用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 換牙問題
樓主: vine
go

換牙問題 [複製鏈接]

Re: 換牙問題

HI hayamama

你個心情我相信每個媽咪都好明白, 正所為"打在兒身痛在母心", 如果可以代替佢的話你實會做媽咪就是偉大!!!!!!
:lalala:

Hi All ,

我女的情況可以話更糟, 我女乳齒小,臉型廋...
早前先掉了兩隻門牙, 誰不知只能容納一隻新出的恆
齒,正在擔心四出搵牙醫, 想幫佢脫掉則邊兩隻待她有
位生出,結果個個都話唔建議,還說該兩隻仍很牢固,要
在大概一年後才會脫落, 誰不知過了兩個月, 牙醫們
不贊成脫掉的兩隻牙齒, 自然鬆掉了,這可算是意料
之外了, 但現在情況更糟, 她甩掉了4隻乳齒,但那空
間只能容納兩隻新出的恆齒 ... 隔離嗰d 又唔"mop"
得, 牙醫話if 硬要幫佢拔掉,佢會好痛 & 可能導致到
多一隻牙齒無位生 ...    真真難攪
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

下,好麻煩獲,唯有希望新牙遲D出,等牙床仲有時間去長大

我個女兩隻則門呀上年7,8月掉了到以家都未出, 但兩隻正門牙就生到好大, "ah"哂d位, 都唔知點好!!

Yes, I would like to ask as well due my son got 2 BIG front teeth came out since about 6 months ago, but still not coming back yet. Are they normal happen on some kids? Please advise any experience's mom.... thanks.  
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;107/st/20000101/n/Horace+/k/7c46/age.png

emiluihk
你個女都幾似我細個;因為我的牙床愕骨較細,而恆齒又比乳齒大隻好多,攪到啲牙唔夠位生;雖然最後我無變'哨牙妹',但上下愕的各兩隻犬齒都突了出來;儘管那年頭人家興日本妹look,我媽還是把我捉去cool牙,由小五到中一;一cool就是兩年多,箇中真是有苦自知!除了那個'cool'經常勾損口腔,我還常常被同學笑我是'鋼牙',心裡很不舒服,當然,現在我還是很感謝媽媽,因為她用了許多錢去幫我及弟弟cool牙,在我那個年頭無幾多個父母會這麼做!!!     

hayamama,

嗯 ~~ 完全可以想像得到有幾辛苦 ...  
而家真係乜都唔做得, 得個等字, 最慘係要有心理準備
佢大d 要"cool" 牙嗰種痛苦, 真係"打在兒身, 痛在娘心 "
唉~~~
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

我仔仔舊年農曆年甩咗兩隻門牙(自然脫落)到現在還未見恆齒露出應怎麼辦

一個字 ~ 等!

Douglasma 寫道:
我仔仔舊年農曆年甩咗兩隻門牙(自然脫落)到現在還未見恆齒露出應怎麼辦

emiluihk,
Sounds like你囡囡都可能真係要'cool'牙喎,因為牙床唔夠位啲牙會一前一後,我有次乘地鐵見到有個女仔幾靓,點知一'E'開口笑,啲牙真係幾得人驚!隻前隻後又生歪晒,真係可惜,其實唔知除了'cool'牙之外還有沒有其他方法呢?

請問知唔知點解,有冇家長有經驗?因為實在是半年前的事了。謝謝!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;107/st/20000101/n/Horace+/k/7c46/age.png

我個仔隻門牙最後出來,不用擔心了。

help,各位媽咪~~
我個女仲有1個月先5歲,但我前日發現佢下面門口既後面有白色既牙露左出黎~~點算呀??咁快要換牙,定係生左一隻畸型牙呀??但佢門牙唔鬆bor,而且中間有段距離tim~~
請問有冇人知呀??and有冇好既牙科介紹呀???

你由頭到尾便知

綽蔚媽咪,
你囡囡的情況是正常範圍!, 隻牙現在是否只是看到小小嗎?
可以見多小小帶去脫牙,唔知點解現在多咗好多小朋友是這樣?

我個女7歲6個月, 但一隻都未換, 請問有冇人有經驗呀?

thx~~
我都知要帶去睇牙醫就最清楚~~
請問有冇好既牙醫介紹呀??

婥蔚媽咪 寫道:
thx~~
我都知要帶去睇牙醫就最清楚~~
請問有冇好既牙醫介紹呀??
我帶個仔去睇,個姑娘就話醫生吾會脫(一DD醫生)佢話等佢自己脫,宜家2隻牙又無黏住一齊,脫麥鬼,如事者自己掉左(約2個半月)已生了3份1新牙,吾覺掉過牙(靚仔),完正歸位,現在隔離果隻又生左4份1出來了,這次就不擔心路(因鈣多有這情況)

~~大家好~~

我想問下我個仔就黎7歲,但係都仲未換牙,是否唔正常?
就連少少鬆都無?
我見佢啲同學個個都已經換緊......... :-|
‹ 上一主題|下一主題