用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請容許我SHOW OFF 一下.
樓主: cherrylemon
go

請容許我SHOW OFF 一下. [複製鏈接]

cherrylemon:

真過獎了 ,大家交流一下而已。

你囡囡真好學,十分難得。其實不是所有小朋友都覺得讀書辛苦的,而且你會用不同方法針對她的弱點令她進步,所以她做這些練習時應該不會很悶。

如果囡囡的英文基礎已經打穩,或者可以減少做補充或重覆的練習,給她多點時間自己閱讀和看英文台的電視節目,例如明珠台的天與地Planet Earth,還有一套卡通很好看,叫做 The Secret Show (Sat 8:45am),雖然英文說得很快,但錄起來可以看幾次。ATV World 有一套叫 The New Worst Witch (Tue 17:05) 的也很好看。看這些電視除了對聽力有幫助外,還令小朋友學會日常用的英語,即比較地道的 idiomatic 的英語,例如作文時要寫「好險啊!」,如果有看The Secret Show或其他卡通片就很快學會用 "That was close!",不會寫成"That was very dangerous!"這樣 bookish 的英文。

你的囡囡已經小四,過兩年就要升中學,我們女兒的直屬中學的要求很高,而且變成十幾科,要小朋友很主動和認真學習才能應付得來。有幾樣能力最好在小學階段培養好:1. 英語聽寫讀的能力(這方面你己經做得很好) 2. 上網搜尋資料要快而準 3. 篩選和編輯資料的能力 4. 頭腦要靈活,懂得舉一反三,因為考試題目不會再照書出(這一方面是最難的)。 5. 要不怕在老師或一班同學面前說話或演講(這方面我們小學做得很好,經常有這方面的機會)

有時家長會因為小朋友太忙而幫他們做一些好像不太重要的家課,例如上網找資料和畫畫等,但這樣其實令他們無法自己學會做這些東西,上到中學家長能幫的已經很少,這些他們都要自己做,但如果到時才是新手,就很難應付了。

原文章由 cherrylemon 於 07-11-7 00:10 硐表
cheungll,

好開心得到你的肯定,因為我知道你係一位好資深好有經驗的媽咪. thank you!

我更要多謝你無私的分享(你推介的學習綱址和其他學習的tips), 還有你把自己努力的成果與大家分享(你的常識考試的      sum ...

等我up下先,因為很想keep住看這個Topic作參考

各位媽咪,

實在深深感受到及敬佩各位媽咪對子女所付出既努力呀.
我囡囡明年將會入讀k1,所以我都開始覺得有d壓力了.
我都非常擔心自己能否做個稱職既媽咪.
所以我都經常上bk睇下有咩事前準備要做.
比自己一個心理準備,我個人認為小朋友係唔同階段,
對培養學習某方面知識都有一個最佳時機,
我只希望自己唔會錯過教導好佢既呢個時機.
見到妳地既付出終於有成績,我實在希望自己都能夠有這份毅力.
希望每位媽咪都有show off的機會.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

cherrylemon,

我由第一頁睇起, 真係講中哂所有阿媽教仔既心情同苦處, 我有時好傻咁唸, 第日個仔會唔會用番尼d 心血孝順番我地..:-| , 不過都係唸下者, 講到尾教導小朋友係父母既責任, 無得走, 希望小朋友大左真係記得同知道所有既媽咪既心血。

原文章由 cottontail 於 07-11-13 14:30 硐表

我由第一頁睇起, 真係講中哂所有阿媽教仔既心情同苦處, 我有時好傻咁唸, 第日個仔會唔會用番尼d 心血孝順番我地..:-| , 不過都係唸下者, 講到尾教導小朋友係父母既責任, 無得走, 希望小朋友大左真係記 ...

真係養兒方知父母恩

cherrylemon

我不是介意幾分的差距, 而是小六升中, 這幾分就决定了他是 band one or band two. 影嚮很大.

