用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有無K1C (KENT RD) 家長
樓主: graceshumwy
go

有無K1C (KENT RD) 家長 [複製鏈接]

原文章由 siufo 於 07-9-10 09:10 硐表
上星期五送仔仔返學影左一小段片, 可能都影到你地仔女架, 想睇就pm我喇!

Hi Siufo
can you send me. My son is Edwin
email address : [email protected]

thanks
maggie

今日亞囡無lala話o係school佢打開雪櫃,我莫名其妙問佢why,then she sang:

打開雪櫃,打開雪櫃,有咖啡,有咖啡,快d快d law黎,快d快d law黎,飲左佢,飲左佢。

原來學左首歌!

跟住佢重話有公仔麵:
打開雪櫃,打開雪櫃,有公仔麵,有公仔麵,快d快d law黎,快d快d law黎,食左佢,食左佢。
我話,o下!乜連公仔麵都放雪櫃,肯定隔左夜。亞囡 ,跟住講Ms Ma話笑c人。

重有sang "London bridge is falling down" with 動作,我諗今日有music lesson。

我女尋日放學同我話老師教佢講"May I go to toilet please?"!
今日就話老師教左"大"字,而之前就教左"手"同"腳"字!
我就忘記左問佢係邊一組嘞!

siufo,
睇左上個friday片段,匡匡埋位時仍然唔見我女係對面,似乎我女都係未返到學校,我問阿女有無聽到學校打鐘,佢話無聽過,佢架褓姆車真係日日都遲到?!唔知老師會唔會話呢?:cry:

原文章由 chingchingb.ma 於 07-9-19 16:59 硐表
今日亞囡無lala話o係school佢打開雪櫃,我莫名其妙問佢why,then she sang:

打開雪櫃,打開雪櫃,有咖啡,有咖啡,快d快d law黎,快d快d law黎,飲左佢,飲左佢。

原來學左首歌!

跟住佢重話有公仔麵:
打開雪櫃,打開雪櫃 ...

Hi Chingchingma

My son Edwin.  He is a bit passive person so I think he didn't participate in the class very much.  I am a little bit worry about him.   He still say he don't want to go to school these 2 days.   When I ask him what Ms Ma and Ms Mak taught them today.  He told me he don't know

So, i think I need to wait to see if he can improve later

Don't worry!  It takes time for a kid to adapt to new environment.  Different kids have different personalities, and so they require different length of adjustment time.  The situation of your son will improve once he can make friends with others.  By the way, where does your son sit?

原文章由 MaggieHuang 於 07-9-19 23:37 硐表

Hi Chingchingma

My son Edwin.  He is a bit passive person so I think he didn't participate in the class very much.  I am a little bit worry about him.   He still say he don't want to go to school  ...

係ar,我女話daddy & mommy有大手大腳,chingching係小手小腳,字card都認到,本書裏o既"小"字都認到。

原文章由 v.lo 於 07-9-19 23:35 硐表
我女尋日放學同我話老師教佢講"May I go to toilet please?"!
今日就話老師教左"大"字,而之前就教左"手"同"腳"字!
我就忘記左問佢係邊一組嘞!

siufo,
睇左上個friday片段,匡匡埋位時仍然唔見我女係對面,似乎我女都 ...

Hi sunphoto88,

你好!又多一K1C parent la。

你仔仔好cute,個腦轉得好快wor,識得apply唔同o既生果。唔使,到佢學到banana時,就會識a banana。

有時間多d上來share下,因我問亞囡,佢未必會講,佢係無lala陰d陰d先講出來

原文章由 sunphoto88 於 07-9-20 01:23 硐表
今天, 仔仔學了An Apple, 我們都叫好, 然後仔仔再講 An.....banana.....

Hi sunphoto88,

Sorry唔好意思,請問"翱翱"點讀呀?

