用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SOS!!!成績表咁樣,如你係校長會點睇?
樓主: iloveyoub4
go

SOS!!!成績表咁樣,如你係校長會點睇? [複製鏈接]

Re: SOS!!!成績表咁樣,如你係校長會點睇?

其實, 比對番小朋友k2時, 佢既操行係咪都係咁差? 如果吾係, 同老師講下...係咪搗錯了? 其實d老師都吾使去咁盡? 警告下先都好..........係咪?

T.con

哈哈,你既方法岩我用啊 (苦笑),
真係唔睇好呢,
大抽獎好彩既話就好囉,
唔得既話都要讀住先啦,無計!

E+深深感受到現今教育攪到一團糟,
理想和事實真係是兩回事,
求學不是求分數?!
呸!!

[size=medium]”求學真係求分數”先岩呀

[quote]
T.con 寫道:
不用太擔心,問題分開解決,孩子問題你好好了解再作改進;學校問題也許可以等大抽獎,看看是否你接受的,萬一真的唔好,也可先入讀下學期再轉其他

eddie503

我尋晚返到屋企睇過亞女K2時既成績表,
佢既個人行為(清潔�禮貌�紀律�服務)分別係B/B/B/B

尋日

iloveyoub4

其實校長有無講小朋友有什麼問題, 是否學校的準則太苛刻?

iloveyoub4,

你係吾係得罪左class teacher呀?
好少幼稚園比分比得o甘盡!

[quote]
iloveyoub4 寫道:
eddie503

我尋晚返到屋企睇過亞女K2時既成績表,
佢既個人行為(清潔�禮貌�紀律�服務)分別係B/B/B/B

尋日

醒目開學勳章

我都覺得係,由其是女仔,希望你大抽獎成功啦!

[quote]
stitch626113b 寫道:
iloveyoub4,

iloveyoub4,

天無絕人之路,事在人為呀!

[quote]
iloveyoub4 寫道:
T.con

哈哈,你既方法岩我用啊 (苦笑),
真係唔睇好呢,
大抽獎好彩既話就好囉,
唔得既話都要讀住先啦,無計!

E+深深感受到現今教育攪到一團糟,
理想和事實真係是兩回事,
求學不是求分數?!
呸!!

[size=medium]”求學真係求分數”先岩呀

Have a nice day!

mcc88

今早同校長傾時校長就話我亞女唔係咁大問題,
而校長亦同我講話會同班主任了解左先,
再安排如何處理wor,
我都同校長講我亞女返學返朝9晚6,
一個好動既小朋友9個鐘頭係學校好難全日都咁定ga,
我要返工搵食我都唔想亦無辦法啊!

mcc88 寫道:
iloveyoub4

其實校長有無講小朋友有什麼問題, 是否學校的準則太苛刻?

stitch626113b

應該唔會啦,我同老師既關係都算良好,
唔會咁大整估呱

[quote]
stitch626113b 寫道:
iloveyoub4,

[quote]

may22999

thank,我都希望得

T.con

我會努力的,thank

[quote]
T.con 寫道:
iloveyoub4,

天無絕人之路,事在人為呀!

[quote]

我由頭到尾再睇一次你地既留言,
再次多謝各位媽咪提供既意見,
thank     

係"求學點只求分數"至真! 一路讀到大學都係!

你個女會唔會係資優個隻呀, 叻得黎唔合作?! 呢d就要專家評核.

不過, 你又真係唔需要過份擔心。繼續同學校既校長及班主任密切跟進個女既品行, 一路問住佢地個女係學校行為有問題既的地方, 告知佢地你會盡力係屋企訓練佢改善, 等佢地知到你好緊張自己個女的操行, 這樣做, 唔多唔少都對佢地(校長同班主任)有d影響, 加到少少(同情?)分數, work架!  另一方面等大抽獎啦, 我個女當年考左7-8間私校/直資小學 (頻撲到暈), 得一間收, 結果到6月抽到心儀(非常熱門)學校, 仲猜契埋個妹.

所以, 唔洗灰心架!

All the best!

Forgiveness is the best remedy for any injury

mum-LCC

我諗我亞女"唔係"優資果種,
叻得黎唔合作就似既,
可以講係尊注力不足呱,
坐定定不能超過3分鐘果種囉.

我都會用你講既方法同學校既校長及班主任跟進,
希望佢地知道我係有盡力去改善亞女既品格,
唔係唔理囉.

mum-LCC 寫道:
係"求學點只求分數"至真! 一路讀到大學都係!

你個女會唔會係資優個隻呀, 叻得黎唔合作?! 呢d就要專家評核.

不過, 你又真係唔需要過份擔心。繼續同學校既校長及班主任密切跟進個女既品行, 一路問住佢地個女係學校行為有問題既的地方, 告知佢地你會盡力係屋企訓練佢改善, 等佢地知到你好緊張自己個女的操行, 這樣做, 唔多唔少都對佢地(校長同班主任)有d影響, 加到少少(同情?)分數, work架!  另一方面等大抽獎啦, 我個女當年考左7-8間私校/直資小學 (頻撲到暈), 得一間收, 結果到6月抽到心儀(非常熱門)學校, 仲猜契埋個妹.

所以, 唔洗灰心架!

All the best!

