用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我係一位好普通o既小學教師 -- 我回來了! ...
樓主: Miss_Chan_Chan
go

我係一位好普通o既小學教師 -- 我回來了! [複製鏈接]

Re: 我係一位好普通o既小學教師 -- 我回來了!

蝦碌媽咪 寫道:
Miss_Chan_Chan :
想問一吓;你是否在荃灣某小學代課過,而又係天水圍居住果位Miss_Chan_Chan ? 我有否點錯相?

我唔係住係天水圍,亦都未試過係荃灣教。
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

其實最好o既伴讀方法係親子伴讀,只有家長以身作則,有閱讀o既習慣,小朋友先至會有閱讀o既興趣。女傭經常係屋企照顧小朋友,小朋友對佢自然有一份安全感,所以小朋友比較喜歡聽女傭講故事。

親子伴讀可以先由中文圖書開始,等小朋友培養呢個習慣,再請小朋友揀一本佢鍾意o既英文圖書,等佢讀俾媽媽聽,可以請佢先用英文讀出一頁,然後再解俾媽媽聽。媽媽可以扮佢o既學生咁去聽,小朋友會好鍾意o架!

之不過有o的小朋友會讀到一半就覺悶,唔想讀落去,呢個時候媽媽唔好迫佢。可以請佢:「老師,你聽日可唔可以再繼續講埋呢個故仔呀?」久而久之,佢就會願意同媽媽分享更多o既圖書。

Radiomama 寫道:
Miss_Chan_Chan,

在bk看到你的分享, 十分賞心悅目!
你在新加坡教書有何心得?

最近聽聞有些auntie XX幫小朋友做伴讀, 有中文有英文, 半小時收費$800大元, 每星期至少上兩堂, 仲要fully booked, 排期排到出年, 莫非家長真的不懂陪仔女讀書, or 有些方法我們需要認真學習?

家中小朋友2.5歲, 上playgroup一到circle time講故仔就雲遊太虛, 反而在家由菲傭姐姐跟他讀故事書就最醒神! 激c!

有咩方法令小朋友愛閱讀呢?

Radiomama
即使是一個爛蘋果,只要切去爛的部份,它算是一個好蘋果,千萬不要放棄那些別人都認為是無可救藥的孩子啊!

醒目開學勳章

對不起,認錯了
亞囡以前有個同名同姓的好老師,班細路叫佢做"面青青",(miss chan chan 讀歪0的).佢地好鍾意她.

醒目開學勳章 王國長老

miss_chan_chan
你講中我心聲呀! 我而家同女女揀左新思維直資, 其實都掙扎左一排.....究竟傳統好呢, 定係新思維好呢.....
我唸"有無揀錯"呢個疑問, 真係要過多十幾廿年至有答案, 不過無可否認, 而家呢d新式學校, 教學自由度大左, 學生敢去錯, 敢去試, 呢樣係傳統學校provide唔到既
我都係剛去左星加坡幾日, 好surprise人地市內每一個人, 都可以講流利英語, 認同你, 早壓政策係有一定效用, 不過有得就梗有失既........例如無得睇廣東話電視啦.....
呀, 仲有一樣野我好深印象, 就係感覺到星加坡人好proud of自己國家, 呢樣野, 香港真係拍馬都追唔上!! 睇黎香港公民教育, 真係要落下功夫

醒目開學勳章 王國長老

係啊, 直資學校staff turnover較高, 呢個都係事實
老師都係人, 教書都係一份工作, 就算真係好有遠大理想, 都要physically頂得住至得架! 我見我女女學校, worksheet全部自己預備, 上堂形式又唔同傳統, 要俾extra effort去prepare, 又唔鬧細路, 下下都講心機, 連term report都有七版密麻麻既字........
有時唸, 做得咁辛苦, 究竟人工係咪justify到架 如果直資唔係特別人工高, 俾我都揀份輕鬆d啦

唔好咁講,我諗果位老師一定係一位好好o既老師啦!
蝦碌媽咪 寫道:
對不起,認錯了
亞囡以前有個同名同姓的好老師,班細路叫佢做"面青青",(miss chan chan 讀歪0的).佢地好鍾意她.

最近睇o左一系列好有趣o既書籍:老鼠記者
我睇o既係英文版:Geronimo Stilton

講述一名老鼠記者o既歷險故事,仲出緊o架,好似己經去到二十幾集,真係好好睇,我見o的細路係學校圖書館度成日借,仲要預約喎。可見呢套書幾受歡迎啦!

http://www.scholastic.com/titles/geronimostilton
Miss_Chan_Chan 寫道:
最近睇o左一系列好有趣o既書籍:老鼠記者
我睇o既係英文版:Geronimo Stilton

講述一名老鼠記者o既歷險故事,仲出緊o架,好似己經去到二十幾集,真係好好睇,我見o的細路係學校圖書館度成日借,仲要預約喎。可見呢套書幾受歡迎啦!