原文章由 sunphoto88 於 07-9-20 01:00 硐表
Hi Siufo

我仔叫翱翱, 可否send 給我, 有機會在學校見

翱翱父

翱翱父 & Maggie,
Send左俾你地喇, 慢慢欣賞!

chingchingb.ma,
你囡囡肯講咁多野咁好, 我亞仔成日守口如瓶 , 同佢睇書時佢都講左有西瓜組, 我見書冇我仲以為佢亂講添, london bridge&twinkle twinkle little star成日唱, 但公仔面咖啡就冇聽過la, 尋日去左接放學, Miss Ma話佢好興奮, 上上下堂企左起身講野, 亞仔仲咩咁攪笑?!

v.lo,
咁你follow up下保姆車係咪日日都遲喎, 遲到一件事, 我驚佢地會唔會開得快咋。

你地真好, 咁多人一齊交流, 我個囡都係1c班, 但就係dorset, 知道有成67個媽咪, 但佢地好少上bk留言.

Hi Jessie,

多d過來交流下,雖然different campus,但我相信進度差不多。

Btw,你囡囡已習慣了嗎?

原文章由 lulucns 於 07-9-20 11:01 硐表
你地真好, 咁多人一齊交流, 我個囡都係1c班, 但就係dorset, 知道有成67個媽咪, 但佢地好少上bk留言.

Hi siufo,

我囡囡肯講咁多野 -- 係因為佢巴渣,但想佢講時佢又唔講。

你亞仔守口如瓶 -- 我諗佢將information入緊腦,遲d可能一次過講返出來,到時你可能厭佢煩tim

原文章由 siufo 於 07-9-20 10:22 硐表
翱翱父 & Maggie,
Send左俾你地喇, 慢慢欣賞!

chingchingb.ma,
你囡囡肯講咁多野咁好, 我亞仔成日守口如瓶 , 同佢睇書時佢都講左有西瓜組, 我見書冇我仲以為佢亂講添, london bridge&twinkle twinkle little s ...

囡囡學習相信都不錯, 問佢書上的問題, 佢可以答到, 但問佢上堂有d乜流程, 佢就唔肯講.

但學校有一個point令到我好不方便, 因學校規定, 若嘔就要離校回家, 因囡囡到目前因在校車上嘔了兩次, 昨日係第二次, 每次都要帶佢回家, 但囡囡又冇乜特別不適. 好似只是暈車浪, 所以miss叫唔好比奶佢飲. 唔知是否佢知道今朝冇奶奶飲, 5點幾起身叫我比奶奶佢飲, 之後仲唔肯瞓番, 今真煩惱!!

原文章由 chingchingb.ma 於 07-9-20 11:07 硐表
Hi Jessie,

多d過來交流下,雖然different campus,但我相信進度差不多。

Btw,你囡囡已習慣了嗎?

又真係幾煩!早上可否轉飲orange juice & 食少少bread。如必要飲milk,或者減份量加少少bread,睇下會否好d。希望嵐嵐快d冇事la。

原文章由 lulucns 於 07-9-20 11:55 硐表
囡囡學習相信都不錯, 問佢書上的問題, 佢可以答到, 但問佢上堂有d乜流程, 佢就唔肯講.

但學校有一個point令到我好不方便, 因學校規定, 若嘔就要離校回家, 因囡囡到目前因在校車上嘔了兩次, 昨日係第二次, 每次都要 ...

如果朝早要飲奶, 試下再食D麵包及蛋糕之類, 吸左D水份, 會冇咁易嘔, 希望快D習慣坐校車喇。

原文章由 lulucns 於 07-9-20 11:01 硐表

尋日我地班派左加營素, 見到其他班有小朋友頸上掛左彩帶, 另一D就有花燈勞作, 好似班班做既野都唔一樣咁, 彩帶唔知有咩用呢?

我個仔係K1M班,但係除左加營素之外,彩帶&花燈勞作都無喎,你地個班有D咩呀?
之前有人講過話有紙手仔勞作帶返屋企,但係我地都係無喎,點解我地乜都無既???

原文章由 siufo 於 07-9-20 15:54 硐表
尋日我地班派左加營素, 見到其他班有小朋友頸上掛左彩帶, 另一D就有花燈勞作, 好似班班做既野都唔一樣咁, 彩帶唔知有咩用呢?

siufo/chingchingb.ma,

我會試吓的!  thanks

原文章由 siufo 於 07-9-20 15:51 硐表
如果朝早要飲奶, 試下再食D麵包及蛋糕之類, 吸左D水份, 會冇咁易嘔, 希望快D習慣坐校車喇。
‹ 上一主題|下一主題