一句講埋, 失敗的教育制度

不吐不快,留番條link,得閒再up。Sorry!

chuiiris,

唔好意思呀! 我誤會左! 咁你小朋友同你的壓力相信真係好大!:cry:

原文章由 chuiiris 於 07-11-13 18:29 硐表
cherrylemon

我不是介意幾分的差距, 而是小六升中, 這幾分就决定了他是 band one or band two. 影嚮很大.

一句講埋, 失敗的教育制度

我個女,呢排測完驗之後,可能因為成績好左,令佢開心到飄飄然啩! 佢開始放慢,雖然佢把口係話重想繼續咁努力,但我見佢的表現,似乎又唔係,成日都好似好攰咁,但佢一向都唔係d會"借d意"的小朋友,所以我又唔忍心要佢做呢樣做個樣,佢今日重病埋,已經成個星期冇o係作戰狀態喇!

學無前後,不進則退!
我覺得佢呢幾日已經"sign"左好多時間!我個心好急呀!!!

我聽CHEUNLL講,要學習summarize D資料,咁我之前都有叫佢得閒就練下打字,依家想加快速度,但學校又開始教倉頡,連英文都唔識打,就要學打中文,又要比時間佢背個字碼表,學校個PROJECT又黎喇!又想再繼續打好英文個底,始終佢基本功,都係唔夠穏,作文都重係有D錯,咁究竟邊有咁多時間用????

所以一次半次的"成功"真係唔應該開心得咁早!!

其實之前都有媽咪講過,學習重要鬥靱力!

都係三個字 : 共勉之!

[ 本文章最後由 cherrylemon 於 07-11-13 23:46 編輯 ]

cheungll,

唔該晒!你重提供埋個時間比我地,你真係好nice.

........"That was close!",不會寫成"That was very dangerous!"這樣 bookish 的英文。.....呢樣真係好o岩!

我試過叫佢睇新聞,但真係講得快同d字好難,佢唔係好明呀,
睇卡通係咪會易d呢??

其實之前佢listening都係一百分架,所以我冇留意過,諗住佢得.點知佢今次測驗得返80幾分,佢話好難.佢好多同學都係低分左. 我見佢eng class的listening ex. 都係深左,所以我又要擔心多一樣喇!!!又要分d時間出黎喇!

每日都分秒必爭咁,行返屋企都要競步,攪到自己心跳加速!
好慘!

原文章由 cheungll 於 07-11-7 09:30 硐表

真過獎了 ,大家交流一下而已。

你囡囡真好學,十分難得。其實不是所有小朋友都覺得讀書辛苦的,而且你會用不同方法針對她的弱點令她進步,所以她做這些練習時應該不會很悶。

如果囡囡的英文基礎已經打穩,或者可以減少做補充或重覆的練習,給她多點時間自己閱讀和看英文台的電視節目,例如明珠台的天與地Planet Earth,還有一套卡通很好看,叫做 The Secret Show (Sat 8:45am),雖然英文說得很快,但錄起來可以看幾次。ATV World 有一套叫 The New Worst Witch (Tue 17:05) 的也很好看。看這些電視除了對聽力有幫助外,還令小朋友學會日常用的英語,即比較地道的 idiomatic 的英語,例如作文時要寫「好險啊!」,如果有看The Secret Show或其他卡通片就很快學會用 "That was close!",不會寫成"That was very dangerous!"這樣 bookish 的英文。

之前覆過個媽咪,打左一大篇野,諗住橫惦都係,不如POST埋出黎,大家有興趣可以睇下.

............至於方法,其實我的方法都只係針對我的小朋友,係因為我了解佢,先會有一D專門"對付"佢的方法,唔知O岩唔O岩你用,

我個女幼稚園係用故事書做教材的,佢套故事書好好!!教識佢好多野!EVEN佢到三年班,佢都重有讀有關O個套故事書的英文COURSE, 當然係HIGHER LEVEL啦! 我諗你都應該知道呢套書.就係OXFORD READING TREE喇!

