用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬頭涌官立小學 好火呀~有無馬頭涌官小(紅磡灣)家長呀??? ...
樓主: minijelly
go

好火呀~有無馬頭涌官小(紅磡灣)家長呀??? [複製鏈接]

Re: 好火呀~有無馬頭涌官小(紅磡灣)家長呀???

你去考一年級? 因小兒已於6月2日考插班試,上星期已收到通知,須咗啦!因有30多人考插2年級.祝好運.

多謝你回覆!

唔好意思, 我仲想問默書係每星期默兩科定係每星期默一科呀,咁而家多唔多測驗同考試呀(小一), 同埋d老師有冇愛心呀, 因為我呢個係怕羞仔, 要d時間去適應    

choleliu 寫道:
功課就一般,默書就每星期,當年測驗就無乜﹗

[quote]
angelnch2001 寫道:
各位家長:

我想問呢間學校小一多唔多功課, 同埋多唔多默書, 測驗呢? 因我囝囝今年要選小一, 希望家長比d意見, thanks
[/quote]  

醒目開學勳章

angelnch2001:

一星期兩科,中、英...呢樣就好正常﹗測驗就好少,考試一年四次﹗兩小考、兩大考,小朋友讀得會無咁辛苦﹗係我地家長辛苦d,不過小朋友就好好多﹗

我識得個媽咪,個囡讀油天﹐一年考三次﹐就考多好多囉,見佢個囡都好辛苦﹗

Choleliu

Thanks

choleliu 寫道:
呢科英文真係攪到我頭都大埋,媽咪唔而做呀...個套'師奶'真係講晒我地心聲﹗

[quote]
shanshanlee 寫道:
我咪一樣緊張個囡,易架的媽咪不易做[quote]

聽亞囡講,今年d同學成績好似有進步喎,有某d比較活潑好動o既,都好高分喎,需然話讀書不是求分數,但有比較就確實俾到自己好大壓力 :tongue:

請問有無家長知道interview考咩?

ttma

醒目開學勳章

minijelly:

聽你咁講,我仲驚多d,真係好慘,都唔知點攪?

醒目開學勳章

TTMA 寫道:
請問有無家長知道interview考咩?

ttma

真係幫你唔到﹗睇下有無其他媽咪既小朋友有無呢d經驗啦﹗

不過我之前見過個post,好似九月d插班已經confirm晒喇﹗入黎預左中文係廣東話教學囉﹗

我好唔好開心,因為而家響香港,普通話都係好緊要﹗有無家長可以教下我地點反影比學校知?

過來人!  去年今日,與你同樣心情。

慶幸得蔡校長恩待,才能入讀。

面試由兩位老師接見發問,例如為何想讀本校? 孩子在家時做些怎麼?  平時誰照顧孩子等等?

所以,要到學校的網頁 www.mtchhb.edu.hk 多看,尤其學校簡介、使命,背了面試時就朗朗上口。

祝好運 1D

校長常鼓勵小朋友多看書,校內也出了一本 <紅馬小文豪>,所以注重多閱讀;今年畢業禮的英語話劇,<80日環遊世界>,看一看這本名著,感受關注紅馬的一切,面試時多一份信心。
‹ 上一主題|下一主題