用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 臻美秀華幼稚園的家長
樓主: wkan
go

臻美秀華幼稚園的家長 [複製鏈接]

Re: 臻美秀華幼稚園的家長

Hi jjkk221,
我未有收過此類表格, 亦不知可否申請減免學費, 你朋友最好問下學校.

Dear All,
K2, K3 今日第一日返學, 聽聞放學時有點混亂, 因為今年多了學生及全日班. 我囡囡都遲了幾個字才走得. 今早園長問囡囡要唔要媽咪陪入班房, 她居然話唔洗, 仲一支箭入學校, 其實我不知幾想跟入去, 不過又有點安慰她長大了.  

Thanks,我想也要提醒她向學校問問。

醒目開學勳章

Hi Bell

今日是第一日返學,有點混亂真是在所難免的.
而且老師還要照顧20-30位同學吃飯及午睡,真是很困難的.

marco 今年是全日班的同學,代他向各位say sorry

剛收到marco電話,他說今天好開心, 可以一起吃午飯 , 一起"玩"午睡, 一起開床,........

還有D湯好好飲,裡面d豬肉好好食

Hi Marcomama,

唔洗Sorry, 都唔關小朋友事, 妨且第一日返學又人手唔夠, 混亂一定有的.

原本我都想轉全日班, 可訓練小朋友獨立D, 但又覺得下午時間短, 除去午飯,如廁,換衫等鎖碎事后怕所剩無幾. 最重要囡囡抗拒係學校午睡, 或者明年會轉吧.

我想知道當上午班放學后, 全日班的時間會點用?

醒目開學勳章

Hi Bell

昨晚與marco分享第一日返學的情況.

他好開心的說 k2 全部有午睡, k3得1個人有午睡 , 他沒有睡.(我唔知是否真實, 因為他可將午餐時的木瓜湯說成是番茄湯)

marco沒有抗拒午睡, 因他覺得好好玩,

聽聞下午活動安排十分豐富, 有話劇, 小廚師.....等, 總之是日日新鮮. 我覺得是超值, 又可預早實習小一時的全日班.

marcomama

marcomama,

請問全日班放幾點? 係咪k2,k3先有全日班?

各位臻美家長

我都想知dleelm個問題,還有這間學校的教學方法,課程上的時間分配等等問題.謝謝!

醒目開學勳章

Dear dleelm

全日班放4:30分, 跟小學一樣 ,

今年只有k2及k3有全日班, 以後

學校的教學方針, 昨日的星島日報有詳細介紹

marcomama

marcomama,

多謝你回覆! :   真可惜, 我無買星島日報. 見你仔仔返學咁開心, 我都想女女入讀, 請問k1容易考嗎? 如果想k2先插班,機會大唔大呢? 因為我想個女返全日. 請教路!!

醒目開學勳章

Dleelm

不用可惜

你可到小學雜談內的"臻美家長"問jackiesau ,叫他e-mail 俾你.

其他資料,不妨打電話去幼稚園問一問

marcomama

marcomama

唔該晒. 打了電話問, 原來家陣開始申請, 10月可以interview. 咁快??  但係個女唔係好識講野,點算?

各位家長:

上週五收到通告, k2 & k3的學生可參加交通安全隊, 每隔1個星期六訓練1次, 有否家長知道安全隊有怎麼活動?有否家長有興趣給小朋友參加?希望大家可互相交流意見。

wkan

Hi wkan,

關於安全隊有怎麼活動我也不太清楚, 應該離不開紀律訓練, 指揮交通之類;我已替小朋友報名了, 因為覺得她自信心不足, 又是獨生女, 想她多點群體活動; 但通告上都提到此活動尚未定案, 相信而視乎參加人數才向有關部門申請. 還有要考慮如當上交通安全隊隊員, 是否放學時間又會遲d, 校車會否等呢?  

HI, wkan & Bell,

關於交通安全隊其實去年已舉辦了, 小兒亦有參加, 一般是教小朋友一些交通知識、紀律步操、企立姿勢、簡單交通手勢和集團遊戲等。活動於星期六早上舉行所以沒有校車要自己接送, 不過見他們穿起製服個個型仔型女好得意, 小兒今年亦嚷着要參加。

wkan & marcoma:

很久沒有入bk交流心得了, 最近才有空閱覽各位的心得, 發覺有些熟識的家長,那麽我要在此自我介紹了......我是煜鈞媽媽, 今年煜鈞和marco一樣讀全日高班,未開學他很抗拒讀全日班, 但開學後非常開心, 起碼有成班同學跟他玩, 聽煜鈞說放學仍會和chiu lim一起放學呢。

curtisma

Hi Curtisma,

明白晒, 謝謝你更正.

Hi Bell & Curtisma,

多謝你們的資料, 我會為小兒報名參加, 待他多些機會學習紀律和守秩序。

煜鈞返全日班要長時間在學校習慣嗎?午膳的安排怎樣?下年度我也想給Chiu Lim返全日班, 待他習慣小一的生活。

Chiu Lim也喜歡和煜鈞一起放學, 有時他會說今天和煜鈞哥哥著同一顏色的校服。

wkan

醒目開學勳章

HI Curtisma,

近掛忙到不得了,所以少了發言,

今日我會接marco放學, 順便報交通安全隊, 應該是每隔一個星期六操.

marco 經常提起煜鈞的

marcoma

Hi, macromama & wkan:

其實我都好忙, 返到屋企跟本無時間上網, 為有在公司 break嘅時候或者 lunch hour 上一上網, 其實我都很久沒有上bk了, 但因小兒明年要升小一,所以特別上bk睇睇一些關於小學的資料, 希望對學校多些了解。

至於煜鈞是否適應, 相信他應該ok的, 第一天我特意請假送他回校起初他還哭, 因他不想返全日班, 但到午膳我送飯給他, 他已非常投入還向我說bye bye 着我離開, 放學又帶我去看他的床, 非常興奮。 至於午膳我選擇帶飯, 其實都頗麻煩因要帶埋茶點, 但因為希望小朋友在成長期吃得健康些, 而平時他已吃了很多零食故希望在主餐給他吃些有機食物, 因此印傭姐姐較辛苦了。 其實自生了小孩後我的身體狀况不太好, 差不多一、兩個星期就感冒一次, 後來轉看中醫及改變欴食, touchwood 對上一次感冒都巳幾個月了, 所以我們一家巳盡量吃有機食品有好幾年了。

curtisma

dear wkan

Long time no see. After summer, Chu Lim and Kevin studies together again. Have you received the P1 apply form. Will you apply?  

Kevin has sick, he wil not go to school on Tue and Wed.   

Florence

DEL.
‹ 上一主題|下一主題