醒目開學勳章

iloveyoub4

我以前都做過一陣幼稚園老師, 仲要只係d屋村既幼稚園, 但係都真係唔會俾grade俾到咁的.  我覺得係個老師既問題多於你個小朋友.  我諗大部份的小朋友都係坐唔定架啦, 我以前個班有個小朋友cofirm左有過度活躍証, 我都無俾到d佢, 應該只係俾左c佢咋(除了超乖, 其他的都是b, 因為是上學期成績表, 所以非學科的唔會俾到佢全a的, 因為等佢下學期有"進步"空間, 呢個係個時個校長落既order), 因為............佢都唔想咁郁法架, 佢都控制唔到的.  做幼稚園老師都無愛心, 點qualify去做呀!!!

我想問, 佢覺咁多樣野+番學, 有無經常俾人投訴佢操行呀?? 佢又有學琴的, 學琴都需要坐係度學半個鐘同都要練琴架, 佢綱琴老師有無話佢好唔專心上堂, 搞搞震呀??? 若果其他的老師都無投訴, 咁更加係個class teacher既問題了.  

又或者你可唔可以多d描述下你平時見到你個女的情況, 看看咁多個mummies有咩comments再俾下你啦.  因為睇你所講的, 我又唔覺得你個女好大問題要去攞D的.  我個女都坐唔定啦, 見家長時老師都話佢成日周身郁, 但係操行都係B.

所以你可以試下問下佢其他的課外老師, 不論升唔升小學, 若佢操行真係有問題, 都係盡早改善好d.

AndyRain

原來係咁樣,
都係既重有下學期成績表未

續.......

我問心,亞女真係百厭既,
不過都唔洗比 ”D”呱,
佢操行真係有問題的,
我都係盡早搵方法去改善啊.

今早同亞女”班主任”傾左1個鐘,
我都用左BK媽咪提供既方法同佢講,
班主任都FEEL到我係好好好緊張亞女既操行,
因為幼稚園有4位老師教我亞女,
所以班主任話會同其他老師去配合今後亞女既操行教育,
亞女如有操行問題班主任話會立即通知我以便及時處理,
我亦同班主任講,有咩野問題你地可以要求”見家長”,
我係會採取合作既態度,
亦可以比小朋友知道個嚴重性囉,
佢都答應我.

班主任亦都講會同其他老師傾傾,
睇睇今次成績表操行分再評估過WOR,
而我亦同佢講,
我唔係唔接受亞女

我個人認為一個K3小朋友,要學七樣課外活動真是太多了。我建議你應把次要的課外活動暫時取消,留待暑假參加短期課程,把時間留給你們單獨相處,才能找出小朋友的行為問題加以解決。要知道成績雖然很重要,但是品格更加重要,它會影響小朋友的前途!(如果與同學未能好好相處,會被同學弧立。如果未能與老師合作,影響教學進度,會失去機會,還會犯眾憎,那時不但小朋友痛苦,大人亦會很難受。)
我相信所有小學都會首選操行好的學生,幼稚園的成績真的不可作準,只會在大家操行一樣,難以取捨時,才發揮作用。去到小學,老師自然會有方法教好學生,只要學生理解能力不太差的話,成績不會有太大問題。你囡囡在學科成績不差。多些時間與她溝通,當妳囡囡知道媽媽肯和她玩耍,話題自然增加,就趁機向她灌輸正確的行為,問題一定能解決的。

珊琪媽

咁既,我亞女七樣課外活動,
當中有5樣係o係幼稚園返的,
其實幼稚園係朝9晚4:30既,
但我放工放6點,
跟本就接唔到亞女放學,
好彩學校有興趣班上,
係由4點至5點既,
咁我就報曬幼稚園所有興趣班囉,
起碼有老師睇住嗎,
到興趣班落堂都係5點幾姐,
之後有老師幫忙看管亞女到6點,
我就放工接亞女啦,
我都係迫於無奈先報曬幼稚園果5個興趣班囉,
而星期日係family day同亞女咩都唔做只係玩or去街囉,
唉,有得必有失啊,
要返工就唔夠時間去教女........

與同學未能好好相處,會被同學弧立。如果未能與老師合作,影響教學進度,會失去機會,還會犯眾憎,那時不但小朋友痛苦,大人亦會很難受

--->>>你講中曬啊,e+就係咁囉,亞女巳係黑名單

我由尋日開始對亞女採取〔強硬手段〕教育,
佢做錯野既時間立即處理,
要佢即時知道”錯”,
唔比佢〔心存x幸〕或者〔又過關〕既心態咁囉,
之前我做得好錯既係如果亞女做錯野,
我無即時stop佢及罰佢,
另佢變本加厲.........自己

做得好! 繼續Keep 住同學校聯絡比佢地知道你好緊個女既品行。 如果你個女係純學習, 理解同表達方面都無間題, 我仲係覺你應該帶佢去比專家做評估羅, 了解一下會唔會有其他問題你表面睇唔到呢, 淨係覺得佢百厭。

不過恕我直言, 你同鋼琴老師講話可以比佢打自己個女我真係唔可以接受, 我好清楚知道百厭細佬係好難忍 (我家都有幾個), 但自己打仔女都已經係唔啱, 仲授權人地係教唔到既情形下就可以用打既方式, 真係唔得喎!! 你唔肉痛咩?

慢慢教, 對症下藥先至係好方法。 Good luck!

Forgiveness is the best remedy for any injury
‹ 上一主題|下一主題