今日終於第一日見工啦,見o既係青衣某一間小學。因為我家住青衣,所以諗住搵間近o的o既學校。

記得我第一年出o黎教書果陣,正係2002年,教席好難搵o架。而家就易好多,但係面試o既要求就高好多啦。英文普通話廣東話全部用齊,仲要試教tim,認真辛苦。

不過仔細o既面試可以請到真正o既人材,希望我係佢地心目中o既人材啦!

Dear Miss_Chan_Chan,

As followed your wordings, I got a feeling you will prefer the IB approach of teaching and assessment method which is totally different from the traditional one. I will say you can try to approach the new DSS or private schools which are lacking of qualified teachers who are whole heartly believe in this system. It may be better than your existing choice since as a teacher in traditional school, whether you like it or not, you need to push the student to achieve high marks(accurate, quick answer and don't think) especially for senior pri..

Miss_Chan_Chan

預祝你成功,    青衣係咪見保良局小學,我朋友個仔係到讀.

Miss_Chan_Chan,

Just read this news from Apple Daily today.  As I have experienced, traditional teachers really won't appreciate kids who write with creativity, they only give marks if the kids follow model answers.  It is really disappointing.  

What do you think?

智 商 137   作 文 創 意 被 指 抄 襲
資 優 小 學 生 遭  師 針 對

【 本 報 訊 】 大 學  授 到 警 署 自 首 , 因 為 他 認 為 自 己 「 殺 了 」 學 生 的 創 意 … … 這 句 話 出 自 一 名 智 商 137 分 的 小 五 生 作 文 , 不 過 這 創 意 構 思 , 未 有 令 曾 為 「 麥 兜 」 配 音 的 王 競  受 到 老 師 賞 識 , 反 而 被 老 師 指 是 抄 文 , 其 父 指 他 半 年 來 受 到 老 師 針 對 , 變 得 怕 黑 、 尿 床 和 拒 絕 上 學 , 忍 無 可 忍 下 兩 周 前 為 他 轉 校 , 王 父 慨 歎 該  師 不 懂 欣 賞 其 子 的 創 意 。   記 者 ︰ 倪 清 江

三 名 兒 子 都 是 資 優 生 的 醫 學 界 人 士 王 先 生 昨 致 電 香 港 電 台 節 目 《 千 禧 年 代 》 , 講 述 在 北 角 聖 米 迦 勒 小 學 讀 書 的 孻 仔 競  , 在 去 年 10 月 就 作 文 題 目 「 創 意 」 寫 了 一 篇 文 章 , 內 容 大 致 說 一 名  授 到 警 署 自 首 , 因 為 認 為 他 「 殺 了 」 學 生 的 創 意 , 最 後 警 方 指 沒 有 創 意 這 個 生 物 , 不 能 控 告 該  授 。
這 篇 充 滿 寓 意 的 文 章 , 競  的 老 師 卻 指 他 抄 襲 別 人 文 章 , 王 先 生 說 , 當 時 剛 好 報 章 報 道 他 是 資 優 生 , 該 老 師 便 開 始 針 對 他 。
王 先 生 說 , 去 年 暑 假 時 他 曾 跟 競  討 論 過 創 意 問 題 , 而 且 競  書 不 離 手 , 所 以 思 想 較 廣 闊 , 因 此 相 信 競  絕 對 沒 有 抄 襲 文 章 。  

父 歎  師 不 懂 欣 賞

今 年 3 月 老 師 出 了 「 通 往 未 來 的 一 扇 門 」 的 作 文 題 目 ( 見 右 圖 ) , 競  在 堂 上 寫 完 後 交 給 該 老 師 , 但 老 師 指 他 作 得 不 好 須 再 作 過 。 王 先 生 後 來 將 該 文 交 給  統 局 總 課 程 發 展 主 任 ( 資 優  育 ) 陳 沛 田 , 陳 找 專 人 看 過 , 得 知 競  是 模 仿 作 文 前 學 過 的 一 課 書 的 寫 法 , 文 體 屬 新 詩 形 式 , 王 父 慨 歎 該  師 不 懂 欣 賞 其 子 創 意 。  

曾 為 「 麥 兜 」 角 色 配 音

競  在 動 畫 電 影 《 春 田 花 花 同 學 會 》 中 為 「 麥 兜 」 配 音 , 3 年 級 時 被 評 為 智 商 達 137 分 , 較 一 般 103 分 為 高 , 現 正 在 中 大 修 讀 課 外 資 優 生 課 程 。 王 先 生 指 該  師 針 對 其 子 , 如 中 文 科 成 績 在 上 學 年 特 別 偏 低 , 操 行 也 只 有 C 級 , 兩 周 前 競  終 轉 到 另 一 小 學 , 現 十 分 開 心 , 他 要 求 該 校 還 其 子 公 義 。 《 千 禧 年 代 》 引 述 聖 米 迦 勒 小 學 校 長 林 結 儀 回 應 稱 , 有 關 老 師 指 競  文 章 似 曾 相 識 , 但 並 無 處 罰 他 ; 她 承 認 該 校 老 師 對 資 優 學 生 認 識 不 多 。
陳 沛 田 接 受 本 報 查 詢 時 稱 , 今 次 事 件 是 校 方 不 懂  導 資 優 生 所 引 致 的 誤 會 , 他 指 一 般  師 不 太 了 解 資 優 生 的 定 義 , 產 生 不 少 誤 會 及 誤 解 。  