到左一年班就開始重點教ARTICLE, PREPOSITION & PRESENT TENSE. 咁你可以買朗文O個本EX. 呢本EX. 每個TOPIC都解得好精簡,而且好有條理.我到依家都重有KEEP住.個名係 WEEKLY ENGLISH FUNDAMENTAL EXERCISES.(每週英語基礎練習),雖然係好普通,但好用.

至於COMPREHENSION, 都好重要,我推薦O個本係MASTERING ENGLISH COMPREHENSION AND WRITING. 每個練習有一篇COMPREHENSION & GUIDED WRITING.有VOCAB.提供,由淺入深,好好用的,圖畫好精美,彩色的.

這個分享真好, 令我好感動。
我囝囝剛升小一, 其實我也不知怎樣教佢, 每天放工回到奶奶家已經8:30pm, 食完飯返到自己屋企都成10點,佢去沖涼時, 我就睇佢功課, 同簽名, 佢沖完涼就溫書(如果有默書), 同讀英文故事書﹑串字﹑中文課外閱讀, 仲有每日一篇, 晚晚都過11點先瞓, 今個星期開始返功輔班, 以為會好啲, 幫輕下, 第一日佢話好開心, 話大姊姊同佢地做完功課會同佢地玩, 當時我覺得做完功課輕鬆吓都啱, 點知我回到家看他的功課, 字明顯寫得醜咗(我已經當睇唔到), 仲無溫默書, 我已經嬲嬲地, 不過第一日可能有啲未習慣吧! 咁我咪寫字條提功輔班的老師幫佢溫囉, 點知第二日都係咁, 只是做了ws及寫字, 我回到家不單要阿仔重新寫個啲字(實在無辦法見人), 又要讀英文故事書同中文課外閱讀(好彩佢爸爸已經同佢串咗字), 仲要再溫默書(雖然上星期已同佢溫過), 哪一刻覺得無人幫到自已, 我好攰, 好唔開心, 亦對個仔發脾氣, 問佢去功輔班是玩還是做功課, 今日睇完呢個分享後, 個人亦平靜了很多, 我覺得辛苦, 原來好多媽咪比我更辛苦, 自己尚未付出最大的努力, 好多謝各位媽咪的分享, 非常受用, 雖然我未必可以做到妳們咁好, 但係我同囝囝會一同努力的。:loveliness:

森林媽媽,

你阿仔參加的是補習社的補習班還是學校的功課輔導班? 兩者會有不同,補習社的補習班----就一定包做晒功課及溫書,而學校的功課輔導班---通常只是看管著小朋友做功課,如果小朋友唔專心真的會做不完,另外如果有問題不主動問也會常有出錯的地方。
所以最終也是要我們自己全部看過,不過總可以省些做功課的時間。

我也是參加學校的功課輔導班----大仔已參加了幾年沒問題,細仔今年小一,最初幾天在學校的功課輔導班 只能完成1-2樣功課,我就跟細仔說,哥可以在1.5小時內完成10樣功課,為何小一只有4-5樣很簡單的功課都不能完成?於是罰他在家晚上沒tv看,哥一早完成就可以獎打機,他見了這樣以後就差不多天天都在輔導班時完成功課(除了有activities)!

這樣晚上回來我就只需要看功課,有錯就改一下,溫一下要默的書,他們就下班可以看tv或打機了,這樣大家都開心。

不是學校的, 不過是功課輔導班, 我原意也是做好晒功課, 有默書就溫吓, 回家我都會睇, 起碼唔駛再由頭做過, 到月尾情況都唔好, 我就會轉補習班, 因為有人介紹有個補習班不錯, 我也有問過, 同我要求差不多, 不過我覺得個老師好惡, 怕個仔會唔開心, 所以十五十六下就選呢咗呢個功輔班, 我奶奶照顧好多個, 其心一個係我細囡, 只有2歲半, 我奶她叫唔郁我個仔, 斤而且佢又唔識英文, 好難同佢做功課, 因此我才會參加功輔班, 希望有人睇住佢同埋教一教佢。

原文章由 BB2WONG 於 07-11-14 09:59 硐表
森林媽媽,

你阿仔參加的是補習社的補習班還是學校的功課輔導班? 兩者會有不同,補習社的補習班----就一定包做晒功課及溫書,而學校的功課輔導班---通常只是看管著小朋友做功課,如果小朋友唔專心真的會做不完,另外如果有問 ...

