用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人明年入蘇浙 K1 ?
樓主: RebeccaLau
go

有無人明年入蘇浙 K1 ? [複製鏈接]

Re: 有無人明年入在 K1 ?

sks

I have some concern to study in international school. Do you plan to continue to study international primary school for your daughter. As I do not want my daughter to study international primary school, I prefer to HK curriculum (because of no too much money), but i want her to have a English environment and great exposure in English for Kindergarten's period. I want to know that can I still apply traditional primary school by myself

What do you think it is enough in Chinese training if she studies in international Kindy.

I have a look on Anfield's web, it charges $5,000 p.m., has it any additional supp charges?
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

Hello

各位我仔都係會讀落去ka..學校收左佢讀上午班

hoeve

Ashley無事就好lu..聽醫生話近來呢個病好西利

hoeve
ashley好反就好啦,呢個病真係好橙,一病左就唔食得奶及其他野,只可食粥,小朋友又唔識野,以為大人唔比佢食....諗起心都痛
新bun bun 都ok啦,不過仲係新,我諗要過多一排先知
mwtang
我都收到信收了k1 am class,唔知我囡囡會唔會同你仔仔一班
我記得你,你仔仔係0409baby,以前係個便成日見到你,你都好耐冇出現,我都唔知你仔仔讀kcs,佢而家讀kcs n1邊班?得閒多d上來交流交流

妤妤,
Please check pm

hoeve
星期五認到ashley, 見佢冇表情, 原來病左, 好反就好啦, 新年可以出去玩下.

MD
認唔到ella, 下次再認過.

party 我自己都玩得好開心呀! 最攪笑係老師叫入課室食大餐, 我諗住自己都有份食, 原來得小朋友有份食, 望住阿囝份大餐, 真係好肚餓, 忍唔住食左佢一粒墨魚圓.

sks

Can not find your pm.
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

Happy New Year for all of you

新年快樂
祝各位身體健康

謝謝大家關心
Ashley好番後就係後遺症----暴食
佢現在個肚攬大過以前
則面似有左幾個月
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

各位靚媽~happy new year~
saxonma
其實你仔仔係讀邊班呢,等我下次睇下認唔認到你,不過仔仔張大頭照有幅黑照,好難認
hoeve
放假同ashley去了邊度玩呀,4號返學ella可能會唔慣,佢而家日日瞓到9點幾
ella上次入院後,又係好返後係咁食,食,食,真係好勁,夜晚可以食兩碗飯,半小時後再加一枝奶
我同老公成日叫佢"羅芝威"(羅芝威爾外星人,特徵係大肚腩)
BTW,你老公上次係X'MAS PARTY的聖誕老人造型好成功,有小朋友要求要同佢影相

MD
我個仔係讀C班. 同ella一樣日日

Hi 妤妤,
Please recheck pm.

MD
我地放假就犀利了,去了兩次海洋公園、去過山頂、淺水灣、迪士尼,到返學那日ASHLEY都紐計唔返。
你有無買OCEAN PARK的年票,下次可以一齊去玩呀

各為KCS媽媽
你地收到評估表有無三角形呀,我見到覺得有D嬲,竟然評ASHLEY創意需要改善!有無搞錯呀,創意都有得評架咩?????我星期六會同老師講

HOEVE
嘩~我差d想通緝你呀
你真係好勁呀,放假去左咁多地方
我都有買op的annual pass,時間arm可以約埋一起去玩呀~ ......其實今個星期六家長日後我都諗緊想去op,因為我見請開假,我又book了10:00am,早早地搞掂後就去,sat我諗會冇sun咁多人掛 (但我都未同daddy講 )如果大家都ok真係可以一起去呢~我想補返x'mas睇唔到的冰上show&水母館

我都收到評估表,ella的三角形係認字,呢點我都承認,ella佢英文及數字就ok,但認唔到中文字仲有一三角形係秩序,我知ella個人好心急&冇耐性,而且雖然佢肯排隊,但我睇過佢上課時的video,佢一路排隊一路好似monkey咁"跳跳澤",得佢一個係咁,想唔認佢係冇秩序都幾難
另外佢都有兩個星,一個係分享,另一個係禮貌~
其實創意好抽象,真係唔知點評

MD
Sat morning Ashley will go to playgroup, may be we can go together next time   You are right, Sat is better than Sun, but still many people go to 水母館! I don't like teacher to give a triangle for any child. When I see the video, what I find is Ella is a happy child who enjoy jumping and moving, I don't agree it is the problem of discipline! Anyway, I'll talk to the teacher about these.

HOEVE
我都好想知佢點回應你的問題,家長日見完後再來討論吧
我打過去kcs幼稚園部問過,個staff好sure咁答我話今年的學券kcs係有份ka~

我都收到女女的評估報告, 有幾個三角形(在辨認簡單顏色, 守規矩), 一見到三角形的定義是”有待改善” 我都有少少`突然, 因為女女一向識得辨認顏色, 還可以用中英文回答顏色, 所以我覺得奇怪. 後來想了想可能是不懂普通話的原因, 我便 試下用普通話問女女拿相關顏色的物品給我, 哈!!! 真的出事.  

我之後亦同老公說了學校的評估, 我老公的反應是這樣的評估很好, 每個人都有好有不足的地方, 學校給我們知道小朋友要改善的地方, 我們做家長的才有所警惕,可及時改善. 若然評估全是好的, 他反而覺得有問題.

我老公有這樣反應是因為他有些國內朋友, 他們孩子讀的學校只報喜不報憂, 如見家長時只說小朋友的優點 (數學有95分以上,很好, 但該小朋友英文不好, 老師卻隻字不提). 到小朋友要轉校, 家長才意識到問題.

Dear all,
個天家長日安排唔夠好...我己經早了5分鐘到,但都等了成個鐘
我見好多家長都等到黑晒臉(包括我),最慘係搞到過晒食野時間,囡囡因為肚餓叫嘈晒
hoeve
上次你話sat去op好好多,去完發覺真係好正喎,幾乎唔駛排隊,好玩好多~

MD

係d家長遲到呀 因要返工, 約左8.30分, 我都係早左5分鐘到, 掂之約8.15分個家長, 同我一齊到, 所以我都等左3個字, 見完出黎, 約8.45及9.00的家長亦未到, 所以排愈後, 等的時間愈久.

點會咁安排ka應該要比準時的見完先到遲到個d ma,唔係咩叫預約呢
saxonmama 寫道:
MD

係d家長遲到呀 因要返工, 約左8.30分, 我都係早左5分鐘到, 掂之約8.15分個家長, 同我一齊到, 所以我都等左3個字, 見完出黎, 約8.45及9.00的家長亦未到, 所以排愈後, 等的時間愈久.

其實我唔係覺得要科科都好,只係覺得字眼上要正面d,而字眼亦反影學校教學理念較傳統,我認為評估係寫出事件或建議好過淨係比個分,睇完等如無睇。我覺得創意係好抽像的,無得用分去評!我問老師,老師當然答唔到,重話唔可以個個項目都係好好,因為要有進步…..甚麼道理。其實見完家長我都覺得老師水平好低,好多問題都答唔到!
‹ 上一主題|下一主題