時都要再棟.  如果我係你, 即係好似我當年甘, 就博一博.  
即係jj122所講lor.  我個時荃官第一, 基慧第二.  

至於"外藉人士教英文", 我唸準貼學校都好難所有英文堂都係外藉人士教英文架啦.  甘唔係日日操, 緊係唔係甘好架啦.

我自己覺得活動同傳統無乜分別.  除非真係棟某幾間直資啦.  但係我有同事又覺得佢讀左個間直資懶左woo.    

重有一年級唔多功課, 唔表示高年後唔多woo.  我今日先知原來荃官4年級有10樣功課        

Umi
6:30上車, 好慘woo.     冬天我6:45起身係度整野見到D小朋友返學都覺得佢地好慘.  好冷LOR.  

Beak Beak,

May I check with you about your friend's daughter who is accepted by 4 schools in Tsuen Wan:

1)Did she choose these schools during lucky draw as I know they are not in the same net?  

2)Did she attend interviews in these schools??  What were the content of the interviews??  

3)Did she try to knock the door of Yan Lap as this was her first choice?

Thank you

傻妹2,

伍季明係好多功課及考試, 同學仔去interview時, 修女校長都話明. 學校interview多數只係見下小朋友, 看看幼稚園result, 同小朋友傾下, 唔會考筆試. 不過基慧係唔駛面試, 早入紙可能會優先.   少人出生, 機會率係會大些少.

JJ1122,

陳守仁真係好多人考, 我個女都有考過, 當然係考唔到. 如果係保良局幼稚園讀係有分加. 陳守仁係直資, 唔係一條龍, 所以都要派位, 加上如果接受了之後係要放棄抽籤, 所以真係要好好考慮.
油天有好多不同的課外活動, 如果由校內老師教的便不用收費. 不過課外活動後是沒有校車搭, 要自己帶.
記得去年剛開學第3天左右, 返學途中打風, 我個女都是搭校車返家, 不過要等好耐才返到荃灣.  我個女係學校門口等校車時仲被蘋果日報映了張用手遮頭的狼狽大頭相登了在港聞版, 好鬼好笑.  

唉...我聽見個6字已經打個突喇! 仲敢唸,因為實在太早,對於小朋友來說,係好累的.就算間學校點好,我都唔係咁捨得囉,我唸我會揀荃天先囉,因為比較就腳d,打風落雨都易接佢,呀!!我都想問下伍季明升中派位係咪好好,佢同荃天比較既話,各位有咩意見呢?? 呢間是否好似都係天主教的?

咁係咪 葵青區除了仁立就沒有其他較好的學校呢?

Umi
比我緊係"博"荃天啦.  我覺得同伍季明差好遠woo.  如果我係你, 我撰荃天第一, 伍季明第二.  我個人幾like荃天架, 當年我比呀仔讀荃灣聖母, 就係以為可以容易入荃天,  你話我幾低b.  重有話說有一年我仔去學校旅行, 係荃天習合排隊.  我見到有個壁報版, 寫住 egg stuff, 跟住有好多關於旦既英文.  我第一個唸法就係呢間學校d英文好深, stuff 呢個字, 我出黎做野先識.  e+d小學生已經識     同埋我揍仔放學時覺得間小學d學生好乖.  所以我對呢間學校印象好好.  可惜我唔係63, 緊係唔"博"啦.  惟一一樣唔好就係環境, 附近係垃圾站, 天氣熱時感覺十分唔好.  好似好dirty 甘.  呢個就係我對荃天好表面既睇法啦.

必必,
點解呀囡上頭條都唔叫我地睇吓呀????   

meimeicheung,

葵青區最top都係仁立, 以前精英班可以直入到林護, 現在轉了2間學校就唔知有無改變. 除了仁立, 聖公會及保良局辦的學校, 如主恩, 陳溢等都唔錯, 因為辦學機構係信心保證, 其餘真係無那一間較特出.

Monita,

阿女個同學仔係男仔, 佢係幼稚園k3時得了個品學兼優獎, 即係頭3名. 佢係葵青網, 但派了去第4個志願, 好似係信義, 4間學校都無報過, 因為不是同網. 後來佢個仔考到4間學校, 唔知選那一間, 於是週圍問人意見. 不過只有基慧係唔駛面試, 其餘3間都要見校長, 仲要見埋家長. 多數都係問一些普通問題, 看看小朋友對答如何.  不過我最有印象係佢話海官個校長問佢個仔點解要選這間學校. 你估個小朋友點答?  

佢無去再考仁立係因為間學校職員好鬼寸, 所以無入紙.

必必,

信義係咪麻麻地, 所以你朋友先要周圍揾學校呀?

至於校風方面, 63網哪些學校好呢?
係咪都係果几間熱門的呀?

Beak Beak,

Thanks for your reply.  

My daughter is in Kwai Tsing net as well and we applied Yan Lap Memorial Primary School in the first round.  Of course we are unsuccessful because my daughter has only 15 marks. (We give up the application of Mary of Providence Primary School in Tsuen Wan even though she has additional 5 marks as the school is too small and old)
At the same time, she is successfully accepted by PLK Camoes Tan Siu Lin (Chan Sau Yan) and Tsung Tsin English Primary School.  Due to the lack of confidence of 2nd round of lucky draw, we choose to register in TSL and give up the lucky draw.  However, I still like to enjoy the 9 years free education and the school fee could be saved for learning the extra-curricular activities......

Previously, I worry that interview will not be granted if the applicant did not choose the school as the 1st choice.  After knowing the case you mention, I will see if there is any chance to knock the door of Yan Lap, Hoi Pa Street/Tsuen Wan Government Primary School as they have the linked Secondary Schools.   

I've called to Yan Lap (old) and Yan Lap Memorial (new) school, the staffs of the old school are more polite than the new one. By the way, I'm EAGER to know what the answer from the boy is during the interview in Government Primary School.  

Thanks.            

必必,
下?  咁個小朋友點答呀?  我仲以為dd 問題只會問家長.

必必, Monita,
可唔可以分享下你地向陳守仁interview 既情況, 同佢問既問題呢?  

Monita,
陳守仁係咪一定要你放棄統一派位架?  要簽agreement 嘛?
--- 2J 作品
‹ 上一主題|下一主題