我都睇完你所有文章, 覺得你係一個好好媽媽,為左個囡全力以負,我都充心恭賀你,証明你心幾無白費. . 我囡都k3,日日我都同佢溫書,但係佢專注力唔得,所以我都 ,我好請教你我應該用什麼方法先可以另佢可以好d專心d........

原文章由 cherrylemon 於 07-11-13 23:44 硐表
我個女,呢排測完驗之後,可能因為成績好左,令佢開心到飄飄然啩! 佢開始放慢,雖然佢把口係話重想繼續咁努力,但我見佢的表現,似乎又唔係,成日都好似好攰咁,但佢一向都唔係d會"借d意"的小朋友,所以我又唔忍心要佢做呢樣 ...

一樣的感受

睇咗你嘅發表,景況跟我完全是一樣的,我早輪係yahoo bolg 到寫嘅感受, 跟你寫的有 98 % 相像,原來大家同是天涯倫落人呀。

原文章由 森林媽媽 於 07-11-14 09:16 硐表
這個分享真好, 令我好感動。
我囝囝剛升小一, 其實我也不知怎樣教佢, 每天放工回到奶奶家已經8:30pm, 食完飯返到自己屋企都成10點,佢去沖涼時, 我就睇佢功課, 同簽名, 佢沖完涼就溫書(如果有默書), 同讀英文故事書﹑串 ...

謝謝分享.當中獲得很多有效的教孩子的方法.
真係未經歷過呢個階段就唔知咁辛苦.

原文章由 cherrylemon 於 07-11-14 00:29 硐表
之前覆過個媽咪,打左一大篇野,諗住橫惦都係,不如POST埋出黎,大家有興趣可以睇下.

............至於方法,其實我的方法都只係針對我的小朋友,係因為我了解佢,先會有一D專門"對付"佢的方法,唔知O岩唔O岩你用,

我個女 ...

醒目開學勳章

你真係一個好有心既媽媽, 佩服~~
我想請教你係點樣用故事書(OXFORD READING TREE)係幼稚園時做教材架? 點樣開始, 應從邊個series 開始 (READ AT HOME?? FRITION?? or NON-FRICTION stories??) <---- 我自己d英文好鬼屎   麻煩哂....

p.s. 呢set故事書係咪喺書局可以買到, 我想睇睇了解一下內容先

原文章由 cherrylemon 於 07-11-14 00:29 硐表

我個女 ...

[ 本文章最後由 棉花糖媽媽 於 07-11-14 16:41 編輯 ]
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

看到你那麼有心思去教育囡囡, 她也一定會明白你的愛及心意, 多謝你的分享, 好感動, 如自己沒有小孩, 想必也未能體會.

原文章由 cherrylemon 於 07-11-2 01:20 硐表
我試過好多方法,真係一言難盡.

約略講講,
-我比佢去一d小組的英文班, (之前去過esf,但覺得太大班,學唔到野)比佢作文然後老師改及教返o岩,例如佢之前寫過go out to shopping老師改佢,只可以go to shopping, go out t ...

大家咁話

我都係上咗BK, 先知好多媽媽都係咁, 大家一起努力啦!:)

原文章由 shirley1509 於 07-11-14 12:37 硐表
睇咗你嘅發表,景況跟我完全是一樣的,我早輪係yahoo bolg 到寫嘅感受, 跟你寫的有 98 % 相像,原來大家同是天涯倫落人呀。
‹ 上一主題|下一主題