題 目 : 通 往 未 來 的 一 扇 門
( 王 競  今 年 3 月 一 篇 作 文 內 容 )

叮 噹 ( 後 譯 作 多 啦 A 夢 ) 的 時 空 門 , 讓 大 雄 穿 梭 時 空 , 到 他 想 去 的 地 方 , 知 道 他 想 知 道 的 東 西 。
假 設 現 在 就 給 你 一 道 通 往 未 來 的 門 , 你 會 想 去 … …

如 果 我 有 一 道 通 往 未 來 的 門 , 我 會 看 看 大 氣 層 是 否 已 解 體 了 。
如 果 我 有 一 道 通 往 未 來 的 門 , 我 會 看 看 中 國 是 否 和 美 國 戰 鬥 了 起 來 。
如 果 我 有 一 道 通 往 未 來 的 門 , 我 會 看 看 地 球 已 沒 有 任 何 生 命 居 住 了 。
如 果 我 有 一 道 通 往 未 來 的 門 , 我 會 看 看 人 類 是 否 和 外 星 人 交 了 朋 友 。
如 果 我 有 一 道 通 往 未 來 的 門 , 我 會 看 看 地 球 是 否 被 太 陽 的 引 力 拉 了 過 去 。
如 果 我 有 一 道 通 往 未 來 的 門 , 我 會 看 看 未 來 是 怎 樣 的 。
啊 ! 未 來 是 那 麼 奇 妙 。 但 是 , 這 門 給 我 是 事 實 嗎 ? 但 是 , 如 果 我 看 了 未 來 , 所 有 都 變 得 沒 趣 味 , 當 有 人 問 我 這 些 問 題 時 , 我 一 定 說 : 「 我 早 已 知 道 答 案 了 。 」
再 見 了 ! 通 往 未 來 的 門 。

請問老師怎様可改進小兒的英文作文呢?
小兒平時做paper都無問題﹐最多有時有一、二個大意做錯﹐但唔知點解一到作文﹐佢grammer同tense都錯得好勁 最搞笑叫佢睇多幾次佢又會知道自己有錯喎 請問應該怎様可幫他呢

Miss_Chan_Chan ,

祝你見工成功!!
不過你要有心理準備現時做教師真係好大壓力.不但要面對學生,還有家長的壓力都吾少.我個朋友是一個小學教師,佢因為太投入而經常精神緊張,現在要定時食藥.

我有一個問題,現時一般的官/津(不計名校)的普通話和英文老師是吾都不太好.我囝今年揀學校,我諗私小津小?

你覺得小學半日定全日好呢?

你知有間蘇浙小學在香港區嗎?如知,你對此校有什麼comment?

多謝WYmom的文章分享。

扼殺創意,是中國人過去數百年教育思維的毛病,根據範文批卷,就是最容易分出學生的高低,其實傳統學校祇是不斷訓練學生的記憶力,死背答案都未必會不合格。反而任創意發揮,可能會使分數更加無保障。

那些有創意、肯發揮的學生,會否未能在傳統學校一展所長呢?

醒目開學勳章

Miss Chan Chan,
請收pm.   

kyliema2006,

Yes, you are absolutely right, actually I believe all kids have creativity naturally in different aspects, only that they must suppress it in school if they want to get high marks and gradually they lose it!  This was my daughter's experience.  She got it back after changing schools.

Unfortunately, most local schools are still very traditional, even some DSS are the same as they need to cope with the local exam system.  Parents really have very little choices (as you know, not everyone can join CKY)!

由 Papa2000 於 2007-04-30 23:05:49

Hi Miss_Chan_Chan,

我也相信IB係一個好o既課程,但係依家用IB入本地大學有一定學額限制,唔知將來如何? 可否分享一吓你o既睇法?

-------------------------------------

係羅. 我都想了解下YA.
[

Dear WYmom,

香港的大部份人,仍會覺得傳統學校的學生成績較有保証,亦希望子女在密集式的訓練下成長。可以放得開的家長相信仍屬少數。對於本人而言,今時今日的教育制度已比以前多元化得多,至少提供真正活動教學的學校,在市場上已經越來越多了!

Miss_Chan_Chan 寫道:
今日終於第一日見工啦,見o既係青衣某一間小學。因為我家住青衣,所以諗住搵間近o的o既學校。

記得我第一年出o黎教書果陣,正係2002年,教席好難搵o架。而家就易好多,但係面試o既要求就高好多啦。英文普通話廣東話全部用齊,仲要試教tim,認真辛苦。

不過仔細o既面試可以請到真正o既人材,希望我係佢地心目中o既人材啦!

閣下好像不是在香港長大的 (如錯了, 請諒!), 普通話也成嗎?

祝妳好運!!

EChing
:wink:
‹ 上一主題|下一主題